Die boze vissertjes krijgen we wel stil in het steekhooldersoverleg

Na mijn Verlichtingsmoment van afgelopen zaterdag– dat feiten in het publieke milieudebat ondergeschikt blijven aan de sympathie die je opwekt – heb ik me bekeerd tot Groene Rypke de Duurzaamste. Al mijn vorige blogs over Natura 2000 neem ik terug. Die waren veel te polariserend en te persoonlijk.

Mea Culpa
Ik geloof nu dat iedereen zijn eigen waarheid heeft, dat iets dus waar wordt als je het maar vaak herhaalt met de juiste toonzetting, onderschrijf de absolute goedheid van de progressieve medemens en vind Han Lindeboom een fantastische wetenschapper. Ton IJlstra van het Ministerie van ELI is een integere bestuurder, Imares levert toponderzoek. En ik denk Dé Wetenschap -die ene versie- altijd gelijk heeft maar dat beter moet communiceren.

Pil van Drion: goed voor Het Wad!
Ook vind ik dat vissers die dankzij de lobby van Greenpeace, Coalitie Wadden Natuurlijk van Martijn de Jong en Stichting de Noordzee met een bankschuld van 1 miljoen euro worden opgezadeld,- omdat hun bedrijf na afsluiting van tientallen procenten visgrond waardeloos wordt – en ten einde raad zijn, eigenlijk best zelfmoord mogen plegen of een hartaanval mogen krijgen. Dat is goed voor het Wad.

Wanneer je de andere kant opkijkt zie je er niets van, en kwaliteitsmedia schenken toch geen aandacht aan die boos mompelende vissertjes die onduurzaam zijn en de zee leegvissen. Hun dood doet de natuur leven, het is collateral damage voor de groene zaak, namelijk de vermeende bescherming van een onbekend aantal onder water levende diersoorten op een zandbank die misschien in groter aantal voorkomen als er minder vissers zijn. Maar die onduidelijkheid is juist het spannende van de natuurlijkheid, je weet niet wat er gaat komen.

In dialoog met de steekhoolders
Ik vind nu ook, dat alles voor dit Goede Doel moet wijken. Boos mompelende vissertjes moet je gewoon hun ‘emoties laten uiten’wanneer je ‘in dialoog gaat’,nadat je ze uitnodigt voor het ‘steekhooldersoverleg’. Maar zeg nu zelf, als je geen druk zet, zullen ze nooit innoveren en De Wetenschap wil het. Minder levende vissers is duurzaam! Minder mensen is goed voor Het Ecosysteem, dat anders op een gevaarlijk kantelpunt geraakt.

Ik moet – na jaren van onduurzaamheid en rabiaat conservatisme- nog wel even oefenen, om mijn nieuw geadopteerde progressieve standpunten op sympathieke wijze voor het voetlicht te brengen. Ze lijken – zo geformuleerd- wel heel extreem en misantropisch. Maar dat ligt volledig aan mijn toonzetting, waarop ik nu ga oefenen.

Curus lobby voor Climategate-lezers: wordt eens duurzaam!
Misschien geeft men daar bij Greenpeace en Stichting de Noordzee lobbycursussen voor? Of nee, het is Wyke Smit die trainingen geeft voor succesvolle groene lobby. Ik raad alle Climategaters aan eens contact met haar op te nemen voor een cursus via w.smit@groene11.nl. Want zeg nu zelf, dat boze geschreeuw hier van jullie onduurzame sceptici kan echt niet meer. Jullie zijn van de Oude Wereld, dit is de Nieuwe Duurzame Wereld. Innoveer je!

Laat ik afsluiten met de anecdote van zo’n zee leegvissende milieucrimineel die ik –Groene Rypke de Duurzaamste- zaterdag in een gesprek heel begripvol zijn emoties liet uiten, een garnalenvisser van mijn leeftijd. Zo kreeg ik nóg meer begrip voor de integere Ton IJlstra die geen vergoeding wil geven voor de milieucriminelen/vissers die door zijn gevoerde beleid een faillissement voor de kiezen krijgen.

‘Ik ben ten einde raad. Zes jaar geleden heb ik nog geinvesteerd in een nieuw schip, dan moet je aan een investering van acht ton denken. De garnalenstand was goed en in goede tijden, kun je de volle prijs voor een schip krijgen. Maar in slechte tijden is zo’n schip waardeloos. Van het hele Natura 2000-verhaal en afsluiting van visgebied was nog geen sprake, maar nu begint de bank ook moeilijk te doen. Wat denk je, die lezen ook de krant en zien dat er steeds minder toekomst is. Voor nieuwe investeringen kan ik geen geld los krijgen.
Hoeveel ik kwijt ben aan de aflossing van de hypotheek? Dat kun je met een gewone baan niet aflossen en da heb ik het nog niet eens over de andere investeringen. Alleen al een radar, die kost 15.000 euro en is na 10 jaar op. Als je aan de kant ligt maak je dus enorme schulden. Ik weet echt niet meer hoe het verder moet.’

Een beetje met zijn hoofd in de schouders gezakt, een zorgelijk gezicht vol stress nam hij nog maar een slok koffie.

Wat een loser! Toonde geen enkel optimisme…Had hij maar duurzaam moeten zijn en innoveren. Wat ben ik blij dat we in Rechtsstaat Nederland leven. Schouders onder de Groene Toekomst!