Hoeveel koolstof absorbeert de biosfeer?

Zoals ik hier al vaker vaststel is CO2 groeigas, het groenste gas ter wereld  dat bij hogere concentraties bossen beter doet groeien. Dat blijkt ook andermaal uit het feit dat bossen mondiaal steeds meer CO2 absorberen. Dit meldt World Climate Report op basis van een nieuwe studie van Pan et al in Science.

Pan et al. conclude that “the global net forest C sink was 1.0 ± 0.8 and 1.2 ± 0.9 PgC yr–1 for 1990-1999 and 2000-2007”—indicating that the terrestrial forest sink has been at least consistent, if not expanding, over at least the past 18 years (1990-2007).

Terwijl de zogenaamde ‘Carbon sink’ in Europa groeit dankzij het almaar groeiende bosoppervlak, stikstofbemesting en CO2-bemesting (doet bos tot 40 procent beter groeien, je kunt dus niet op basis van oude groeicurves vaststellen dat bos op zelfde wijze blijft groeien), en ook in de VS groeide met 30 procent, had ook de tropische ‘sink’ sterk kunnen groeien, als hier de ontbossing niet zo sterk verliep.  Dat betekent nog een remmende factor op de alarmerende projecties van IPCC.

Dus, een combi van stikstoffertilisatie, CO2-bemesting (waardoor bos sneller groeit en dus meer opneemt) en beter bosbeheer zuigt meer CO2 op per jaar dan eerder aangenomen. In het boek van Marcel bespreek ik de vele studies die dit positieve effect bewijzen. Laten we even de nieuwe Science afwachten om te zien wat Pan et al volledig melden.