Uiteindelijk is wetenschap heel eenvoudig. De theorie die wint is niet nieuw maar bestond net als de zoogdieren ten tijde van het uitsterven van de dino’s al een eeuwigheid voor de definitieve doorbraak. Het wetenschappelijke debat over klimaatverandering zal ook niet eindigen in een hele wishy-washy theorie. Eén hypothese, zo kraakhelder als Einsteins idee dat de constante van Planck verklaard moest worden met het deeltjeskarakter van straling, zal zegevieren.

Ja de oceanen hebben een grote invloed, ja er is een Urban Heat Island effect. Ja roet-uitstoot is heel belangrijk evenals de uitlaatgassen van koeien en auto’s. Maar ten langen leste wordt de ene zeer simpele hypothese – it’s CO2 you damn capitalist – afgelost door een nieuwe zeer simpele hypothese: it’s the sun stupid!

Na SKY en het kersverse Aarhus nu nog even wachten op CLOUD. Lees meer op Nigel Calders blog.