Zelden zo gelachen als toen ik op Telegraaf.nl las dat een Oostenrijker een officieel rijbewijs heeft gekregen met een spaghettivergiet op zijn hoofd. Hij kon naar de autoriteiten hard maken dat hij pastafari was, dat wil zeggen gelovige in het Vliegend Spaghettimonster.

En als je dan verder leest op Wikipedia over deze religie – in 2005 opgericht als protest tegen het opnemen van lessen intelligent design naast de evolutieleer op scholen in Kansas – dan bescheur je het echt van het lachen. Prompt blijkt het broeikaseffect ook een belangrijke rol in het geloof in te nemen:

Het broeikaseffect is een rechtstreeks gevolg van de afname van het aantal piraten sinds de 19e eeuw, een grafiek in de officiële brief van Henderson (vastgelegd in het Gospel), toont duidelijk het verband tussen beide zaken aan. Piraten worden dan ook als heilig gezien.

Hieronder deze logische grafiek want pirates are cool, het Oostenrijkse rijbewijs en nog wat opmerkelijke zaken…

Tja, alleen deniers kunnen het evidente causale verband ontkennen.

Wat een held ben je Niko!

Trouwens, leuk om nu eens positief over religie te schrijven na mijn recente artikel over de agnost (nee, niet spagnost) Sam Harris en hoe die ons van de klimaatreligie (lees: Al Gore) kan bevrijden. Zelf ga ik me maar snel bekeren tot het Yoïsme, de eerste opensource religie ter wereld, die ik verder websurfend heb ontdekt. Oeps nee, op hun site zie ik dat ze er spaghetti van gemaakt hebben:

The Problem Facing Us

In a thoroughly insane manner, our species is turning away from Reality. As a species, we are ineffectively addressing:

  • unsustainable overpopulation,
  • the destruction of the biosphere that is necessary for all life,
  • the horrendous and increasingly skewed distribution of planetary resources (wealth),
  • the real proliferation of genuine WMD’s, and
  • the unabated political power of delusional meme systems (fundamentalist religions).

En niet eens doorhebben dat de door mij vet gemaakte regel in totale tegenspraak is met de eerste drie delusions met erg veel political power. Nee, dan kies ik toch ook voor de Vliegende Spaghetti Cult met als leuke leefregel (1 van hun 8 liever-nieten) bruikbaar in de strijd tegen alarmisten:

Ik heb echt liever niet dat je… discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen op een lege maag. Eet eerst en maak dan gehakt van ze.

Ben trouwens benieuwd hoe die pastafari en Yoïsten hun dieren slachten! Zie ze graag spoedig in de Tweede Kamer verschijnen met ludieke hoedjes waar Marianne Thieme ze dan kan beleren. Van welke religie is hoedjesfan Bea ook al weer?