De Groene Toekomst, een zonneakker in Duitsland

‘Groene Energie’, het opwekken van stroom met windmolens en zonnepaneeltjes klinkt erg sympathiek en toekomstgericht. Dat imago heeft ‘duurzaam’bij veel mensen dankzij jarenlange marketing door overheid, milieuclubs, profiterende energiebedrijven, en hun cheerleaders: krantenjournalisten. Maar als ‘streetwise’ jongere dacht je natuurlijk al lang: klopt dat imago wel?

Terug naar de vrolijke middeleeuwen
Duurzaam is natuurlijk niet hip en fris, maar zuurzaam. ‘Duurzaam’ is namelijk een stap terug naar de Middeleeuwen. Het ruikt naar een gebrek aan deodorant, overjarig okselzweet, zure adem en groene tenenkaas. Zoals mensen in de Middeleeuwen roken. Heel eeuh, ‘natuurlijk’.

Net als horige Middeleeuwse boeren die van de natuur moesten leven, maak je bij ‘duurzame energie’je energievoorziening weer afhankelijk van de wisselvalligheid van de natuur. En je hebt weer landoppervlak nodig om energie te verbouwen. Net als Middeleeuwse krijgsheren in hun burchten, die haver door hun slavenboeren lieten verbouwen voor de paarden van hun strijdwagens. Die hadden ze continue nodig voor oorlogvoering, want alleen andermans land roven maakte meer energie-opwekking mogelijk in die duurzame Middeleeuwen.

De Groene Supermarkt
Laat ik hier schetsen wat er scheelt aan de ‘groene energie’, door de energielevering te vergelijken met een supermarkt.

Zou jij naar een supermarkt gaan, die afhankelijk van het weerbericht bepaalt of hij brood en levensmiddelen heeft? ‘Ooh, het waait vandaag niet, dan zal de Albert Heijn wel dicht zijn, maar voor morgen zijn de weerberichten beter’. Of die zelfs wekenlang dichtgaat omdat de zon niet schijnt, zoals afgelopen zomer, waarbij je met opklaringen half afgebakken brood kan kopen.

Of naar een winkel, die enkele dagen de schappen halfvol heeft omdat het wisselvallig bewolkt is, en waar je bij een zonnige dag plots verplicht bent, om zijn overschot brood af te nemen. ‘Ja maar, ik eet geen witbrood. Niks mee te maken, hier heb je er drie tegen de dubbele prijs en niet klagen’. Dan zoek je een vervangende supermarkt, die naar jouw behoefte levert. Toch werkt de Groene Supermarkt zo, die afhankelijk is van de wisselvallige natuur. Zo werkt ook de energiemarkt, die soms veel windstroom heeft en dan plots weer niets omdat het ophoudt met waaien.

Groene Kikvorsmannen plunderen je spaarrekening
Maar onze overheid, de milieubeweging en de Europese Unie willen nu dat jij toch naar die ‘Groene’supermarkt gaat, en 20 procent van hun assortiment afneemt. Om dat te bereiken, roven zij ‘s nachts eerst geld van je spaarrekening, om dat alvast aan die ‘groene’winkel te geven (subsidie). Anders zou De Groene Supermarkt direct failliet gaan. Want geen normaal mens wil naar een supermarkt die afhankelijk is van het weerbericht, en die schreeuwend duur iets aan je verkoopt dat je niet wilt hebben vandaag.

De overheid kan je nog niet dwingen, om naar de Groene Supermarkt te gaan. Dat komt pas als meer ambitie nodig is om de Groene Toekomst te bereiken. Stel je ook voor…Dat je met een tas vol boodschappen die je wél nodig had naar huis wilt rijden. Dan snijdt een auto met groen geblindeerde ruiten je de pas af. Daaruit komen gewapende groene kikvorsmannen gerend met Greenpeace-logo, die je uit de auto sleuren. Ze slepen je naar de Groene Supermarkt, en dwingen je daar alsnog te winkelen. ‘Ja, maar, de wind is nu niet gunstig’ protesteer je, ‘dus de Groene Supermarkt is dicht’. ‘Dan blijf je maar wachten tot het waait’, krijg je bars te horen van de kikvorsmannen.

De Groene Toekomst: vandaag krijg je 10 broden mee of je nu wilt of niet, het waait zo hard

Maar, dat kan toch niet?
De kikvorsmannen zijn in werkelijkheid ambtenaren bij ministeries en EU en dus liever lui dan moe. Ze zien dat dit beroven en dwingen van individuen ze te veel werk kost, bij het openhouden van de Groene Supermarkt. Dus hebben ze daar net een trucje voor gevonden. Ze halen je bankrekening ’s nachts nog wel leeg, maar overvallen jou en je vrienden niet langer op straat.

In plaats daarvan overvallen ze de gewone supermarkt, en dwingen hem 20 procent van het assortiment gratis te geven aan de ‘Groene Supermarkt’, zodat hij toch open kan. Wanneer je naar de gewone supermarkt gaat, om te kopen wat je echt wilt, zie je dat de prijzen plots 20 procent hoger zijn gemaakt, omdat die winkel anders de kosten van deze berovingen niet meer kan dekken. Zo vaak wordt hij leeggeroofd door de Groene kikvorsmannen.

Tegelijk plunderen de kikvorsmannen nog wel je spaarrekening, om de Groene Supermarkt open te kunnen houden, ook als je daar nooit winkelt. Maar daar kunnen groene activisten nu wél goedkoop winkelen met een constant assortiment én met een groen geweten. Zelfs als de zon niet schijnt, of de wind niet waait lijkt de zon toch te schijnen voor de Groene Supermarkt! Iedere shopper heeft Zin in de Groene Toekomst.

En zij leefden nog kort en ongelukkig.Pinggg…