Terwijl de sceptische goegemeente nog wacht op een opvolger voor de integer geïnformeerde, recent met vrouw en kind naar Mexico geëmigreerde parlementair verslaggever Edwin Timmer, scoort De Telegraaf toch weer een klimaatscoop van jewelste. Op deze tropische dag geen schreeuwerig klimaatalarm, maar juist een evenwichtige weergave van de woorden van vaderlands hoop in door alarmisten bang gemaakte dagen René Leegte (VVD): “Hef het KNMI op!”

Hieronder het artikel integraal:

’Weerinstituut is klimaatpartijdig’

VVD: HEF KNMI OP

door Inge Lengton

DEN HAAG, dinsdag

Het doek moet vallen voor het KNMI. Dat vindt de VVD, die het weerinstituut van klimaatpartijdigheid beticht.

1024px-René_Leegte

Volgens het liberale Kamerlid Leegte loopt het KNMI te veel aan de leiband van CO2-critici. „Tachtig procent van de wetenschappers van het KNMI is integer, maar 20 procent is niet onafhankelijk. Dat kan natuurlijk niet voor een instituut dat ieder jaar 60 miljoen euro aan overheidsgeld opstrijkt.” Volgens de fractie staart het KNMI zich blind op CO2 als boosdoener voor de stijging van de temperatuur op aarde, terwijl het daadwerkelijke probleem volgens Leegte waarschijnlijk breder is.

Onafhankelijk
„Bij het KNMI leeft de gedachte dat als we het CO2-probleem aanpakken dat we dan het klimaatprobleem oplossen, maar dat gaat niet werken. De temperatuur op aarde schommelt nu eenmaal. In hoeverre CO2 daarmee te maken heeft, staat niet vast.”

Leegte pleit ervoor om bepaalde taken die het KNMI uitvoert voortaan aan te besteden. Hij denkt dan aan klimaatonderzoek en het weeralarm. „Meteo Consult kan het doen, maar ook universiteiten of buitenlandse instituten”, zegt de VVD’er. „Zolang ze maar onafhankelijk zijn.”

In Trouw gaf Leegte vanochtend nog een toelichting op het Telegraaf artikel. Hij gaat zijn ideeën in het vragenuurtje voorleggen aan CDA-er Joop Atsma. Wat ons betreft: Leegte op milieu in Rutte 2!