De voetafdruk treedt wetenschappelijke principes met de voeten

De journalist Koen Baumers van het Vlaamse Nieuwsblad belde me in verband met een verhaal dat hij maakte over mijn publicatie in EOS: ‘Eén aarde volstaat’, die je vanaf vandaag in de kiosken kunt kopen. Daarin draag ik met hulp van experts als ecologisch econoom Jeroen van den Bergh, maar ook Richard Tol de bij fondsenwervende alarmisten zeer populaire Ecologische Voetafdruk ten grave. Wat serieuze ecologisch economen al jaren eerder deden, dat moest nu ook maar eens in een populair blad gebeuren.

Valse Concreetheid
Deze rekenfactor, die menselijke activiteit omrekent naar benodigd landoppervlak, is zeer aansprekend als campagnemiddel. Alle journalisten tuinen er jaarlijks weer in bij Earth Overshoot Day, De Kleine Aarde gebruikt ‘m, ook de ‘expert’ Jeremy Rifkin, die de Provincie Utrecht voor tonnen euro’s publiek geld inhuurde schermt er mee om zijn eigen urgentie te vermarkten.

Na verkoop van de energie-aandelen wist men op het proviciehuis kennelijk van gekkigheid niet waar men met het geld naar toe moest. Onze nationale ecoalarmfabriek, het Planbureau voor de Leefomgeving zweert uiteraard ook bij de voetafdruk.

Ben ik wel objectief?
De journalist vroeg me of ik wel objectief kon zijn omdat ik voor Climategate blogde. De materiaalkundige en alarmist Peter Tom Jones (‘sceptici zijn inhumaan’), fervent gebruiker van de voetafdruk die ik in EOS aanhaal, kwam daarmee aanzetten om me in diskrediet te brengen. Ik heb de journalist verteld dat iedereen zichzelf fantastisch objectief vindt, en de ander onbetrouwbaar. Lees deze alinea nog maar eens (….)

Maar het gaat natuurlijk om de feiten:

    De uitkomsten uit de Ecologische Voetafdruk slaan zowel ecologisch als economisch als een varken op een fietsbel. En op die conclusie kun je niet afdingen, of je nu een marsmannetje met travestieneigingen bent, of een Eskimo met oedipuscomplex. Of een blogger voor Climategate.nl natuurlijk.

Numbers Overshoot
Om kort te gaan, er is geen Earth Overshoot: wel een numbers overshoot dankzij de aannames die bedenker Wackernagel in zijn voetafdruk monteert. Zo wil hij beslist alle CO2-uitstoot compenseren en dat moet beslist via bomenplant, de meest ruimte- en kostenintensieve manier: zo kom je al gauw op meerdere aardes uit. Die CO2 bepaalt daardoor 54 procent van de voetafdruk. Bij iets minder compensatie, bijvoorbeeld de helft heb je dan al geen 3 maar 1 aardes nodig.

Daarnaast kun je als welvarend land nog zo milieuvriendelijk doen, als je toevallig niet genoeg landoppervlak binnen je grenzen hebt, verniel je volgens de Voetafdruk nog steeds de hele aarde. Ik zei al iets over varken en fietsbel.

Enzovoort: ik zou zeggen, koop EOS en lees het verhaal, dan zie je wel waarom dit verhaal er om schreeuwde om geschreven te worden. Ik dank mijn journalistieke collegae opnieuw dat ze sinds de Brent Spar nog niets geleerd hebben. Alleen bloggers als Willis Eschenbach hebben enkele problemen met de voetafdruk al eens aangekaart, maar hij had meer publicaties kunnen aanhalen.

Journalisten geloven nog bewering dat ‘de olielobby’ achter scepcis zit
Blijft er voor mij nog genoeg te doen. Mijn ervaringen tijdens het interview bevestigen wat ik al langer van journalisten zeg: ze denken niet analytisch maar postmodern (als de één rood zegt, en de ander wit, maak ik er roze van want dat lijkt best redelijk), zijn slecht geinformeerd en totaal naief in de milieudiscussie: ze komen zelfs nog met zaken als ‘de olielobby’ op de proppen. Terwijl ik enkel sceptici ken die als arme sloeber door het leven gaan, en de klimaatalarmisten bulken van het onderzoeksgeld. Zoveel, dat het zelfs de onderzoeksdirecteur van de Europese Commissie het te gortig vond worden en de kraan wil dichtdraaien.

Wij doen het dan ook niet voor het geld maar voor de eer en de lol. Laten we namens Climategate Numbers Overshoot Day organiseren: een sceptische tegenhanger, waarbij we feest vieren dat dankzij meer Groengas (CO2) de aarde weer iets groener is geworden, en we niet via overdrijving en angst ons punt hoeven maken maar met liefde.