‘Groene Energie’, het opwekken van stroom met windmolens en zonnepaneeltjes klinkt erg sympathiek en toekomstgericht. Dat imago heeft ‘duurzaam’bij veel mensen dankzij jarenlange marketing door overheid, milieuclubs, profiterende energiebedrijven, en hun cheerleaders: krantenjournalisten. Maar als ‘streetwise’ jongere dacht je natuurlijk al lang: klopt dat imago wel?
Terug naar de vrolijke middeleeuwen
Duurzaam is natuurlijk niet hip en fris, maar zuurzaam. ‘Duurzaam’ is namelijk een stap terug naar de Middeleeuwen. Het ruikt naar een gebrek aan deodorant, overjarig okselzweet, zure adem en groene tenenkaas. Zoals mensen in de Middeleeuwen roken. Heel eeuh, ‘natuurlijk’.
Net als horige Middeleeuwse boeren die van de natuur moesten leven, maak je bij ‘duurzame energie’je energievoorziening weer afhankelijk van de wisselvalligheid van de natuur. En je hebt weer landoppervlak nodig om energie te verbouwen. Net als Middeleeuwse krijgsheren in hun burchten, die haver door hun slavenboeren lieten verbouwen voor de paarden van hun strijdwagens. Die hadden ze continue nodig voor oorlogvoering, want alleen andermans land roven maakte meer energie-opwekking mogelijk in die duurzame Middeleeuwen.
De Groene Supermarkt
Laat ik hier schetsen wat er scheelt aan de ‘groene energie’, door de energielevering te vergelijken met een supermarkt.
Zou jij naar een supermarkt gaan, die afhankelijk van het weerbericht bepaalt of hij brood en levensmiddelen heeft? ‘Ooh, het waait vandaag niet, dan zal de Albert Heijn wel dicht zijn, maar voor morgen zijn de weerberichten beter’. Of die zelfs wekenlang dichtgaat omdat de zon niet schijnt, zoals afgelopen zomer, waarbij je met opklaringen half afgebakken brood kan kopen.
Of naar een winkel, die enkele dagen de schappen halfvol heeft omdat het wisselvallig bewolkt is, en waar je bij een zonnige dag plots verplicht bent, om zijn overschot brood af te nemen. ‘Ja maar, ik eet geen witbrood. Niks mee te maken, hier heb je er drie tegen de dubbele prijs en niet klagen’. Dan zoek je een vervangende supermarkt, die naar jouw behoefte levert. Toch werkt de Groene Supermarkt zo, die afhankelijk is van de wisselvallige natuur. Zo werkt ook de energiemarkt, die soms veel windstroom heeft en dan plots weer niets omdat het ophoudt met waaien.
Groene Kikvorsmannen plunderen je spaarrekening
Maar onze overheid, de milieubeweging en de Europese Unie willen nu dat jij toch naar die ‘Groene’supermarkt gaat, en 20 procent van hun assortiment afneemt. Om dat te bereiken, roven zij ‘s nachts eerst geld van je spaarrekening, om dat alvast aan die ‘groene’winkel te geven (subsidie). Anders zou De Groene Supermarkt direct failliet gaan. Want geen normaal mens wil naar een supermarkt die afhankelijk is van het weerbericht, en die schreeuwend duur iets aan je verkoopt dat je niet wilt hebben vandaag.
De overheid kan je nog niet dwingen, om naar de Groene Supermarkt te gaan. Dat komt pas als meer ambitie nodig is om de Groene Toekomst te bereiken. Stel je ook voor…Dat je met een tas vol boodschappen die je wél nodig had naar huis wilt rijden. Dan snijdt een auto met groen geblindeerde ruiten je de pas af. Daaruit komen gewapende groene kikvorsmannen gerend met Greenpeace-logo, die je uit de auto sleuren. Ze slepen je naar de Groene Supermarkt, en dwingen je daar alsnog te winkelen. ‘Ja, maar, de wind is nu niet gunstig’ protesteer je, ‘dus de Groene Supermarkt is dicht’. ‘Dan blijf je maar wachten tot het waait’, krijg je bars te horen van de kikvorsmannen.
Maar, dat kan toch niet?
De kikvorsmannen zijn in werkelijkheid ambtenaren bij ministeries en EU en dus liever lui dan moe. Ze zien dat dit beroven en dwingen van individuen ze te veel werk kost, bij het openhouden van de Groene Supermarkt. Dus hebben ze daar net een trucje voor gevonden. Ze halen je bankrekening ’s nachts nog wel leeg, maar overvallen jou en je vrienden niet langer op straat.
In plaats daarvan overvallen ze de gewone supermarkt, en dwingen hem 20 procent van het assortiment gratis te geven aan de ‘Groene Supermarkt’, zodat hij toch open kan. Wanneer je naar de gewone supermarkt gaat, om te kopen wat je echt wilt, zie je dat de prijzen plots 20 procent hoger zijn gemaakt, omdat die winkel anders de kosten van deze berovingen niet meer kan dekken. Zo vaak wordt hij leeggeroofd door de Groene kikvorsmannen.
Tegelijk plunderen de kikvorsmannen nog wel je spaarrekening, om de Groene Supermarkt open te kunnen houden, ook als je daar nooit winkelt. Maar daar kunnen groene activisten nu wél goedkoop winkelen met een constant assortiment én met een groen geweten. Zelfs als de zon niet schijnt, of de wind niet waait lijkt de zon toch te schijnen voor de Groene Supermarkt! Iedere shopper heeft Zin in de Groene Toekomst.
En zij leefden nog kort en ongelukkig.Pinggg…
Gewoon meedoen,..
Hoe sneller het kapot gaat,..
Dan kunnen we eindelijk die Groene lui eens veroordelen voor landverraad en uit de EU stappen,..
Te beseffen is dat "zich zelf respecterende" bedrijven een "groene paragraaf" in hun jaarverslag (moeten) opnemen. De Duurzame Kerk heeft na jarenlange propaganda succes!
Voor Groen ondernemen in de ICT en Datacenters is inmiddels grote belangstelling, maar heeft feitelijk niks met het gepolitiseerde "Duurzaam" te maken.
Datacenter (Cloud-ICT) bedrijven zijn enorme energieslurpers en kunnen/moeten concurreren op goedkoopste ingekochte/doorbelaste KwH.
Investering in efficiente warmtewisseling/energiereductie levert lagere eenheidskosten per m2 in Datacenters, te factureren aan hun klanten.
Dergelijk "Duurzaam" in commerciele datacenters heeft niks te maken met zonne- en windenergie, maar met energiebesparing en laagste economische inkoopprijs / flexibel meerjarencontract van de stroomprovider.
Tegen dergelijke vooruitstrevende economische marktprincipes van nieuwe energiebezuininging in de industrie heeft echter niemand bezwaar, ook de Duurzame Kerk niet.
Van Duurzame Kerk praatjes als "je moet plassen onder de douche" krijgt de gemiddelde sceptische volger slechts het apezuur van het het lachen.
De datacenters van microsoft's cloudplatform zijn bijzonder energie zuinig.
Ze schakelen namelijk computers pas per zeecontainer aan op het moment dat ze nodig zijn.
Ze houden ook rekening met een zekere failure rate, dus onderhoud is ook erg voorspelbaar.
Maar adverteren ze hiermee?
Nope, ze adverteren met co2 beperking,…
Gemiste kans!
@ gemiste kans:
Google, Amazon, Verizon, KPN en BT Cloud-datacentres (om er een paar te noemen) hebben deze kans niet gemist en zetten er commercieel op in. Fris uw kennis eens op. Ga eens kijken bij bijv. Telecity in Amsterdam. Stroomgebruik per m2 vloeropslag is grondslag voor de eenheid van facturatie, naast hun services.
Groene stroom.
"Groene stroom" is de grootste volksverlakkerij sinds de handel in aflaten.
"Zodra je 't geld in 't kistje stort:
Het planeetje weer iets kouder wordt".
Gisteravond op de BBC-Country File een korte docu!
Het ging over dat natuurbeheerders in Wales zich in toenemende mate verzetten tegen veel meer Pylons (=elektriciteitsmasten) in hun natuurgebieden en toeristische natuurgezichten (economische aandrijver in Wales), als gevolg van veel meer geplande windmolenparken.
De stroom moet i.p.v. vanaf één locatie kern-/kolen-/gascentrale nu vanaf 20 verspreid liggende windmolenparken en 20 Pylonroutes dwars door het landschap komen, wil de zelfde hoeveelheid elektriciteit kunnen worden getransporteerd.
Meer verzet tegen Pylons dus in Wales!
Het alternatief is ingraven in de rotsgrond. Het werd getoond!
Geschat slechts 2 maal zo investeringsintensief als Pylons.
Wat een economische dilemma's en groeiend verzet door natuurbeheerders toch door die vermaledijde windturbineparken!
Je zou bijna medelijden krijgen met de politiek windlobby!
Wat je ook verzint als lobby voor de windenergie, het wordt steeds onaantrekkelijker!
Oud verhaal in een nieuw jasje. Tot 1989 heette dat communisme. Was ook zo'n succes, dat helaas wel ruim 70 jaar duurde.
Groene Rypke de Duurzaamste zou een meer primair religieus standpunt moeten innemen. Want de basispremisse dat de groene supermarkt niet duurzaam draait omdat de natuur wisselvallig is, die heeft een afhankelijkheid met de co2 offerandes aan Gaya. Doordat de zuurzame economie omgekeerd evenredig werkt ten opzichte van de schadelijke invloed van de mens, zal de natuur weer terugkeren naar haar universele evenwicht. Daarvoor zal Gaya de mens belonen met constanten in wind en licht.
*hijs van joint*
Kleine nuancering.
Op dit moment is het aandeel van hernieuwbare energiebronnen nog erg laag. Dat betekent dat alle productie gewoon aan de het energienet geleverd kan worden.
Ook 's nachts gebruiken we nog wel wat stroom (straatverlichting, neonreclames, horeca etc.) Dus ik zou dan de vergelijking maken met inefficient geproduceerd oergezond roggebrood. Niet erg populair maar wel met een zekere (kleine) constante afname.
Maar uiteindelijk zal de praktijk gewoon uitwijzen of van staatswege aangeboden "roggebrood" concurerend is te produceren. En zo niet,dan is het jammer voor het "roggebrood".
@Pieter: er is 's nacht NOG straatverlichting inderdaad, totdat een helder licht!!! bij 1 of andere gemeente op het idee komt dat dit niet duurzaam is en de verkeersveiligheid en het risico van verkracht te worden best kan worden opgeofferd aan iets wat "garbage in=garbage out" computermodellen voorspellen.
De stelling van Pieter lijkt op wat Ummels in zijn proefschrift stelt. Daar wordt bekeken wat het net aankan (bestaand simulatiemodel om te berekenen welke centrales aan en uitgezet moeten worden). Oftewel, welke verstoring kan het net met de huidige mogelijkheden nog verwerken. Overigens geldt dat ook voor afnameverstoringen.
Fred Udo en Cees le Pair hebben echter aangetoond dat windenergie netto fossiele brandstof kost. De besparing van het terugdraaien van centrales op fossiele energie als het waait, wordt namelijk teniet gedaan door het extra brandstofverbruik om de productie weer op windstil niveau te brengen.
Die onvoorspelbaarheid is minder bij getijde-energie, zonne-energie of het verstoken van biomassa.
@Turris
Mijn opmerking ging specifiek over het Microsoft Cloud platform, en niet de energie per m^2 van Telecity en anderen.
Kijk eens naar het Hybrid-Kraftwerk van Enertrag in Prenzlau: Overtollige windenergie opslaan d.m.v. waterstof.
http://www.pressrelations.de/presseservice_materi…
Ik kan het werkelijk niet beoordelen maar als je het leest bekruipt je het gevoel dat hier mensen aan het werk zijn die beweren dat het een goed idee is om je auto te wassen door hem aan een helikopter onder de Niagara Falls te hangen … ook als je in Ankeveen woont.
Op zich een goed idee om "gratis" energie te gebruiken om waterstof te maken in plaats van het splitsen van gas of elektrolyse van water. Of het opweegt tegen de kosten van de windmolen zonder subsidie is eenvoudig na te gaan. Nettocontante waarde van bouw, installatie (inclusief infrastructuur) en onderhoud / aantal m3 H2 per jaar.
Ivo,
in Duitsland is niet lange geleden een grote, zwaar gesubsidieerde biogasproducent failliet gegaan. (Choren)
Wat er allemaal technisch en logistiek verzonnen moet worden om windenergie als maar enigszins duurzaam te kunnen verkopen!
Het zit dus niet mee met de promotie van de duurzaamheid van de windhandel & wandel!
Ook de gesubsidieerde windenergie propaganda heeft steeds minder effect, het geloof erin brokkelt gestadig af!
Waar zou dat aan liggen?