Is climategate.nl preaching to the converted? Wat betreft klimaatgevoeligheid, natuurlijke variatie en natuurlijk de absurde windmolens misschien wel. Op het gebied van straling en kernenergie bleek ík nog veel te leren te hebben. Toen ik de laatste bladzijde van Stralingstekort – Stel dat straling eigenlijk goed voor je is! omsloeg had ik zowaar een stevige brok in de keel.

I have a dream
Misschien was het omdat ik op de achtergrond The Voice of Holland had aanstaand toen ik het de slotparagraaf van het slothoofdstuk las, maar ik was echt geraakt! Er biggelde bijna een traan over mijn wang toen ik onder het kopje Imagine…  las hoe de wereld eruit zou zien als we het milieualarmisme en zeker ook stralingsalarmisme achter ons zouden laten. Het scheelde waarschijnlijk maar een haar of Theo Richel had geschreven: I have a dream!

Wat staat er in het boek?

Ten eerste kun je op de bestelpagina op groenerekenkamer.nl de eerste twee hoofdstukken gratis downloaden. Die zijn meteen al verdomd overtuigend. Overtuigend van wat? Van het toch wel ontnuchterende feit dat er overweldigend wetenschappelijk bewijs is voor de hypothese dat lage dosis straling goed voor ons zijn. Straling ongeveer van de sterkte van kernafval. Wat weer vergelijkbaar is met het stralingsniveau van sommige historische kuuroorden die de laatste decennia niet meer met hun radiocativiteit te koop hebben gelopen.

Doe normaal!
En toch is dit precies de conclusie van het boek: als we “weer normaal gaan doen met zijn allen” en als we weer naar de echte wetenschap gaan luisteren in plaats van de alarmistische dat we dan vaststellen dat er helemaal geen kernafvalprobleem bestaat omdat we kernafval beter in bouwmateriaal voor onze huizen kunnen verwerken simpelweg omdat we dan meer jaren van leven zullen hebben. Dat we in plaats van een zonnebankje even een dosisje röntgenstraling zouden pakken op de hoek.

Stralingshormese is de theorie die het in alle dubbelblinde experimenten (clinical trials) en ook real life situaties zoals rondom Hiroshima ruim wint van de alarmistische Linear No Treshhold (LNT) hypothese waar alle miljardenverslindende overheidsbeleid op is gebaseerd. Hoe het precies zit, lees je uit den treuren in het boek. De eerste wetenschapper die het fenomeen in 1980 beschreef is T.D. Luckey. Hij heeft een blok uranium onder zijn bed liggen, is 91 en in blakende gezondheid.

Vind je dat een slappe flauwe anekdote? OK, dan deze quote van de vaderlandse stralingsonderzoeker d. Albert Keverling Buisman van de Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Petten:

Alle onderzoekingen over achtergrondstraling hebben opgeleverd dat naarmate de achtergrondstraling hoger is, er minder kanker voorkomt. Zonder uitzondering.

Ik krijg dus kippenvel van zo’n citaat. Koop en lees het boek van Ed Hiserodt! Prachtig vertaald en bewerkt door Theo Richel die zijn Nederlands machtig beheerst. Inclusief Fukushima update. Je bent helemaal bij. En misschien pink je aan het einde ook een traan weg. Een traan van ongeloof dat wij met name in het Westen in een wereld zijn beland waar wetenschap op alle fronten extreem is vervuild door de crypto-religieuze milieubeweging. Ze hebben ons niet alleen bedrogen met zure regen en klimaat. Ook met straling en kernenergie. Misschien wel juist daar! Lezen!