Uit: Delft op Zondag, 1 mei 2011

 

Waarschijnlijk is het niet in de eerste plaats vanwege zijn rol in het klimaatdebat, maar één van de eerste wetenschappers die vraagtekens bij het klimaatalarmisme zette, is gisteren benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Opinieleider tegen wil en dank

Het is duidelijk waarom hij te pas en te onpas door de media de studio’s in getrokken wordt, zodra er iets over klimaat geroepen wordt: Salomon Kroonenberg is een charismatisch man,  heeft een heerlijk soort humor, komt heel vriendelijk  en betrouwbaar over, wekt met zijn relativerende verhaal geen weerstand zoals die zure skeptici, en last but not least: hij is een gerespecteerd professor! Kortom, hij is een safe bet voor de programmamakers.

Maar wie zijn fantastische boek “De menselijk maat” leest, merkt dat hij eigenlijk helemaal niet zo geïnteresseerd is in het klimaatdebat. Hij is vooral een bevlogen en uiterst kundig geoloog, die zich verbaasde over al die ophef over het klimaat, en besloot zijn mond niet langer te houden. Wat verbeelden we ons als geologisch gezien nietige mens, dat we denken zomaar het woeste, grillige, grootse klimaat van de aarde te kunnen stabiliseren door aan een minuscuul (CO2) knopje te draaien?

Nog relativerender wordt hij als hij er aan toevoegt dat de aarde helemaal niet geïnteresseerd is in de aanwezigheid van de mens en gewoon haar eigen gang gaat, ook al leggen wij gezamenlijk het loodje. Daar zou de aarde volgens Kroonenberg namelijk helemaal niet mee zitten!

Eigenlijk relativeert hij zichzelf daarmee uit het klimaatdebat, want zijn opponenten hechten wél waarde aan het voortbestaan van onze soort. Maar dat blijkt volstrekt ondergeschikt aan zijn zo prettige mediapersoonlijkheid, want hij blijft de populairste klimaatcriticus.

Mijn eigen opinie over de invloed van CO2 op het klimaat is sterk beïnvloed door Kroonenberg , en ik sla geen gelegenheid over om lezingen van hem te volgen.  Ook is hij regelmatig mijn behulpzame vraagbaak.  Door zijn enthousiaste verhalen ben ik me al een paar jaar aan het verdiepen in de geologische geschiedenis van de aarde, het ontstaan en de invloed van het leven, en het gedrag van CO2 en het klimaat in die hele periode. Daar raak ik steeds meer door gefascineerd, en ik hoop op dat gebied binnenkort zelfs met een interessante theorie te komen die mijn researchers op dit moment aan het uitwerken  zijn. Uiteraard pas na hem eerst voorgelegd te hebben aan Officier Kroonenberg.

Salomon, van harte gefeliciteerd!