Op 13 juni barstte de vulkaan Nabro in Eritrea uit, het luchtruim werd enige tijd gesloten boven Ethiopie maar verder haalde de vulkaan het nieuws niet. Wellicht ten onrechte want deze vulkaan kan nog wel wat effecten op het weer in de komende maanden hebben.

Hieronder is een animatie van het zwaveloxide dat tussen 13 juni en 25 juni door Nabro werd uitgestoten. Zoals te zien is, is er een permanente activiteit.

Animatie van SO2-uitstoot van de Nabrovulkaan


Als we dit vergelijken met de vulkaan Pinatubo, die precies 20 jaar geleden aktief was, dan zien we dat de Pinatubo weliswaar een korte explosieve uitbarsting had, maar dat dit materiaal zich ook over tien dagen naar Afrika uitbreidde. Dit zorgde voor een scherpe daling in de gemiddelde wereldtemperatuur.

Animatie van SO2-uitstoot van de Pinatubovulkaan

Eens afwachten wat er gebeurt…

Actuele wereldwijde SO2 data: link