Space.com kondigde 10 juni al aan dat er op 14 juni een major result geopenbaard zou worden op de jaarlijkse meeting van de Solar Physics Division (SPD) van de Americam Astronomical Society (AAS) dit jaar in Las Cruces, New Mexico (zie foto, dit is vlakbij de White Sands van de gelijknamige film).

Incipit Kleine IJstijd
En Space.com heeft ook als eerste het nu geopenbaarde verhaal. Zelfs voor een “it’s the sun stupid believer” als ik, is het toch altijd weer heftig om te horen dat het echt op korte termijn gaat gebeuren: solar cycle 25 lijkt te zijn afgeblazen. Exit sunspots. Incipit Kleine IJstijd. De komende jaren al. Waanzin.

Verbijsterend verschil tussen de start van de vorige en de huidige cyclus

“Latitude-time plots of jet streams under the Sun’s surface show the surprising shutdown of the solar cycle mechanism. New jet streams typically form at about 50 degrees latitude (as in 1999 on this plot) and are associated with the following solar cycle 11 years later. New jet streams associated with a future 2018-2020 solar maximum were expected to form by 2008 but are not present even now, indicating a delayed or missing Cycle 25.”

Blamage
WUWT heeft een mooi overzichtsartikel van dit breaking news in de context van eerdere berichtgeving. Het nieuws breekt al behoorlijk door in diverse online media (zie Google News). Seth Borenstein van AP brengt een fair account van het nieuws.  AFP blameert zich door uitgerekend Stefan Rahmstorf op te trommelen die natuurlijk zegt dat het heulemaal niet kouder gaat worden omdat het IPCC Gods Woord verkondigt. Nee, dan The register:

What may be the science story of the century is breaking this evening, as heavyweight US solar physicists announce that the Sun appears to be headed into a lengthy spell of low activity, which could mean that the Earth – far from facing a global warming problem – is actually headed into a mini Ice Age.

Voor mij voelt dit ondanks de lange voorgeschiedenis inderdaad als het grootste breaking news sinds climategate… Eens zien wat de Nederlandse media gaan doen! Als deze site plat gaat dan heeft Geenstijl.nl het opgepikt.