Yvo geeft zijn tranen voor het regenwoud en het klimaat

In landen als Indonesie blijken lokale gemeenschappen bij tropische regenwouden niets te snappen van ‘Reducing Emissions from Deforestation and Degredation'(REDD). Dat houdt de invoering tegen, zo meldt het Centre for International Forest Research (CIFOR)op haar blog.

Kapjebosniet-programma Verenigde Naties
REDD is het door de Verenigde Naties (UNFCCC) gestuurde Kapjebosniet-programma. Door jaarlijks miljarden euro’s Westers belastinggeld te investeren in het omkopen van Indonesische en Braziliaanse inboorlingen, zouden zij na ontvangst van Westers belastinggeld hun bos niet meer kappen. Op papier dan. Zo zouden wij op papier de groeiende CO2-emissies van China en India opvangen.

Papieren tijger onbegrijpelijk voor uitvoerders en omwonenden
Niet alleen Westerlingen met gezond verstand betwijfelen de werkzaamheid van REDD, dat vooral NGO’s als WNF en Friends of the Earth aan consultingopdrachten helpt, zo meldt CIFOR. Ook de mensen, die het bos moeten laten staan snappen weinig van wat de neo-kolonialen van de VN/NGO’s nu willen.

Many have heard that REDD+ could pay them not to cut down trees, but they are skeptical


en

“Linking degradation, deforestation and climate change to REDD+ is difficult to explain, even for people who are heavily involved in the REDD+ discourse. What happens on the ground is that people talk in bits and pieces.”

Further complicating the picture is that over the years, empty promises by other entities have led to a jaded outlook by communities when it comes to REDD+. Workers in an international organisation’s project in Central Kalimantan, for example, stop short from promising anything to the communities as the local people feel burnt by empty promises


Onderwijsonderzoek zou moeten helpen
Het CIFOR hoopt de uitleg van het nut van REDD aan tropische bosmensen te kunnen oplossen na een vierjarig onderwijs-onderzoeksprogramma. Toch snappen ook de meeste Westerse beleidsmakers niet wat REDD nu inhoudt. Zo steggelen bureaucraten nog over de definitie van wat je een ‘bos’kan noemen, dat voor Westers belastinggeld in aanmerking komt. Ook loopt nog onderzoek over welke bostypen nu hoeveel CO2 vastleggen/koolstof bevatten. Zo legt mangrove weer meer koolstof vast dan ander bos.

At the international level, key REDD+ concepts, such as the definition of what constitutes a ‘forest’ and base levels to calculate carbon levels, are still being determined. “Many REDD+ concepts are still too complicated or unclear for the general public to understand,” said Berry Nahdian Forquan, Director of Friends of the Earth Indonesia.

Ook na REDD kappen Indonesiers het bos alsnog voor aanleg plantages
De kans bestaat, dat na REDD het bos alleen op papier blijft staan. Want zo heeft Indonesie, ondanks een moratorium van 2 jaar om geen natuurlijk bos te kappen, een programma op de rol staan, dat miljoenen hectares natuurlijk bos bestemt voor pulpproductie in Papoea Guinea, bijvoorbeeld voor papierproductie van VN-rapporten. Dat meldt de Wageningse hoogleraar bosbeleid Krystof Obidzinsky op zijn CIFOR-blog.

Het CIFOR is dan ook realistisch. CIFOR-directeur generaal Frances Seymour stelde in haar toespraak op 27 juni

Almost exactly two years ago, when I was here in Oslo for the 20th anniversary celebration of the Rainforest Foundation Norway, I said, “we need to temper everyone’s expectations about what can be achieved through global agreements and how long it will take.”

I think that advice still stands.

Te snel ingevoerd
Volgens Seymour heeft REDD niet lang genoeg de tijd gekregen om een wetenschappelijke basis te krijgen. Het kreeg meteen een kickstart na 2005 en het verschijnen van de Stern Review in oktober 2006, waarna het op de UNFCCC-conferentie in Bali in 2007 in klimaatbeleid werd opgenomen. Zo hebben de tranen van Yvo de Boer in Bali dus toch iets voor het regenwoud betekend.

Maar zoals bij alles dat Yvo in zijn carriere van VROM tot VN ondernam, zal het bij papieren tijgers blijven, zonder een boom te sparen. Laten we hopen dat hij bij KMPG zijn emoties fortuinlijker inzet.