Oh oh Rypke, je  hebt er weer helemaal niets van begrepen. Leg eens uit, wat is er nou duurzaam aan jouw tuintje? Waar zie ik zinloze geldverspillende energievoorzieningen? Waar bevindt zich het demonstratie project? Welke wereldveranderende ecouitvindingen worden er uitgetest? Waar ben je metingen aan het doen  ter verificatie van een global warming model? Waar zie ik de restanten van een project waarbij een groene oplichter al je spaargeld in één jaar down the drain hielp?

Ik liep even door mijn minieme (3x3m) binnenstadstuintje heen en maakte de volgende foto’s. Rypke, be prepared to meet your Master!

Eerst voor de duidelijkheid een foto van drie weken geleden.

In de eeuwenoude ruïne rechts ontspringt een Heilige Bron, boven  een opvangbekken (waterberging),

van daaruit stroomt het als een bergbeekje (natuurherstellende maatregel) door een aantal ondiepe poeltjes (Natura 2000 ecostructuur) en het mondt uit  in een 60cm diep kikkervijvertje (waterberging, hoge biodiversiteitscoëfficiënt).

Jaja, voor als je hem als ongeoefend stadspersoon niet ziet, hier is Peter:

(Zo heet ie sinds een lieve ecovriendin geloofde dat  al mijn 24 kikkers een naam hadden.) (Dat was ook zo,  nl Peter)

Eigenlijk is dit poelenparadijs natuurlijk aangelegd voor het allerleukste dier dat er is, de Vuursalamander.

Maar die heeft zich helaas nog niet vertoond…

Het is een Heilige Bron omdat hij gevoed wordt door heuse PhotoVoltaïsche Ecostroom vanaf het dak van mijn schuurtje.

Deze Eco energieomzetter doet niets nuttigs (het water wordt alleen rondgepompt, als ware het subsidiegeld bij de milieumaffia) en  kostte een vermogen, dus dit móet gewoon voor duurzame subsidie in  aanmerking komen!

Het is de kenner al opgevallen: mijn ecotuin is ook een leerervaring voor het herkennen van ongewenste exoten, zoals de Japanse Duizendknoop op de achtergrond. Bij elk ecobezoek hak ik de dikste stam af (zeker 4cm doorsnede, en breek de 3m lange plant onder luid gekraak in stukken. Zo doe je dat met exoten! (En zo heb ik ook weer wat zon in mijn tuintje). Uiteraard groeit binnen een maand de open plek weer gewoon dicht en kan de demonstratie herhaald worden.

Ander exoten mogen de ecokinderen zelf verwijderen, zoals deze Turkse allochtonen:

Bij het ingraven van de  1m20 lange pijp naar het grondwater voor de PV pomp stootte ik op de laag puin die overgebleven is van de ontploffing van het Kruithuis (hier 100m vandaan) die  Delft noord tot het maaiveld platgooide en de rest in brand stak. Uit die ene kuil met een doorsnede van amper 50cm kwamen al deze middeleeuwse vondsten:

Inclusief zeldzaam wand-olielampje (midden, kapot, want anti-fossiel) en links een glis (schaatsbot), de voorloper van Rypkes  Friese Doorlopers. Zit achter glas in een vitrine dus is beslist een subsidiabel edu-demoproject.

Uiteraard is er ook een wetenschappelijk proefstation om het broeikasgedrag van IR straling te onderzoeken voor mijn klimaatmodel (is niet alarmistisch dus helaas geen subsidie mogelijk):

Dan is er ook nog die wet uit de tijd van Luns dat ons land om militaire redenen qua voedsel zelfvoorzienend moest zijn (en dus de polders moesten worden aangelegd), vandaar mijn ecovoedselteelt (onbespoten!) (over de kamperfoelie hebben we het even niet…)

Delicious Goldens

Zomerkoninkjes

 

Groen verklede rode rakkers

 

Een paar wijnstokken

 

En mijn favorieten: Griekse vijgen, recht van de boom, verrukkelijk!

Tot slot,  als beloning voor de volhouders: in een hoek trof ik half begroeid het briljante apparaat dat alle vrachtwagens 15% zuiniger gaat maken! Werkt super, maar ligt even stil, want ik kan niet alles tegelijk.

En oh ja, da’s waar ook… al mijn geld was eraan opgegaan!

Zeer EOS en NEO subsidiabel, als die regelingen nog zouden bestaan tenminste.

Rypke:  dat is nou een ecotuin!