Kroes bezig met een 'brede maatschappelijke dialoog met burgers' over CO2-opslag, met maar één mogelijke uitkomst: it giet oan

Wat krijg je als een boer wereldburger wil zijn? Dan gaat hij iets geks roepen over ‘het klimaet’of ‘duessaeme eenessie’. Zo doen tenminste alle Friese bestuurders met minderwaardigheidscomplex richting Randstad. Maar ook ex-voorzitter van de Elfstedenvereniging Henk Kroes, voorzitter van Duurzaamheidscentrum Afsluitdijk, die in verwarde lezingen zijn klimaatalarmisme etaleert, ongeveer op het zelfde niveau als Friese Provinciebestuurders dat doen.

Denk niet dat Friezen nuchter zijn, ze zijn mede dankzij het continue lezersbedrog van de Leeuwarder Courant 100 procent gelovig. Ach,vergeef hen Heer want zij weten niet wat zij doen.

Heeft Kroes te weinig Elfstedentochten mogen organiseren?
Voor hij in 2007 aftrad, vloog het ijs Kroes niet om de oren, pas toen hij er uit stapte kregen we weer NK’s Natuurijs, en hoe heet die tocht die afgelopen winter bij Earnewald werd verrreden. Of dat ijsgebrek invloed had op zijn geloofsovertuiging, daarover kunnen we slechts speculeren. Ik vond alleen deze opvallende zin in een NRC-interview toen hem gevraagd werd over de mogelijkheid van een Elfstedentocht in relatie tot de in 1998 gestagneerde opwarming van de aarde, die treffend zijn kennisbronnen etaleert (precies als de Leeuwarder Courant):

‘Klimaatveranderingen laten we over aan Greenpeace en andere milieuorganisaties.’

 Kroes zou eerst al discussieleider zijn bij de ‘Brede maatschappelijke discussie’ over CO2-opslag in het Noorden van Stichting Borg. Zo’n ‘ gelijkwaardige brede dialoog met burgers’ met maar één mogelijke uitkomst: It giet oan! 

De Noordelijke geesten werden met marketeers en provinciale, landelijke plus Europese subsidies gemasseerd  richting CO2-opslag, waarbij Stichting Borg claimt dat ‘dit 1/3 van de klimaatdoelen mogelijk maakt’. (…Willen is kunnen) Gelukkig trok de VVD daar de stekker uit dit voorjaar, hulde aan Leegte! Nu die CDA-windmolens nog er af.

Maar het geloof bij Kroes is gebleven..

Friezen voor ‘het nieuwe bewustzijn’
Want zoals we mogen lezen in de informatiebrochure van Duurzaamheidscentrum Afsluitdijk is de aarde in een mysterieuze onbalans, ‘na een stabiele periode van 10.000 jaar’. Daarom is er een ‘nieuw bewustzijn’ nodig. Proest

Even een emmertje koud water over het opgewarmde geloof
We zijn nog nog een kleine graad verwijderd van de politieke 2-gradendoelstelling die door Joachim Schelnnhuber, directeur van het PIK werd bepaald op basis van de in deze periode opgetreden natuurlijke variatie. Die arbitraire grens, zoals hij in ‘Der Spiegel’ na Climategate toegaf zou hij ‘veilig’achten, volgens het project ‘Avoiding Dangerous Climate Change’, een boekwerk waaruit auteurs van Werkgroep 2 IPCC in 2007 ook continue putten.

 Het Holocene optimum is het ijkpunt van die doelstelling, toen het veel warmer was op het Noordelijk halfrond en de gletsjers van de Alpen lagen honderden meters hoger. Terwijl de aarde toen wel in haar myserieuze balans was, en nu continue van tipping point naar ‘threshold’ schijnt te bewegen, al verwacht ik vanavond nog een regime shift van regenachtig naar zonnig weer. Lees over het Holocene optimum andermaal in mijn bijdrage aan ‘De Staat van het Klimaat’, zaken die ik zelf natuurlijk niet verzin maar die je gewoon tegenkomt in wetenschappelijke literatuur, die Greenpeace niet snel zal citeren.

Richt Kroes schade aan?
Maar geloof hoop en liefde zijn in het klimaatdebat belangrijker. Ach, de provincie gooit er anderhalve ton heen als aanzet, zij kunnen brainstormen over de bouw van een groen gekkenhuis waarin je dat soort mensen opbergt tot de waanzin weer over waait: en je mensen laat werken aan innovatieve vormen van energie die KUNNEN REKENEN. Altijd doen.

En gelukkig, Cees Buisman van Wetsus doet ook mee in dit centrum, en die is niet op zijn ingenieursachterhoofd gevallen. Dat houdt de boel op het rationele pad. Stel dat je 1 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte zou kunnen voorzien met Blue Energy’, een meer realistisch doel dan de 20 procent die ze nu claimen? Altijd doen.

Kortom. Het kan geen enkel kwaad, die Kroes, je hebt zo’n publiek figuur nodig, en niets ten nadele van zijn persoon: hij heeft (veel) meer gedaan op maatschappelijk vlak dan ik en bedoelt het vast goed . 

De Fryske Nije Tiid
Maar wat Friezen betreft, ik kreeg hier van de ‘Provinsje Fryslan’al een enquete toegestuurd: hoeveel duesssame enesssiee ik in mijn onderneming gebruikte omdat de ‘Pronvinsje Fryslan duurzaamheid’zo belangrijk vindt. Dure averechtsheid als biobrandstof, windmolens, CO2-opslag als zinvol  en noodzakelijk zien. Inderdaad, daar is een ander bewustzijn voor nodig. Of buiten bewustzijn verkeren, dat is nog beter.