Goedemorgen op deze totaal verregende maandagochtend. Het juiste moment om toch even te protesteren tegen het wanstaltige wetenschappelijk volstrekt onverantwoorde PR-beleid van Weeronline cq. Meteovista. Terwijl Nederland juist opgelucht ademhaalde dat onze main stream media niet klimaatalarmistisch met de aprildroogte en -warmte aan de haal ging, begint ineens juist Weeronline er lustig op los te fantaseren. Op FOK forum doet nog voor de MSM er nu dus wel mee aan de haal gaan iemand terecht deze suggestie:
Het is al erg genoeg dat vrijwel alle dagbladen de laatste jaren met het goedkope WeerOnline in zee zijn gegaan (en hiervoor tal van professionele weermannen de deur hebben gewezen), waardoor het niveau van het dagelijkse weerbericht in Nederland drastisch omlaag is gegaan (inmiddels heeft WO ook de NOS teletekst in handen) maar dit slaat echt alles.
Het meest belachelijke WeerOnline bericht tot nu toe. Wedden dat alle media het weer oppikken?
Er zou een keurmerk moeten komen in deze branche. De praktijken van WeerOnline zijn het weerbericht onwaardig.
En de inkt van de belachelijke Weeronline-droogtevoorspelling is amper droog of het bedrijf roeptoetert nu alweer dat we in augustus zoveel buien gaan krijgen dat de boeren het loodje leggen. Als meteoroloog moet ik echt met klem protesteren tegen deze ondraaglijke portie klimaatnonsens van het niveau “het blijft droog omdat droogte droogte in de hand werkt”. En daarom is Nederland ook een kurkdroge woestijn niet? Of omdat we de afgelopen jaren wel eens een kletsnatte zomermaand hadden zullen we hem dit jaar ook krijgen door “het nieuwe klimaat”.
Wat mij betreft heeft Nederland nog steeds zoals ik het tijdens de aardrijkskundeles leerde een “gematigd zeeklimaat” waarbij de nattigheid uit het westen komt, uit een brongebied dus dat echt geen weet heeft van een aangestoken duinbrandje in Schoorl of een code oranje boven op de Veluwe. En wat mij betreft zijn weersextremen eerder regel dan uitzondering, maar is toch het lopende (en dus voortdurend veranderende) klimaatgemiddelde een betere voorspeller dan een verwijzing naar of anecdote over een uitschieter uit de afgelopen jaren. En is bovendien volgens Tennekes het weer fundamenteel onvoorspelbaar voorbij de typische levensduur van de sturende weersystemen (enkele dagen tot maximaal en bij grote uitzondering twee weken).
Maar goed als ik de krant wil halen moet ik wel dus bij deze:
We will all go to hell!
Hieronder nog het fraaie herkenbare buienradarbeeld van Nederland zoals we het gewend zijn onder een heerlijke vruchtbare pluk regen…
De boeren (en brandweerlieden) vieren feest. Het regent!
En uw kersverse tuinman Rypkez is ook blij met het hemelwater, hoe lang gaat dat door Hajo?
Inderdaad, geklets over ‘het nieuwe klimaat’, volgens de weeronline logica hebben we eigenlijk iedere dag weer een ‘nieuw klimaat’want ik kan me weinig opvolgende dagen herinneren met exact het zelfde weersverloop, Met gisteren tussen 1200 en 1300 global warming, waarna een tippingpoint werd bereikt zo rond 1400 toen ik in de auto stapte en zich donkere wolken voor een ‘extreme weather event’leken samen te pakken, maar door het nieuwe klimaat kregen die buien weinig kans, en konden we op de verjaardag van mijn kleine neefje toch mooi buiten voetballen nadat Ajax de buit had gepakt
Het heeft mij altijd verbaasd en het verbaast mij nu weer dat het weer, gemeten over een extreem korte periode (± 350 jaar maximaal) voorspeld zou kunnen worden en nog gekker dat er verband geledgd wordt naar een klimaatverandering. Aan het laatste zouden wij dan schuldig zijn. Als ik het juist zeg, is deze wereld slechts ± 4.500.000.000 jaar oud. Indien we weten dat het weer en ook het klimaat zich in al die jaren tussen extremen bewogen heeft (+>35°C tot -<40°C) kunnen wij alleen maar spreken van een gematigd zeeklimaat met een uitschieter hier en daar.
Ik heb het gevoel dat onbelangrijken (weermannen en vrouwen) zich belangrijk voelen omdat ze een soort "klimaardeskundigen" geworden zijn. Hun probleem is echter dat ze de achtergrond missen en de kennis niet hebben om ons echt voor te lichten. Een reisje naar Groenland, Spitsbergen, de Noord- of de Zuidpool voegt daar niets aan toe, Het is alleen een interessant reisje op kosten van derden.
350 jaar is 0,000000077% en niet eens een steekproef die iets aan kan tonen. En dan spreken we niet eens over manupilatie van data.
Zouden jullie niet eerst wachten tot de zomer voorbij is, en dan beoordelen of de lange termijn voorspelling van weeronline klopt??
Sorry, kan het even niet laten:
Auteur van het weeronline verhaal:
http://www.rolfschuttenhelm.nl/
http://nl.linkedin.com/in/rolfschuttenhelm
Sinds februari 2011 ” Climate Analyst & Seasonal Forecaster”
Daarvoor een jaartje of vier voor de HIER campagne gewerkt.
Ondertussen soort van free-lance journalist, schijnt iets met “ClimateNL” te hebben gedaan, wat lijkt op een poging tot een soort van klimaatdiscussieplatform te komen.
Daarvoor opleiding voor fysisch geograaf, dus totaal geen andergrond in klimaat- of meteorologisch onderzoek.
Is toch interessant, dat je schijnbaar zonder fatsoenlijk opleiding (A) bij MeteoVista aan de slag kunt en (B) in no time ook nog seizoensvoorspeller kunt worden.
En vervolgens krijgt het KNMI natuurlijk weer de schuld van de foute voorspelling van Weeronline … (sorry, dat moest even …) …
HB
Beste Jan Verbakel,
De aarde is inderdaad 4.5 miljard jaar oud, en ja, het is op aarde veel kouder (snowball earth?) en veel warmer geweest (Eoceen optimum).
MAAR: de huidige populatieverdeling, stedenbouw en landbouw zijn slechts ~ 1000 jaar oud. Daarom zijn die 350 jaar aan kennis extreem waardevol. Het zal de aarde, en het Leven (in de meest algemene zin) niets kunnen schelen als het 2 graden warmer wordt. Maar met 7 miljard mensen, waarvan er velen afhankelijk zijn van het klimaat (regen voor landbouw etc) en van de zeespiegel (steden aan de zee), wordt het opeens wel een probleem. En wij kunnen in de luxe van een goed dijkensysteem jaren lang lekker abstract doorlullen of de klimaatverandering wel significant is op geologische tijdschalen, maar het is waarschijnlijk weer de derde wereld die als eerste de pineut is.
Hmmmm… over de planeet gesproken, op welke leefde Christo de laatste 18 maanden? Zijn betoog is zoooo Al Gore….