Onderstaande is een doorgeplaatst bericht van www.staatvanhetklimaat.nl

Aanstaande dinsdag 2 november ben ik gastspreker tijdens het Klimaatcongres 2011,het jaarlijkse klimaatcongres van het ministerie van Infrastructuur &Milieu. Dit congres is bedoeld voor beleidsmakers werkzaam bij gemeenten,provincies en waterschappen.

Ik val onder de rubriek Klimaatacademie,samen met Willem Vermeend enMaarten Hajer. De korte omschrijving van mijn lezing luidt:

Gastspreker Marcel Crok:‘Klimaatbeleid is meer dan CO2-beleid’
‘Vertrouw bij het vormgeven van lokaal klimaatbeleid niet blind op klimaatmodellen’,zegt Marcel Crok. ‘Wees vooral pragmatisch.
Ga bijvoorbeeld uit van weerextremen die de regio in het verleden heeft gekend. En kijk ook eens naar andere invloeden van de mens dan CO2-uitstoot,zoals de verdroging van het landschap. Het verleden bevat de sleutel tot maatregelen die je lokaal kunt nemen. De toekomst voorspellen kunnen we helaas nog lang niet.’ Crok is wetenschapsjournalist en schreef het boek ‘De staat van het klimaat. Een koele blik op een verhit debat’. Benieuwd naar Croks visie? Kom dan naar zijn lezing in de Klimaatacademie tijdens het Klimaatcongres.

Als je de website van het congres afstruint kom je het woord klimaat weliswaar vaak tegen,maar als je goed leest gaat het congres eigenlijk over energie. De eerste zin op de homepage luidt bijvoorbeeld:

Van led straatverlichting en elektrisch vervoer tot de Energiefabriek en energieneutrale nieuwbouw. Nederlandse overheden kiezen massaal voor duurzame initiatieven en oplossingen. U ook?

Energiecongres 2011 zou een betere benaming zijn geweest.

Ik ben daarom blij met mijn quote ‘klimaatbeleid is meer dan CO2-beleid’. Het woord ‘adaptatie’ben ik op de website niet tegen gekomen. In mijn ogen is adaptatie (wereldwijd gezien) het enige logische antwoord op het wapenen tegen weer/klimaatextremen in de komende decennia.