Meer bloemen, meer bijen en de wereld is weer een stukje mooier. Was getekend, uw Hippie van Climategate


Steeds vaker overweeg ik de term journalist van mijn bedrijfskaartje te halen, omdat het als een scheldwoord voelt. Collega Marcel mailde me zojuist over de sensationele halve waarheden die Zembla dit weekend verkocht over ‘mysterieuze’ bijensterfte.

Rooie jongens vinden de Silver Bullet
Zembla heeft de silver bullet gevonden van een ‘plotse mysterieuze bijensterfte'(wat klinkt dat geil). Het komt door één bestrijdingsmiddel: Imidacloropid.

Niet één, maar vele oorzaken voor bijensterfte
Ik blogde afgelopen maand er al over voor Climategate. Toen tuinden media al in een persbericht van de Rabobank van gelijke strekking, dat risico-analist Jeroen van der Sluijs ook aanhaalde als belangrijkste bron van ellende. Laten we echter vaststellen:

  • er is geen mysterieuze plotselinge bijensterfte, wel een sterfte die al een kwart eeuw plaatsvindt.
  • er zijn vele oorzaken als varroamijt, een nieuwe virusziekte
  • Ook belangrijk is habitatvernietiging. Zoals door moderne smetvrees en bureaucratische efficientie: de neiging van mensen om hun tuin tot parkeerplaats te verbouwen zonder bloemen, en bureaucraten bij gemeentes die alles dat groen is uit kostenbesparing weghalen.
  • Daarnaast zouden er mogelijk bestrijdingsmiddelen, zenuwgiften kunnen zijn die ook invloed hebben: een insecticide is dan ook bedoeld tegen insecten

Klinkt minder geil, maar is wel meer waar. Let wel, Zembla moet voor kwaliteitsjournalistiek doorgaan. Vooral omdat ze de politiek juiste kwaliteit hebben. (progressief urbaan: atheistisch, salonsocialistisch en eco-alarmistisch, en ‘nee wij hebben geen progressieve tunnelvisie omdat wij dat zelf niet vinden’). Natuurlijk, er verschijnen ook goede verhalen over bijen. Zoals van mij natuurlijk (….)


Bureaucratie, efficiency en smetvrees slopen bijen
Vooral instituten die zich als ‘groen’profileren als de VU hebben er een handje van met één pennestreek plaatsen te slopen die van bijenbelang zijn. Zie Hortus Abortus. En bureaucraten bij gemeentes, liefst met een ’taskforce biodiversiteit en klimaatverandering’. Berichtje bijvoorbeeld in de onderhoek van LC, één van de vele: de gemeente Buitenpost kapt 40 lindes, bomen die dracht geven, stuifmeel in de zomer. De bron van nectar is hier ook de reden voor het kapbesluit.

Hypochondrie op hogeschoolniveau
Dat stuifmeel komt dan op de stoep en de auto. In onze van de natuur vervreemde wereld, gaan professionele levenshaters dan klagen over ‘overlast’, ‘de stoep wordt vies’, hypochondrie op hogeschoolniveau en vervolgens zetten ambtenaren hun bond van verenigde zaagamateurs in. ‘Die bomen zijn ziek’ kletsen ze dan, en zo verdwijnen steeds meer nectarbronnen voor bijen. De bijenhelpdesk van Bijoloog Arie Koster laat zien hoe het beter kan.

Misschien ook bestrijdingsmiddelen
Dat er nu bovenop nog bestrijdingsmiddelen verdacht zijn, is best mogelijk. Zelfs Natuurmonumenten gebruikt Roundup bij prunusbestrijding. Insecticiden zijn nu eenmaal niet zo goed voor insecten, daarvoor zijn ze zelfs gemaakt. Maar voorlopig is alleen een correlatie gevonden met toenemend gebruik van enkele nieuwe middelen. Laten we ook vaststellen: Jeroen van der Sluijs, van de Universiteit van Utrecht is risico-analist en weet geen reet van bijen. Dat heeft hij bij mijn vorige blog in een reactie overigens ook toegegeven.

Zo, dit berichtje kostte me 15 minuten kostbare werktijd. Nu ga ik weer geld verdienen. Daag..