Twee Saarloos-wolfshonden: het kan ook een hond zijn wilde ik maar zeggen


Men beweert nu dat de eerste polderwolf een feit is in Nederland. Hoe heviger de natuur zwicht onder het juk van het verdorven Westen, hoe meer zeldzame dieren terugkeren geloof ik.

Het was exact 6 jaar geleden in NRC Handelsblad in het coververhaal over Duitse wolven dat ik voorspelde dat de wolf naar Nederland zou komen. Ik gaf ze vijf jaar. Dit na een reportage in Ober Lausitz (zie hier de foto’s) waar ik met wat biologen meehobbelde achter de eerste Duitse roedel aan. Ze schuimden daar gewoon over bouwplaatsen en door achtertuinen van mensen.

Polderwolf laat vanaf nu schoorsteen roken van de Postcodeloterij-branche
Een paar jaar geleden begon de Postcodeloterij-branche warm te draaien, na berichten dat jonge wolven op de zwerf Nederland naderden.


Dan heb ik het over de oerkoeienbranche: Free Nature en Stichting Ark , netto-ontvangers van meer dan 10 miljoen euro Postcodeloterijgeld om gesteund door 2 miljard euro subsidie (Ruimte voor de Rivier) Nederlands rivierengebied vol te laten lopen met verwaarloosd vee, om daar alle broedgelegenheid voor vogels weg te vreten, zodat een biljartlaken ontstaat.

Dat schijnt ‘natuurlijk’ te zijn, en dus goed want natuurlijkheid is goed want de natuur is goed. En dus is natuurlijkheid goed. Geen speld tussen te krijgen, de logica van de oernatuurlobby.

'Nieuwe Natuur', een product van Stichting Ark, Postcodeloterij én 2 miljard euro uit 'Ruimte voor de Rivier'

Bij Ark en Free werken mensen die GEEN ENKELE kennis van wolven hadden (niet meer dan wat ik opsnorde via andere biologen en internet), want dé experts zitten in Polen en Italie maar die zich wel zo profileerden om subsidie te krijgen. Dat had ik ook moeten doen. Ik schreef daar al over voor het blad van de menselijke predator: KNJV, en eerder al voor Het Parool.

Zwijnenregulator en hertenbezweerder
Ark en co wierpen zich toen op als ‘wolvenexperts’, openden een gesubsidieerde website en gingen alvast ‘beschermingsplannen’maken, uiteraard met veel PR-kabaal. Nu is het hek dan eindelijk van de dam en kunnen ze zich fulltime gaan bemoeien op onze kosten met een virtuele wolf. Waarbij ze hem allerlei magische eigenschappen gaan toedichten als zwijnenregulator en hertenbezweerder: terwijl de wolf net als in sprookjes liever een gemakkelijk schaap vangt, zoals in alle plaatsen waar hij weer terugkeert.

    Omdat mijn voorspellingen toch vaker uitkomen dan die van klimaatmodellen: zij gaan -gesteund door enkele actievoerders in de Tweede Kamer- de wolf ge/misbruiken tegen menselijke jagers, de mensen die er voor zorgen dat we wild van eigen bodem kunnen eten zodat we niet alle wild voor restaurants uit het buitenland hoeven importeren.

Rypkam’s Razor voor wolven ‘onderzoek’ in Nederland
De wolf is een sexy beest dat alle mensen aanspreekt. Eén die alle wildernismythes weerspreekt, want het is een cultuurvolger, die grijpt wat het makkelijkst voor handen is. Iedereen is al van de basiseigenschappen van de wolf op de hoogte. Een voorbeeldje:

Naast mij op de bank zit foxterrier Betsy, die alles eet wat haar voor de bek komt. Na uitgebreide studie aan haar rol in het menselijk ecosysteem kan ik concluderen. Een hond is
a. speels maar ook liever lui dan moe
b. blij als ze eten heeft
c. en een plaats heeft om te rusten.

En zo ook de wolf. Punt.
Iedere hondenbezitter weet kortom evenveel van wolven als Stichting Ark, zonder er allerlei bezweringen bij te verzinnen over ‘ecosysteemregulering’ en eigenschappen die ‘De Natuur’ in een paradijselijke staat zouden brengen (als je de mens maar wegjaagt) of ‘compleet’ zouden maken. Dit om maar rapporten te kunnen schrijven voor de overheid. Ik bereid u alvast voor op een niet aflatende stroom publicaties en rapportbezweringen, waarbij ook Alterra en vele Wageningse ‘deskundigen’ zichzelf weer tot hun pensioen van werk voorzien.

Voor de rest: wat leuk om er weer een prachtbeest bij te hebben, waarvan ik hoop voor wolf en mens dat we er op nuchtere wijze mee omgaan.