A. Dragić, I. Aničin, R. Banjanac, V. Udovičić, D. Joković´, D. Maletić and J. Puzović, “Forbush decreases – clouds relation in the neutron monitor era”, Astrophysics and Space Sciences Transactions, 7, 315–318, 2011.

Heeft iemand hét gelezen in de Wetenschapsbijlagen van zaterdag? Dat op 31 augustus jl. een vernuftig bewijs is gepubliceerd (download pdf) dat cosmic rays, wolken en temperatuur correleren op tijdschaal van luttele dagen? Ik niet want er stond niks.Nigel Calder brengt het nieuws de blogosfeer binnen en is ook verbaasd dat hij het nieuws 10 dagen voor zich alleen heeft. WUWT hangt het nieuws aan haar eigen hele grote klok en dit in een tijd van het verbazingwekkende Spencer-Dessler debat waarin eveneens alles draait om It’s the clouds stupid.

Een Forbush decrease is een plotselinge scherpe daling van de cosmic rays op aarde veroorzaakt door een Coronal Mass Ejection (CME) op de zon.

Nu dan het nieuwe buzzword voor elke klimaatborreltafel: de Forbush decrease.

Hadden we dat er maar in kunnen slingeren tijdens het recente KNMI colloquium dat toevallig net op de dag van publicatie van de Servische studie plaats had. Hadden we maar tegen Sybren Drijfhout (KNMI) die riep dat cosmoklimatologie een fluttheorie is omdat je geen correlatie ziet met de 11-jarige zonnecyclus kunnen roepen:

Ja maar er is wel een hele sterke correlatie tussen de evolutie van het verschil in dag/nacht-temperatuur – een goede maat voor wolkbedekking – en Forbush decreases en dat op een tijdschaal van luttele dagen! Hebben jullie daar al onderzoek naar gedaan? En zo niet: waarom niet? Ik bedoel: zijn die Serviërs nu zo slim of ben jij nu zo dom?

Zitten we maandenlang te wachten op de resultaten van het peperdure CLOUD experiment van CERN (ook een bevestiging van Svensmarks wolkentheorie), krijgen we ineens dit geniaal bedachte spotgoedkope onderzoekje uit Belgrado. Wil je meer weten over deze werkelijk zeer verrassende resultaten? Lees dan de links bovenin het artikel. Afsluitend een prachtig plaatje van een Coronal Mass Ejection.