Rellen in London veroorzaakt door Global Warming

Dijkgraaf:' De Waddenacademie is in de korte tijd van haar bestaan een onafhankelijke partij gebleken die ratio boven emoties stelt'

James Delingpole heeft weer een dijk van een blog geschreven, nu over wat er zal gebeuren met de relschoppers in Londen. De relschoppers zijn natuurlijk geen daders maar slachtoffers, dus is meer welzijnsindustrie met haar deskundologenvolk nodig.

Via de site van een fan van de ook door mij bewonderde arts/schrijver Theodore Dalrymple ‘The Skeptical Doctor’ – zag ik plots de link tussen de rellen en de hype rond global warming:

Hier is de sleutelzin, de zere plek waar Skeptical Doctor Dalrymple zijn vinger op legt in zijn werk:

But the intellectuals’ use of reason is not in good faith. They exploit reason in a form of philosophical disputatiousness that excuses almost all possible forms of anti-social behavior. Thus, academic thought embraces increasingly complex and absurd theory, which replaces simple, unbiased observation. You have to be smart to believe a lot of stupid modern ideas.

We zitten opgescheept met een elite die meer geld en vergaderuren besteedt aan het constant houden van de gemiddelde wereldtemperatuur tussen 1961-1990 dan aan trivialiteiten als bejaardenzorg, voedselzekerheid, onderwijs. Die kritiek daarop afdoet als ‘emotie’ en ‘domheid’. Let wel, zonder het klimaatsubsidiebal van Cramer en Van der Hoeven waren bezuinigingen op zorg, defensie en voorzieningen niet nodig geweest.

Kortom, een klasse die door relativistisch fundamentalisme en slordig denken totaal het zicht kwijt is geraakt op wat voor mensen van belang is.

De mentaliteit die onzin knuffelen legitimeert
Wie ook ‘Beschaving, of wat daarvan over is’ leest en een open geest heeft ziet de connectie tussen rellen in Londen en de ontaarde miljardenverspilling aan ‘Global Warming’. Beide gedragstypen zijn een voortvloeisel van de denkpatronen van de intellectualisten die onze maatschappij kaapten, waardoor relativistisch fundamentalisme haar intree deed, the abolishment of common sense waardoor ook het onderscheid tussen zin en onzin wegvalt, goed en slecht, goede smaak en wansmaak en waardoor ook dieren op het zelfde niveau worden gezet als mensen (Dierenpartij).

  De mentaliteit waardoor het Rooibostheekransje van Christien Absil van Stichting de Noordzee meer zeggenschap krijgt over de zee dan de mensen die ons van zulke triviale zaken als voedsel voorzien.

Bij de Britten met hun klimaatminister is het alleen nog een beetje erger dan hier.

Life at the bottom: de welzijnsindustrie
Ik heb zelf enige ervaring met de pappen-nathoudencultuur die uit de zelfde mentaliteit van relativistisch fundamentalisme voortkomt en non-judgementalism. In HP de Tijd schreef ik het verhaal ‘Zachte Heelmeesters’ over de verslavingszorg waarin ik een tijdje bijklustte op de Amsterdamse Wallen. Dalrymple’s boek Life At The Bottom’ en de HP-redactie gaven me het zetje dat op te schrijven.

Vele ‘clienten’ gingen soms liever naar de gevangenis dan de verslavingszorg, omdat men in de gevangenis na veel fitnessen er weer blakend gezond uitzag. Bij ons konden ze weer onder begeleiding aftakelen, hun snoepgoed krijgen, afspraak na afspraak afzeggen zolang de welzijnsindustrie maar draaiende bleef met van die populaire popcultuurpsychiaters die het verslaafdendom verheerlijkten, alsof verslaving eigenlijk een soort verzet was tegen het grootkapitaal.

En men bleef voor zichzelf maar excuses vinden om werkende mensen te beroven, zogenaamd als ‘slachtoffer’van de verslaving die ze zelf kozen en die ze ‘dwong om te stelen’. Gelul: het lukte voorzitter Mao ook om binnen één week alle Opium-verslaafde Chinezen te laten afkicken.

Excuuscultuur
Op academisch niveau hebben we ook Londense jongeren. De ‘onzichtbare vernielers’ van de geloofwaardigheid van de wetenschap. De KNAW is wat mij betreft pas weer geloofwaardig als ze een ingezonden brief plaatst in het NRC waarin ze toegeeft dat Climategate een kentering was, en waarin ze ook bevestigt dat het plaatsen van windmolens als klimaatmachines een zinloze activiteit is.

De winkel plunderen die wetenschap heet voor onderzoeksblingbling
Mijn stelling is dus dat relschoppers en vele academici de zelfde excuses als relschoppers en verslaafden hanteren op ander niveau. We citeren hier Robbert Dijkgraaf, en wie mijn eerdere blogs las weet dat hij op hoogbeschaafd gearticuleerd niveau een bord voor zijn hoofd moet houden.

De Waddenacademie is in de korte tijd van haar bestaan een onafhankelijke partij gebleken die ratio boven emoties stelt, die verschillende wetenschappelijke disciplines bijeenbrengt en die voor al deze disciplines een podium fourneert. Zo blijkt de rol van de Waddenacademie binnen korte tijd te zijn geworden wat we hadden gehoopt: die van spin(doctor) in het waddenweb.

Men is in academische kringen door de zelfde denkpatronen vervuild als de onderklasse, men plundert de winkel die wetenschap heet om maar invloed, status en onderzoeksblingbling (30 miljoen euro Waddengasgeld per jaar richting klimaatretorica) te krijgen, tot van haar naam weinig meer overblijft dan een beroep op academische autoriteit om ieders directe waarneming te weerspreken.

Door | 2011-08-11T12:43:54+00:00 11 augustus 2011|33 Reacties

33 Reacties

 1. LeClimatique 11 augustus 2011 om 14:22- Antwoorden

  Rypke, ja en nee, als je een groep honden met honger steeds een sappig biefstuk voor de neus houdt moet je niet raar opkijken als de meute op een gegeven moment onhoudbaar wordt. Daar hoef je geen academicus voor te zijn. De knuffel-analogie is wel raak en ook de analogie met verslaving.

 2. Turris 11 augustus 2011 om 15:01- Antwoorden

  Mooi stukje Rypke! Dellingpole & Dalrymple are my favorites!

  Ook Wouter van Dieren was vanochtend weer eens ALARMISTISCH op Radio1 bezig.

  Zijn (ridicule)stellingen:

  * het wordt slechter en slechter op de wereld : oorzaken klimaat, overbevolking, capaciteit landbouw, ontbossing, zee vervuiling, fosfaat tekort, etc.

  * in 2100 slechts nog 2 miljard aardkloot bewoners. Door honger, ziekte en afnemende bevolking! Is goed voor de planeet aarde, zo stelde hij vast!

  * VN is apert fout met hun extrapolatie/schatting van 10 miljard aardklootbewoners in 2100.

  * Al onze Club van Rome voorspellingen zijn zonder uitzondering uitgekomen en komen uit?!!!!!!!

  * Het PBL maakt een jaarlijke update van het Club van Rome-rapport uit 1972! ???????

  De arrogantie van Van Dieren was tomeloos, hij sprak zich diverse keren tegen. Onbegrijpelijk, dat ze deze beroepsalarmist nog steeds uitnodigen voor de media.

  Ik zat in de auto, daardoor zakte mijn broek niet af! Wat een enge intolerante man, deze Wouter van Dieren.

  Ik heb altijd begrepen uit het rapport van de Club van Rome in 1972, dat we (de aardbewoners) er annex 2010 niet meer op deze aardbodem zouden bestaan.

  "Gelukkig" is marxist Wouter van Dieren er nog om ons te alarmeren!

 3. Boels069 11 augustus 2011 om 17:15- Antwoorden

  @Turris:

  Column Wouter van Dieren

  Datum: 23 september 2004

  ..

  Charlatans en opportunisten raken hun speeltje kwijt.

  ..

  http://www.waddenzee.nl/Wouter_van_Dieren_directe

  Ook toen had hij het mis.

 4. Turris 11 augustus 2011 om 18:50- Antwoorden

  @ Boels69

  Wouter van Dieren, marxist, Directeur IMSA Amsterdam! Lid van Club van Rome!

  Commercieel praatje van deze directeur, Van Dieren. Betaald door de NAM, verketterd daardoor nu door zijn eigen milieukongsie in de politiek.

  Wouter is zijn gezag kwijt, na jarenlange alarmistische rapporten door hem geventileerd, en nu de commerciële "adviseur" uithangen. Wie moet hem nog?

  Van Dieren beweerde vandaag, dat de "RAMP" (terug van 6 miljard naar 2 miljard aardklootbewoners, door het PBL erkend) slechts heel geleidelijkheid deze eeuw gaat plaatsvinden.

  Oorzaken: door wereldwijde honger, vergrijzing en door hogere levensstandaard (dit is in tegenspraak met elkaar)!

  Verder, dat met name Nederland heel veel gaat verdienen aan de high-tec landbouw techniek!

  Dat laatste poneerde ik onlangs zelf a.d.h.v. Israëlisch kennis opgedaan, die in Wageningen stages lopen.

  Dus een vreemd commercieel praatje van een "Lid van de Club van Rome"

 5. De woedende kok 11 augustus 2011 om 19:09- Antwoorden

  Vanuit googleiaans oogpunt is het goed om man en paard te noemen!!

 6. De woedende kok 11 augustus 2011 om 19:16- Antwoorden

  Overigens ben ik van mening dat de WETENSCHAP en dus ook het KNAW zich niet achter climategate mag verschuilen.

  Wat zullen we nou krijgen? KNAW; dat staat toch nog steeds voor Koninklijke Nederlands Academie voor Wetenschappen?

  Climategate heeft de kennis over het klimaat niet veranderd, slechts onze kennis over hoe het er in de beschaafde looterskringen aan toegaat.

 7. Boels069 11 augustus 2011 om 19:46- Antwoorden

  @Turris:

  De kwoot "Charlatans en opportunisten raken hun speeltje kwijt." en mijn opmerking "Ook toen had hij het mis" sloeg op het feit dat van Dieren nog steeds ongestoord gestoord bezig kan zijn 😉

 8. De woedende kok 11 augustus 2011 om 21:37- Antwoorden

  Turris,

  wil je volgende keer wel even een linkje plaatsen. Wij willen ook wel eens lachen.

  Wouter van D. met de D van dieren, praat ons allemaal dood: http://www.radio1.nl/contents/35393
  Ik moest na 14 tellen al een schone luier om.

  Maar laten we wel wezen jongens. Machtswellust, geldzucht, verziekte plunderaarsmoraal. Het kan allemaal wel waar zijn, maar de mens heeft ook een onstilbaar verlangen om zich te laten befabelen, zich kletspraatjes te laten verkopen. Werp een blik op de kaart van een gemiddeld Nederlands middenklasserestaurant en je weet dat het zo is.

  Deze zucht naar lulkoek in plaats van een goed bereide, voedzame maaltijd wordt er uiteraard met het stijgen der welvaart niet minder op. (zei de Neviaan in mij)

 9. JK 11 augustus 2011 om 23:24- Antwoorden

  Kan het zijn dat het hier mee te maken heeft?
  http://www.funnyordie.com/videos/170f627ee7/stop-…?

 10. Rypke Zeilmaker 12 augustus 2011 om 11:00- Antwoorden

  Van Dieren is de totem van dat moreel relativisme en misselijkmakende hypocrisie waarop ik doel

  Een politieke commentator in de Telegraph komt ook een beetje in de buurt van wat ik stelde, al legt hij vooral de nadruk op een materialistische houding en wil ik nog een laagje verder

  http://blogs.telegraph.co.uk/news/peteroborne/100

 11. Rypke Zeilmaker 12 augustus 2011 om 12:35- Antwoorden

  @ Le Climatique: wat voor definitie van honger hanteer je? Honger naar flatscreens en de nieuwste telefoons? Want daar hebben we het hier over

  En ik koop daar niet zoveel voor: het zijn geen slachtoffers, ze zijn zelf verantwoordelijk. Alsof deze kansenjongeren en krachtjeugd in hun prachtwijken geen andere keuze hebben dan crimineel te zijn, die zelfde slachtofferhouding die ganstarap aanneemt die ze kopieren (met een hele modelijn uit het overvalcircuit van kapuchons tot bontkraagjes om je gezicht te verbergen tegen camera's die nu mainstream-kleding is bjj dat volk, maar neeeeeeuuhh, dat heeft geen enkele invloed…. hoe durf ik dat te stellen)Ik heb ook in de BIjlmer gewoond, en daar lopen ze ook allemaal met blingbling en zo'n zwarte condoom op hun hoofd. Zo'n nylonkous die overvallers over hun kop doen. Maar nee, dat zijn alleen maar leuke frivole smaakjes (kuch kuch)

  Dus ja: cultureel relativisme leidt automatisch tot blingbling als enig nastrevenswaardige waarmee je status aangeeft, en je ziet via media als TMF MTV niets anders dan piemeltje vergelijken met blingbling. Het maakt voor je moraal volgens mij nogal uit wanneer je Marten Luther King als held voorgeschoteld krijgt of één of andere cynische crimineel die in vierkwartsmaat over zichzelf opschept.

  Maar dankzij cultureel relativisme is een crimineel even goed of slecht als de geestelijk leider van een vreedzame burgerbeweging, en mag je dus ook niet over gangstarap oordelen. Het zijn allemaal frivole smaakjes

  Het relativisme leidt er ook toe dat men de ware oorzaak verbloemt onder een laag deskundologisch geleuter waarbij abstracte onzin di8e de zaak oneindig complex wil maken op de zelfde voet komt te liggen als nuchtere waarneming.

  Dan komen we toch weer bij mijn link met cargo cult science waarmee hoogopgeleiden de geloofwaardigheid van wetenschap plunderen voor eigen gewin, door Waarzeggerij-achtige onzin op een zelfde voetstuk te plaatsen als nuchtere empirie

 12. Kees Bruin 12 augustus 2011 om 12:47- Antwoorden

  Wat het klimaatalarmisme teweeg heeft gebracht, cq heeft gekost, is natuurlijk niet zo mooi.

  Maar… het is natuurlijk peanuts in vergelijking met wat de banken hebben uitgevreten en nog uitvreten.

  Dat zijn pas bedragen. O ja, en de EU/Euro natuurlijk, ook dat is een fiasco dat de bevolking heel veel geld zal gaan kosten.

 13. Boels069 12 augustus 2011 om 14:36- Antwoorden

  @Kees Bruin:

  Toch niet het ene fiasco goedpraten met andere fiasco's?

  In de genoemde gevallen gaat het om blind vertrouwen in pseudowetenschappen, economie en klimatisme/clismatisme (de onzinnige tak van klimatologie).

 14. Hans Erren 12 augustus 2011 om 15:06- Antwoorden

  ik heb dit commentaar gepost op radio1.nl

  Met alle respect maar de heer van Dieren is nog veel alarmerender dan het geciteerde VNrapport, de "pijlsnelle groei" is er al lang uit, dat was in de jaren zestig. De heer van Dieren daarentegen probeert met zijn club ons al jaren vergeefs bang te maken met een enorme massasterfte die er zeker niet gaat komen. Lees de echte wetenschappelijke literatuur van de beroepsdemografen in Nature:

  Lutz, Wolfgang; Sanderson, Warren; Scherbov, Sergei (1997-06-19). Doubling of world population unlikely Nature 387 (6635): 803–805. doi:10.1038/42935. PMID 9194559. http://ace1.ma.utexas.edu/users/davis/375/reading….

 15. Boels069 12 augustus 2011 om 15:10- Antwoorden

  Rypke schreef:

  Het maakt voor je moraal volgens mij nogal uit wanneer je Marten Luther King als held voorgeschoteld krijgt of één of andere cynische crimineel die in vierkwartsmaat over zichzelf opschept.

  Het is politiek correct om lafheid te beschouwen als tolerantie.

  Optredende artiesten moeten behandeld worden als sporters, dus dopingcontrole.

 16. Matthijs 12 augustus 2011 om 16:47- Antwoorden

  Ik mijn wereld is Global Warming inderdaad schuldig aan de financieele crisis.

  Jarenlang hebben wij geleende miljarden in een put gegooid voor het bestrijden van Global Warming.

  Nu komt de bank een keer langs om het geld op te halen en zitten we met de gebakken peren.

  Nu mag rechts de rotzooi rechtzetten,..

  Het gaat altijd zo, links aan de macht, geld uitgeven, rechts aan de macht geld besparen,..

  Als ze nu eens net zoals Amerika een plafond afspreken.

 17. Turris 12 augustus 2011 om 17:45- Antwoorden

  Men weet niet wat de oorzaak is. Men (de -gogen en -logen) zijn het spoor geheel bijster.

  De politiek loopt nu weg met de oorzaak:Links, het zijn de bezuinigingen van de Tories!

  Rechts : Links moet niet kletsen! We zijn net aan de regeringen en hebben 13 jaar Labour achter de rug, die enorm (vergeefs?) heeft geïnvesteerd in de multiculturele samenleving en de opvoeding op de Public Schools.

  Het was ook niet een zwart of blank gevalletje. Alle kleuren deden mee.

  Er werden plunderaars gearresteerd, vanuit de middenklasse, die aan het fun-plunderen waren.Ook de Bobbies in Engeland staan bekend om hun ruime tolerantie op straat en zijn ongewapend, meer tolerantie dan in Nederland.

  Wel kan je stellen, dat de multiculturele samenleving en de multiculturele opvoeding in Engeland is mislukt, maar dat is ook niet de oorzaak!

  Goed was te ervaren, dat twitter ook gebruikt werd voor de bezemacties door de massale lokale opruimers!

  Mijn theorie is, dat vooral de TV-media-aandacht de grote "versterker" is.

  Wederom de ("perfide") Media?

 18. De woedende kok 12 augustus 2011 om 22:39- Antwoorden

  Weet je, het heeft ook helemaal geen zin zo’n gesprek tot een eind te luisteren. De interviewer had zich weer eens op een gesprek met Geer en Goor voorbereid: “Oh ja joh, vertel ‘s?”

  En dan zit ie ineens tegenover een te dikke meneer die vertelt dat al het eten bijna op is en dat de mens alweer niet in staat zal zijn zich aan te passen. Zijns ondanks!; Want Wouter van Dieren weet zich ondanks het feit dat hij nu toch al meer dan 30 jaar state of the art kletskoek verkoopt, goed staande de houden aan de trog tussen al die andere honderden onheilspredikers. En we raken nooit van ‘m af, zoals hij zelf al laat doorschemeren: Wouter gaat na het hemelen gewoon door met zijn goede werken.

 19. Turris 13 augustus 2011 om 12:55- Antwoorden

  Interessante opinies vandaag. Ligt niet aan het klimaat dus.

  Reclame, popmuziek industrie, rapcultuur, Gangstarap, kleding industrie verheerlijking de gang-cultuur, onvoldoende ouderlijkgezag, het is de voedingsbodem van nieuwe youth-gangs. Versterkt met Blackberry en twitter communicatie zijn deze Hooli-gangs verrassend snel.

  Britse overheid wil / onderzoekt of twitter en facebook is plat te leggen.

  Op de TrosNieuwShow was een professor uit Groningen (massapsycholoog) die het hield op proletarisch shoppen na rassenrellen-opstand tegen de politie. Zijn betoog was veel minder geloofwaardig dan van de journalist op de BBC.

 20. Rypke Zeilmaker 13 augustus 2011 om 13:21- Antwoorden

  En de rooien gooien het in de Volkskrant weer op slachtofferscha phttp://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/2847740/2011/08/12/Westerse-revolutie-is-intifada-van-consumenten.dhtml

  We krijgen het hier ook, die rellen zij het op bescheidener formaat(polderversie). Het is één van de redenen waarom ik uit Allochtoonsterdam verhuisde: er zitten daar teveel mensen die totaal schijt aan Nederland en samenleving hebben, tel daarbij het kookpunt van de economische crisis ingeluid door een dagje dat de pinautomaat niet meer werkt en men slaat al aan het plunderen

  Eigenlijk doen ze dat nu al met hun continue overvallen op winkeliers, en ze dragen allemaal het zelfde uniform van de overvaller: het condoom op hun hoofd of zo'n capuchon/ bontkraagjeEn uiteraard staat er in zo'n achterhaald-linkse dorpskrant weer zo'n deskundige op die de daders weer als slachtoffer van het grootkapitaal afschildert

 21. De woedende kok 13 augustus 2011 om 13:33- Antwoorden
 22. LeClimatique 13 augustus 2011 om 14:37- Antwoorden

  Het "looting" is trouwens niet beperkt tot de "onderkant" van de samenleving. De heren en dames van het britse parlement doen (deden?) zelf ook regelmatig een greep in de kas (uw kas welteverstaan). Herinnert u zich de declaratieschandalen van enkele jaren terug nog?

  @Rypke, bijvoorbeeld een Member of Parlement die weliswaar de schade wat meer verdeelt over ieders ruggen, maar zelf dus net zo vrolijk een 40 inch B&O flatscreen van 8000,- aan het "looten" is.

  http://nathanieltapley.com/2011/08/10/an-open-let

 23. De woedende kok 13 augustus 2011 om 14:56- Antwoorden

  Even uitblazen met Pat: http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/08/pat-con

  Hij komt aardig tot de kern: gratis geld.

  Overigens is Pat volgens mij een broeikasgelovige. Ik heb hem ooit eens wat vragen gesteld over deze kwestie en nooit kreeg ik antwoord. Volgens mij acht hij het verstandig zich hier niet over uit te laten.

  Of weet iemand hier meer?

 24. Fred 13 augustus 2011 om 15:48- Antwoorden

  Toch blijft het interessant dat velen op de rellen reageren met voorspelbare Dalrympiaanse retoriek: onopgevoedheid, hebzucht, et cetera. Precies zoals in de late 19e eeuw velen die er warmpjes bij zaten de arbeiders in de pauperwijken beschreven.

  Ook Dalrymple maakt zich schuldig aan 'academic thought (that) embraces increasingly complex and absurd theory." Ik schrijf dat toe aan wat ik liberale theologie noem. Bij gebrek aan God die achteraf rechtvaardigheidtoebrengt via hemel en hel, beschouwen liberalen rijkdom en succes op aarde als vorm van rechtvaardigheid en bewijs van een goed karakter. Wie arm is, heeft gewoon zijn best niet gedaan en deugt niet. Die wordt door de 'onzichtbare hand van de markt' gestraft.

  Ook hij heeft een blinde vlek voor 'unbiased observation'. Ten eerste is dat in de menswetenschappen onmogelijk om onbevooroordeeld waar te nemen. Ten tweede loopt er uiteraard veel misdadig tuig rond dat excuses zoekt voor de berovingen en moorden, maar dat is niet het gehele verhaal. Verdwenen industrieën, financiële crisis, slecht onderwijs, het speelt eveneens een rol.

  Maar alles gooien op karaktertrekken en individuele verantwoordelijkheid is een manier om op te houden met nadenken over sociale en maatschappelijke verschijnselen en de invloed daarvan op individuen. Alsof mensen los leven van hun omgeving. Over 'absurd theory' gesproken.

  Een vergelijking met wetenschap slaat kant noch wal. Met hetzelfde recht kan ik skeptici beschouwen als plunderaars van de wetenschap, hooligans die wetenschappers continu verdacht maken en uit alle macht proberen een voet tussen de deur te krijgen, omdat ook zij uiteindelijk gehypnotiseerd zijn door de blingbling die aan de horizon verleidelijk ligt te glimmen, in de vorm van aandacht, status en inkomen. En daar heel veel voor over hebben om ook een deel van te krijgen.

  En kom op Rypke, hoe serieus moet ik deze opmerking nemen: "Gelul: het lukte voorzitter Mao ook om binnen één week alle Opium-verslaafde Chinezen te laten afkicken."

  Onwaar en medisch onmogelijk, net zoals zijn wereldrecord zwemmen over de Gele Rivier. Maar misschien denk je werkelijk dat een Maoïstische aanpak zou werken, je anti-intellectualisme deel je al met hem.

 25. Fred 13 augustus 2011 om 16:03- Antwoorden

  De reacties op videoclips, hiphop, games e.d. zijn hilarisch: jullie zijn je ouders en grootouders geworden: dezelfde onzin viel te beluisteren bij house, punk, glitterrock, stripboeken, nozems op brommers, de quick step in de jaren '20 et cetera et cetera. Wel ontpopt menig bezoeker hier zich als een cultuur-pessimist, niet ongelijk aan de alarmisten

  En over hip-hop: niet mijn gebied van expertise, maar er is meer dan alleen gangstarap. En het eenzijdige beeld dat Rypke hier schetst heeft hij voornamelijk gekregen via de massamedia, die hij als het over klimaat gaat terecht beschuldigt van bevooroordeeldheid en eenzijdigheid. Gaat het over iets anders, dan slikt hij dat kennelijk wel als zoete koek.

 26. Boels069 13 augustus 2011 om 16:55- Antwoorden

  @Fred: Was het wel allemaal onzin?

  Stelen is stelen, in welke context men het ook wil stellen.

  (Het gaat hier niet om brood, maar om glimmerdingen)

  Nu rollen psychologen over elkaar heen met het aandragen van verklaringen.

  Er is m.i. maar één goede verklaring: de psychologentak die zich bezig houdt met beïnvloeden van mensenmassa's doet het werk weer "goed".

  Houdt een onnozele een blinkend ding voor en je krijgt een pavlovreactie.

  Dat heet tegenwoordig opvoeden.

 27. Tuur 14 augustus 2011 om 00:12- Antwoorden

  @AngryChef #PatCondell

  Pat heeft in een video uit 2010 een stemadvies gegeven voor de UK Independence Party. De video staat ook op hun (UKIP) site: http://www.ukip.org/content/video-zone/1572-vote-

  Deze (marginale) partij heeft hele reële ideeën over het klimaat, zeker geen club voor broeikas gelovige.

  "UKIP accepts that the world’s climate changes, but we are the first party to take a sceptical stance on man-made global warming claims."

  Lord Monckton is overigens ook een aanhanger.

 28. Ivo 14 augustus 2011 om 11:20- Antwoorden

  Jongeren zijn nog niet handelinsgbekwaam. Ze mogen niet stemmen, autorijden of trouwen. Minderjarigen worden geacht onder leiding en begeleiding van hun ouders te staan die volgens de wet verantwoordelijk zijn. Hoe snel zouden de misstanden in Engeland (of Amsterdam, Gouda) ophouden als niet alleen de relschoppers, maar ook hun ouders voor de rechter zouden komen?

 29. Fred 15 augustus 2011 om 13:27- Antwoorden

  @Boels: "Stelen is stelen, in welke context men het ook wil stellen."

  Door geen context te willen zien, zal er geen onderscheid gemaakt kunnen worden tussen beroepscriminelen en dit soort uitbarstingen van geweld en plunderingen. Die vinden nooit plaats in dorpen als Wassenaar, wel in achterstandswijken en buurten die de facto zijn opgegeven. Spelen sociale omstandigheden dan echt geen enkele rol?

  Overigens dient de politie hard op te treden, want uiteindelijk zijn het vooral medebewoners in die wijken, kleine winkeliers, jongeren die wel graag willen doorleren en hard werken, ouderen etc, die het grote slachtoffer zijn. Maar wie de Britse media jaren heeft gevolgd, weet dat er op veel estates al decennia lang een ontwikkeling gaande is die niet alleen verklaard kan worden uit 'pavlovreacties op blingbling'.

  En even terug naar Dalrymple die wel heel kort door de bocht is: zijn visie op mens en karakter is overal op toepasbaar. Neem skeptici – waar ik ook bij hoor.

  Altijd maar klagen over een 'establishment' van gesettelde wetenschappers die anderen het onmogelijk maken te publiceren, die grote druk uitoefenen zodat andersdenkenden zelfs hun baan kunnen verliezen als ze niet mee huilen met de wolven in het bos. Enfin, u kent de kritiek.

  Dalrympiaans gesproken hebben we het dan bij skeptici ook over een groep die de schuld geheel en al bij anderen legt. Men blijft maar excuses zoeken waarom skeptische geluiden niet gehoord worden. En altijd ligt het aan anderen, nooit aan hen zelf. Vind u deze redenering onzinnig? Zo ja, waarom zou die dan wel gelden op geheel andere terreinen?

  Overigens denk ik wel dat Rypke hier en daar de vinger op de zere plek legt. De bureaucratisering, waardoor te veel geld aan vergaderuren wordt besteed. Of te veel aan de blingbling voor klimatologen, dure computers i.p.v. aan het sobere monnikkenwerk van waarnemen.

  Niet dat het geld voor klimatologisch onderzoek per se naar bejaardenzorg en onderwijs zou moeten, want die sectoren kennen hetzelfde probleem: er wordt ook daar te veel geld besteed aan management, gebouwen en beleidsondersteuning, i.p.v. aan handen aan het bed en uren voor de klas. Ook daar wordt neergekeken op het veldwerk.

  Maar ook hier biedt Dalrymple's visie op de mens geen enkele houvast, omdat hij blind is voor allerlei sociaal-economische, maatschappelijke, bestuurlijke, juridische en technologische ontwikkelingen die mede invloed uitoefenen op het individuele gedrag. Dalrymple zou (nog eens) Weber, Michels, Pareto en andere vroege sociologen moeten bestuderen om niet in zijn beperkte wereld van puur individueel-psychologische verklaringen te blijven steken.

 30. Boels069 15 augustus 2011 om 14:19- Antwoorden

  @Fred:

  Als je "sociale omstandigheden" gaat vertalen met "andere opvattingen over criminaliteit" dan kan ik het er niet mee eens zijn.

  Alsof "arme mensen" (volgens welke definitie dan ook) meer geneigd zijn tot criminalteit.

  In het geval Londen gaat het om een mengelmoes van "sociale klassen" en dan wordt het wel heel moeilijk om sociale omstandigheden als oorzaak aan te wijzen.

  Mogelijk is de versluiering over de herkomst van overheidsmiddelen een oorzaak.

  Er zijn te veel mensen die denken dat overheden eigen inkomstenbronnen hebben, terwijl het toch duidelijk zou moeten zijn dat het van medeburgers en bedrijven afkomstig is.

 31. Fred 15 augustus 2011 om 15:12- Antwoorden

  @Boels: Nee, dat bedoel ik dus niet. Wel dat sociale omstandigheden criminaliteit kunnen stimuleren of juist beperken.

  Maar opvattingen over wat crimineel is en wat niet spelen ook een rol, want criminaliteit is deels een relatief begrip, afhankelijk van wat de wetgever strafbaar maakt of niet. Over stelen en plunderen zal bijna iedereen het eens zijn dat dit criminaliteit is. Maar hasj-gebruik kan in de VS al leiden tot langdurige gevangenisstraf, vooral als je zwart of hispanic bent, in Nederland blowt bij wijze van spreken de premier gezellig mee.

 32. Fred 15 augustus 2011 om 15:16- Antwoorden

  En even voor de lichte noot, betreffende de blingbling voor klimatologen in de vorm van supercomputers:

  http://www.youtube.com/watch?v=arCITMfxvEc&fe

 33. Bas van Werven 25 augustus 2011 om 01:52- Antwoorden

  Het is wel duidelijk waar Wouter van Dieren met zijn Club van Rome staat: http://i53.tinypic.com/24nfvrq.jpg

Geef een reactie