National Geographic over paradijslijke nieuwe natuur in Chernobyl

Een van de bekendste milieujournalisten tevens rockstar van de milieubeweging George Monbiot heeft onlangs op zijn vaste plek bij The Guardian een opmerkelijke bekentenis gedaan (link).  De eerste alinea:

Over the last fortnight I’ve made a deeply troubling discovery. The anti-nuclear movement to which I once belonged has misled the world about the impacts of radiation on human health. The claims we have made are ungrounded in science, unsupportable when challenged, and wildly wrong. We have done other people, and ourselves, a terrible disservice.

De rest van het artikel is must read voor iedereen nu overal ter wereld de 25e verjaardag van Chernobyl en de honderduizenden doden (NOT!) van die ramp worden herdacht. Zou je denken dat bij Monbiot een spaarlampje gaat branden. En ja hoor hij schrijft:

Failing to provide sources, refuting data with anecdote, cherry-picking studies, scorning the scientific consensus, invoking a cover-up to explain it: all this is horribly familiar.

Het zal toch niet hè, dat Monbiot in een moeite door ook zijn klimaatsceptische coming out kond doet. Nee, hoor wees gerust. Hij vervolgt:

These are the habits of climate-change deniers, against which the green movement has struggled valiantly, calling science to its aid. It is distressing to discover that when the facts don’t suit them, members of this movement resort to the follies they have denounced.

Tjonge, jonge zeg! Hoe blind kun je zijn? Wat een hopeloze quid pro quo! En hij ziet de grote lijn zo goed en zo scherp:

We have a duty to base our judgments on the best available information. This is not only because we owe it to other people to represent the issues fairly, but also because we owe it to ourselves not to squander our lives on fairytales. A great wrong has been done by this movement. We must put it right.

Tja, maar dan kom je toch op het puntje “religie”. Klimaat is gewoon onze moderne eschatologie en haar profeten kunnen niet zonder de endorfines die dit geloof in hun voor het overige prima werkende hersentjes vrijmaakt.