Het PvdA-sufferdje

Gisteren in Wageningen las ik lachend in mijn oude stamkroeg de ‘Vlaamse Reus’ de Volkskrant. Die krant hadden we ook altijd in ons studentenhuis op Droevendaal, en toen geloofde ik nog dat links nieuws synoniem was met ‘kwaliteitsjournalistiek’. Mijn eerste stuk ooit schreef ik dan ook voor deze krant. Let op dat ik als naieve jongeling nog geloofde in het ‘Natuurlijke evenwicht’. Misschien dat de Volkskrant het daarom plaatste.

Nu weet ik beter. Deze of gene kwaliteitsjournalist meldde weer jubelend hoe Japan afziet van 50 procent nucleair en desondanks de toch al onhaalbare reductiedoelstelling van 25 procent CO2 in 2020 wil halen met zon- en windenergie. Maar ja, dat is de Volkskrant.

Nu de feiten
Die zet Roger Pielke Jr nog eens op een rijtje, ik kan gewoon als luie copypaste-profeet (Sargasso et al 2011) zijn woorden citeren, ik lijk zo net een reguliere journalist (ANP of persbericht kopieren, eigen draai geven en als eigen nieuws presenteren):

Replacing 9 nuclear plants (1 GW at 0.8 capacity) with wind would imply in round numbers about 10,000 2.5 MW wind turbines (at 0.3 capacity) (See The Climate Fix for details). Currently, Japan has about 1,700 wind turbines. These 10,000 new ones are on top of the 6,600 already in the assumptions, or an increase of about 10 times current levels of deployment.

And this is just for the 5% reduction target. You’d have to multiply by more than 5 to get to the 25% reduction target.

Vele tienduizenden extra molens in een overbevolkt land, succes met de planning.

Denk toch positief!
Dan is Pielke ook nog optimistisch over de capaciteit, want zoals metingen aan windenergie laten zien, is die 0,3 een forse overschatting van wat windmolens daadwerkelijk leveren. Zie mijn eerdere blog. Maar dat beweren wij natuurlijk omdat we dat graag willen, en van die nare bloggers zijn die niet positief genoeg denken.

Ik denk wel eens dat het postmoderne zelfhulpdogma van ‘positief denken’ schuldig is aan het structureel doorvoeren van onmogelijke plannen. Als je maar genoeg gelooft dat het kan is alles mogelijk, en bestaan natuurwetten niet meer. Argumenten helpen niet, wie tegenargumenten aanvoert is zelfs spelbederver. Zo besluit Pielke ook

I have argued that Japan’s 2020 emissions reduction target of a 25% reduction was always far out of reach. I don’t think that the phrase “even more impossible” makes much sense, but perhaps Japan’s new political context will at least make its emissions reductions commitments “even more obviously impossible.” Then again, there is always the appeal of magical solutions.