Schokkend om vanochtend in De Telegraaf te lezen:

Huib Morelisse, de hoogste baas bij Nuon, stoort zich aan de stammenstrijd tussen verschillende opwekvormen van energie. Daarom betaalt hij samen met Greenpeace een onderzoeksbureau om voor eens en altijd de discussie over windmolens, kernenergie en kolencentrales van feiten te voorzien.

Dat is zo ongeveer even krankzinnig als wanneer je zou lezen:

Edith Schippers, minister van VWS, stoort zich aan de stammenstrijd rondom seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Daarom betaalt zij samen met Stichting Martijn een onderzoeksbureau om voor eens en altijd de discussie over pedofilie van feiten te voorzien.

Wanneer begint het bedrijfsleven te begrijpen dat Greenpeace niets meer en niets minder is dan the evil empire.

Hieronder het hele Telegraaf-artikel.

Nuon wil feiten over duurzaam

door EDWIN VAN DER SCHOOT

AMSTERDAM – Huib Morelisse, de hoogste baas bij Nuon, stoort zich aan de stammenstrijd tussen verschillende opwekvormen van energie. Daarom betaalt hij samen met Greenpeace een onderzoeksbureau om voor eens en altijd de discussie over windmolens, kernenergie en kolencentrales van feiten te voorzien.

 

Morelisse: „Iedereen is het er over eens dat we naar een duurzamere energievoorziening toe willen. Niemand durft alleen eerlijk te vertellen dat de energierekening daardoor veel hoger gaat worden.” Volgens de ex-RWE-man gaat het bovendien om het vinden van de juiste balans tussen die kosten, de gevolgen voor het milieu en de betrouwbaarheid van het stroomnet. „Nu komt iedereen altijd met verschillende getallen aanzetten, afhankelijk van zijn of haar ideologie. Voor de duidelijkheid, ik zie Nuon in deze louter als uitvoerende partij.”

 

Voor de uitvoering denkt Morelisse aan kennisinstituut KEMA, of eventueel ECN, het onderzoeksinstituut voor duurzame energie in Petten. „Dat is ook beter dan een parlementaire enquête, want ook de overheid is teveel partij in de discussie over de transitie naar duurzame energie.”

De nettowinst van Nuon daalde over de eerste helft van het jaar met 26% tot € 198 miljoen. De omzet kwam uit op € 2,25 miljard, min 11%, vooral door het warmere weer. Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf, moet meer dan € 1 miljard opzij zetten vanwege de plannen van Duitsland om kerncentrales te sluiten.