Klik voor leesbare versie

De 10-10 campgane – die ooit schandalig blunderend begon met schokkende reclamefilmpjes – heeft in Nederland als mediapartner de gratis krant Spits. In de aanloop naar de volgende klimaatconferentie (COP17 al weer – 28 nov – 9 dec in Durban) wordt de communicatie alweer opgeschroefd. Met het foute Hivos er meteen al weer bij.

Allemaal weer spaarlampen draaien dus.  Of “niet naar de juf luisteren” zoals Navis het trefffend in de titel formuleert! Ik bedoel energiebesparing is prima, maar niet meer of minder dan in de mate waarin we het toch al zouden doen. Dingen uitzetten is NIET prima. Laat de economie gewoon draaien! Zie het interview integraal hieronder (of klik op de afbeelding).

Niet langer de juf napraten

Alle investeringen in duurzame energie zetten ons alleen maar op achterstand ten opzichte van landen als China, vreest de hoofdredacteur van het sceptische klimaatblog Climategate.nl. door Jan-Willem Navis

KROMMENIE Het is een grote misvatting dat mensen die sceptisch zijn over klimaatverandering, natuurhaters zijn. ,,Ik doe niets liever dan met de verrekijker de wei in wandelen”, zegt hoofdredacteur Hajo Smit van Climategate.nl terwijl hij vanuit zijn woonkamer het polderlandschap overziet. Smit ergert zich wild aan het feit sommige kinderen uit de buurt niet eens een kievit kunnen herkennen. „Maar dan praten ze wel netjes de juf na die zegt dat Nederland over 50 jaar onder water staat omdat wij allemaal autorijden.”

De site Climategate.nl bestaat sinds november 2009, toen bleek dat vooraanstaande klimaatwetenschappers rond Phil Jones van de Britse University East Anglia rommelden met onderzoeksdata, en er bovendien alles aan deden om onderzoek met onwelgevallige conclusies te weren uit de academische tijdschriften.

„Terwijl kritiek van vakgenoten nu juist de kurk is waarop wetenschap drijft”, zegt Smit. „Neem het voorbeeld van de Italiaanse onderzoekers van CERN, die vaststelden dat neutrino’s sneller gaan dan het licht.” Dat was vorige week wereldnieuws, omdat deze waarnemingen in strijd zijn met de onomstreden relativiteitstheorie van Einstein.

„De wetenschappers vonden dat al jaren geleden en hebben eerst eindeloos alles nagelopen op meetfouten of fouten in het systeem. Toen ze die niet vonden publiceerden ze hun bevindingen en maakten zijn hun data openbaar met de vraag: collega’s, zien jullie iets dat wij fout doen? Als dat niet zo is, dan is misschien de theorie onjuist.”

In de nog zeer jonge klimaatwetenschap, waar vele wetenschappers door hun verbindtenis met de milieubeweging rocksterstatus verwierven, ging het er heel anders aan toe. Wie om de ruwe data vroeg, kreeg niets, wie kritiek waagde te hebben, werd geschoffeerd. Tot er een grote hoeveelheid interne mails online werd gezet. Daarin werd gesproken van het ‘verbergen’ van onderzoeksgegevens die niet in de opwarmingstrend pasten, met ‘een trucje’.

Deze rel werd ‘climategate’ gedoopt en die domeinnaam legde Smit meteen vast. Sindsdien discussieren zo’n duizend bezoekers per dag over ‘alarmisten’, slechte data en veel te harde conclusies. Het toontje doet steeds meer denken aan dat van Geenstijl, maar dan met een wetenschappelijk sausje. „Als ik te kort door de bocht ga, krijg ik daar meteen reacties op.” Maar een beetje humor is best welkom in het klimaatdebat.

Hajo Smit studeerde cum laude af op klimaatverandering. Maar hij stelt nu dat de milieubeweging eigenlijk een religie is die met dank aan de media en de politiek de wetenschap grof misbruikt. „Milieuclubs prikkelen wetenschappers om alarm te slaan, wat weer leidt tot tamtam in de media waardoor de politiek weer dikke subsidies naar de wetenschap en de milieuclubs schuift. Dit vliegwieleffect houdt onze hele samenleving in een ijzeren groene greep.”

Smit vreest economische achterstand door de huidige focus op groene energie. „Over China roepen alle alarmisten dat dat land zo goed bezig is met groene energie. Tja, dat land heeft zoveel energie nodig, dat waterkracht, wind en zon gewoon in gelijke mate meegroeien met kernenergie en kolen. De Chinese overheid zal best afspraken over het klimaat willen maken, want hoe gekker Europa gaat doen over windmolens, hoe meer zij verdienen, waar anders kan je die dingen goedkoper produceren? De economische schade is groot. Wist je dat dit kabinet miljarden minder hoeft te bezuinigen als de subsidies op groene energie worden ingetrokken?”

Door de wereldwijde aandacht voor Climategate is volgens Smit er weer balans gekomen in de wetenschap. „ Geen serieuze wetenschapper claimt meer dat er consensus is over klimaatverandering. De media doen het ook al een stuk rustiger aan.”

„Wat nu nog op volle toeren draait is het duurzaamheidscircus in het bedrijfsleven. Ik hoop dat onze managers in 2012 als Kyoto afloopt en Amerika een nieuwe president kiest, snel weer bij zinnen komen. Anders gaan we de economische strijd tegen China dik verliezen.”

Om dit inspirerende economische verhaal verder uit de doeken te doen kunnen mensen mij inhuren als motivational speaker! Voor een fractie van de prijs van the Goracle (oeps de website met die naam is net geëlimineerd zie ik???).

Enne…. op twitter maakte het artikel deze reactie los:

@Klimaatzuster Anne-Marie Pronk
Goh k lees @Spits dat k vet gesubsidieerd wordt! Jeuj! Wanneer? #climategatenl spitsnieuws.nl/sites/default/… #skvdw Tip v Spits: knaw.nl/Pages/DEF/31/6…

Moet ik even noemen dat ik het met die subsidies niet had over elke biologische bijstandsmoeder, maar over big environment – Greenpeace en WWF (en Vogelbescherming, Natuur en Milieu en nog zo wat) – the evil empire dus.  Met nog die toevoeging dat die clubs van het hele circus niet alleen via subsidies profiteren, maar vooral ook dankzij rechtstreekse donaties van de gehersenspoelde massa.

Enne… klimaatzustertje: in de gouden tijden onder Jaqueline Cramer was er voor jou heus een SMOM-subsidietje van zeg 40 mille op te halen geweest en was je site allang live geweest!