Dom van Keulen, hier Church of Climatedoom

Op de site van sceptisch PR-kanon Marc Morano klikte ik op de advertentie van Resisting the Green Dragon, een campage van Amerikaanse kerken die de strijd aanbinden met de Church of Climate van Al Gore.

Zij zien ook in dat Big Green van Al Gore een zwaar gesubsidieerde misantropische ideologie is die mensen tot middel degradeert. Een ideologie die via angstbeelden invloed wint in scholen en kinderen. Net als bij ons.

Met ‘De Aarde’en ‘De Natuur’ als vervangende godheid van het geseculariseerde Westen. Dat is een constatering die Wildavsky en Douglas (seculiere Harvard-wetenschappers) overigens al in 1984 deden in Risk and Culture. Voor seculier fundamentalisten weer gaan kerkjeschoppen, deel ik dat even mee.

Dat kerken tegen de de groene beweging in opstand komen is opmerkelijk.
Meestal laten ze zich meeslepen door de apocalyptische doctrines die de milieubeweging en haar Church of Climate biedt over zonde en boete, zoals van hun belangrijkste voorganger Al Gore (die op 26 september preekt in de Academische Kerk RUG te Groningen).

C van CDA staat ook voor ‘Church of Climate’
Ik schreef al over hoe ICCO en Kerk en Actie zich begeven in de CO2-aflatenhandel, onze reageerders meldden al hoe Jehovah’s getuigen langs de deur gingen om met een beroep op ‘het Milieu’ de ondergang te verkondigen. Vele ‘christenen’die al van hun geloof vielen maar dat niet willen toegeven, omhelzen ‘het milieu’, vooral ook Gristenjongeren zoals van subsidieclub Time to Turn. De meeste Gristenjongeren zijn geseculariseerd en proberen groen en hip te doen om bij seculieren in het gevlij te komen.

Alleen SGP doet bij ons niet mee
Wie niet meer in God gelooft gaat alles geloven. Het CDA is bij ons ook lid van de Church of Climate met Mad Maria en Verhagen en hun windmolens, dus dan weet je ook waar die C voor staat. Conservative protestanten van de SGP zijn overigens wel weer pro-Climategate. Dat bleek ook uit de ontvangst van Marcel’s boek in protest tegen ‘Warme Truiendag’. Zo’n andere vrucht van de zuurzaamheidsbeweging. Misschien omdat SGP’ers nog wel echt geloven in God, dan ben je zwaar atheistisch ten opzichte van andere soorten geloof.

Christendom in oorspronkelijke vorm zo beroerd nog niet
Zelf hou ik een zwak voor het christendom door mijn protestantse opvoeding. Met de boodschap van Jezus is niets mis, die heeft overigens vele overeenkomsten met het nu veel populairdere Boeddhisme (veel meer dan met de Islam). In een relirevival tijdens mijn studententijd ben ik zelfs nog bestuurslid geweest van de Navigators Studenten Wageningen.

Nu ben ik -net als de meeste bezoekers van deze site waarschijnlijk- weer terug bij mijn agnostische roots die groeiden nadat ik mijn geloof in Sinterklaas verloor. Maar de combinatie van de boodschap van naastenliefde, de verhalen, cultuur en de tradities: daar ga ik niet obligaat tegenaan schoppen zoals het gros van mijn collegae in media doet uit blindheid over hun eigen ideologie.

Met onderstaande beelden die ik maakte van Abdij Koningshoeven (die van het trappistenbier) hoop ik te illustreren waarom ik voor de christelijke traditie een zwak houdt. En nee, dat is niet alleen vanwege het lekkere bier. Al speelt dat ook een rol natuurlijk.

Verhalen die door eeuwen traditie zijn bijgeschaafd en geduid zijn een stuk beter te verteren dan de New Age-onzin van de Wijffels, Jan Paul van Soest-types die daarvoor in de plaats kwam. Dat kun je niet genoeg belachelijk maken. En dat zullen we hier nog regelmatig doen, want een exemplaar van ‘Earth Fever’, ‘de aarde heeft koorts’ komt al mijn kant op.

en de buitenkant van de abdij achter een strak gesnoeide haagbeukenrij