In reactie op ons vorige blog twittert Diederik Samsom dat we het niet begrepen, wat de biobrandstoffen betreft. Diederik doelde op de Tweede Generatie.
In dit hoorcollege biobrandstof, toon ik dat je ook bij Tweede Generatie biomassateelt 290 liter diesel per hectare kwijt bent, 43 kuub aardgas aan kunstmest, 80 kilo bestrijdingsmiddelen en 1300 euro subsidie per hectare. Voor het klimaat.
In de Eifel kwam ik een blije boer tegen.
Hij verbouwde een paar honderd hectare Tweede Generatie biobrandstof: snijmais, dat met oogstafval richting biovergister ging. Die verwerkt het anaeroob tot biogas (CH4). Dat zet de centrale om in elektriciteit, per hectare snijmais is zo bij een droge stofgehalte van 14 ton per hectare 13.000 kWh te produceren (bron WUR), een huishouden verbruikt 4800 kWh, dus 3 huishoudens per hectare. Men gebruikt in Duitsland naast mais veel gras, maar ook winterrogge. In Nederland gooien we suikerbieten in een met SDE-subsidie overeind gehouden vergister in Groningen. Met dank aan boerenpartij CDA, want Ger Koopmans schreef de SDE-regeling.
Geen verdringing van voedselgewas hier?
Agronoom Jack Peerlings stelt hier in zijn werk over Biobased Economy ‘Hier is wel sprake van indirecte concurrentie omdat de grond niet gebruikt kan worden voor de teelt van voedselgewassen’.
Kortom, nieuwe generatie, oude nadelen namelijk:
- a. je hebt land nodig om je energie te verbouwen, net als in de good old days van de Middeleeuwen. In Nederland zullen energiegewassen NOOIT uitkunnen, omdat de prijs per hectare landbouwgrond 60.000 euro bedraagt. Energie is een laagwaardige toepassing. Je moet hoogwaardiger gewassen telen om te renderen, tenzij de overheid massieve subsidies overlegt. Alleen goedkope landbouwgrond/natuurgebied komt dus voor biomassateelt in aanmerking.
- b. Bij huidige trend van biomassateelt zijn voor 2030 nog 30 miljoen Samsom-hectares nodig, een oppervlak ter grootte van Spanje en Frankrijk dat aan de natuur onttrokken wordt, danwel de voedselproductie. In de praktijk blijven eerste- en tweede generatie vrolijk door elkaar lopen.
- c. Je moet dat land bewerken. Dat doet de boer met een dieselstokende trekker. De Nederlandse boerenbedrijven verbruiken per jaar 10 Petajoule aan diesel- en gasolie (Bron LEI). Laat daarvan (aanname) 5 petajoule richting akkerbouw gaan en 5 naar veeteelt, waarbij 11.000 akkerbouwbedrijven gemiddeld 43 hectare bewerken (bron: ABN AMRO). Dan kom je op een fossiel energieverbruik per hectare in een modern bedrijf van 5×10 tot de 15de /473.000= 10571 Megajoule per hectare per jaar. Dieselolie geeft 36,4 Megajoule per liter, dus slurpt de teelt van biomassa per hectare rond de 290 liter diesel.
- d. Je hebt 100 kilo stikstofkunstmest per hectare nodig (197 kg in 1999 volgens CBS, naast 34 kilo fosfaat en 37 kilo kalium: anno 2011 is dat de helft). Voor de fabricage van 1 kilo kunstmest is 0,6 kilo aardgas nodig: per hectare verbruik je dus 60 kilo aardgas voor kunstmest, wat neerkomt op ongeveer 43 kuub aardgas per hectare. (0,714 kg/kuub)
- e. Biomassateelt vraagt om absolute monocultures. Daarom verbruik je 80 kilo bestrijdingsmiddelen per hectare tegen biomassaconsumerende plaaginsecten, en tegen onkruid. (ongewenste biodiversiteit)
- f. Van de geteelde tweede generatie Diederik Samsom-biomassa als grassen, winterrogge en snijmais bestaat 90 procent uit…water. Die massa-waarvan 90 procent nutteloze ballast- moet je wél allemaal transporteren, via een op diesel rijdende vrachtwagen-, naar de vergister.
- g. Wanneer 1 hectare snijmais voor biogasproductie 14 ton droge stof oplevert (Bron WUR 2005), heb je daar 140 ton natte biomassa voor aangevoerd ( bij gelijk soortelijk gewicht), waarbij je dus 126 ton water kwijt moet. Dat kost energie in transport en afvoer. Zou je al dat water moeten uitdampen door verhitting met verbranding van aardgas, dan ben je 43 maal zoveel aardgas kwijt, dan je aan biogas uit je droge stof haalt (eigen berekening met hulp van BINAS)
Als afvalverwerking is Tweede Generatie nog acceptabel
Dus, wanneer je zoals in Nederland je afvalstromen in zo’n vergister duwt inclusief je mestoverschot en bietenpulp in Groningen: dan gebruik je afval als energie-opwekking. Kan geen kwaad, en op kleine schaal kun je zo wat huishoudentjes stroom geven. Gemeentes, natuurbeheerders en boeren kunnen zo met gesloten beurs hun bio-afval kwijt, dat anders een hoge kostenpost is. Niks mis mee.
Voortzetting Landbouwsubsidie met andere middelen
Anders wordt het wanneer je gewassen gaat telen op dure landbouwgrond en beweert zo de Europese energievoorziening te garanderen. Deed Diederik dat niet? Dan zijn er andere redenen dan energie-opwekking waarom men in Europa die energiegewassen zo promoot. Subsidie is een goede kandidaat.
-
De subsidie bij een stroomprijs van 12,5 cent per kWh bedraagt bij deze biomassa 9,7 cent SDE-subsidie, met een looptijd van 10 jaar. De boer vangt 1675 euro per hectare, waarvan 1279 euro subsidie per hectare Tweede Generatie Biobrandstof (energiegewas). In Duitsland vangt de boer 20 ct per kWh waarvan 17,5 cent subsidie voor 20 jaar gegarandeerd.
Bedenk dat 15 jaar lang liefst 55 miljard euro EU-subsidie PER JAAR ging naar het subsidieren van boeren. De herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid laat dat dalen tot 43,3 miljard in 2014 bij mijn weten (maar corrigeer me als het niet zo is).
Biomassateelt is dus de reddende engel in het herziene GLB
Het is de voortzetting van EU-landbouwsubsidie met andere middelen. Stroom uit gas die je voor 4 cent per kWh kunt leveren uit aardgas, vervang je door stroom uit biomassa voor 15 cent per kWh, waarbij je per hectare ook nog 290 liter dieselolie opslorpt en 43 kuub aardgas, en doet alsof er niet zoiets bestaat als schaarse grondstoffen als fosfaat. De boer die ik in de Eifel sprak was-nogmaals- erg blij.
-
Waarmee zich de nieuwe Diederik openbaart: Diederik de boer’nvrind. Boer Sams’m.
Laten we het bij de Derde Generatie nog eens proberen?
@ Rypke, je maakt een aardige opzet voor een programma door de Keuringsdienst van Waarde over de "duurzame" Samsom-biomassateelt!
Als ik lees wat we als consument allemaal moeten om duurzaam te zijn/worden, wat te zielig om te lachen is (zoals plassen onder douche :-) ), dan is de "duurzame" Samsom-biomassateelt werkelijk om te gillen!
Ik constateerde al eerder, dat Samsom afglijdt naar een bedenkelijke spagaat tussen de IPCC-duurzame-PvdA-fictie en de wetenschappelijke realiteit. Iedereen kan het vaststellen, Samsom zelf ziet het niet?
diederiksamsomDiederik Samsom
@BartWieringen Tsja, als je snijmaïs tweede generatie noemt heb je het gewoon niet begrepen. Dat stuk bevat meer fouten dan zinnen.
15 minutes ago FavoriteRetweetReply
diederiksamsomDiederik Samsom
@BartWieringen snijmaïs tweede generatie, mestgebruik klopt niet, landbouwareaal verkeerd ingeschat, landbouwsubsidies onzin. Meer?
51 seconds ago FavoriteRetweetReply
Een (inmiddels bewezen; zie URL onder) valide argument tegen biomass-energy op grote schaal is, dat (welke generatie gesubsidieerde biomass-crop je ook neemt) het blijvend concurreert met de stijgende wereldvraag naar (goedkope) voedselgewassen en daarmede de prijzen van basisvoedsel juist voor de arme landen in de wereld opdrijft.
Het belangrijkste argument: Dus hier corrumperen de sociaal-democraten via hun gesubsidieerde "duurzame" politiek hun eigen sociale politiek!
Al Gore heeft zelf toegegeven, dat de overheidssubsidies in zijn thuisstaat aan biomass-fuel-crops uit de hand is gelopen en tot prijsopdrijvingen van de basisvoedselprijzen heeft geleid.
http://www.huffingtonpost.com/2010/11/23/al-gore-…
En zo blundert Groen & Links eindeloos voort!
Turris
Samson heeft een redelijk tot goed denkraam om met bommel te spreken
Hij ziet het wel en weet het wel.
Hij heeft in het verleden een keuze gemaakt op opportunistische gronden en kan nu niet 180 graden om
En we blijven maar doorgaan met energieopwekking middels zgn biomassa terwijl we gelijktijdig serieus werkende oplossingen van vrije energie tegenwerken.
zie:
zie ook:
http://www.wanttoknow.nl/wetenschap/energie/keshe…
en
http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/de-revolu…
Het gaat allang niet meer over "met een oplossing komen" of met "een alternatief" komen dat goed werkt.
Leuk om "het volk" bezig te houden met gekwetter over hoe goed of minder goed de aangedragen alternatieven zijn, waarbij ze – omdat ze zo druk bezig zijn (zie de diverse reacties hier die een beetje meer naar links of rechts of niet zus maar zo aangeven) – ook niet verder zoeken naar ECHTE alternatieven.
Waar het wel om gaat is zoveel mogelijk geld verdienen met een techniek die breed gesubsidieerd wordt waarbij dan zoveel mogelijk het rendement laag – veel te laag is.
Tegelijkertijd blijft de (afgedwongen) afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en kerncentrales.
Zowel de politiek als de huidige "bestuurders" zitten rotsvast in deze methodiek en ze doen actief hun best om te voorkomen dat echt werkende oplossingen serieus het daglicht zien door alsmaar met OUDE ACHTERHAALDE TROEP bezig te blijven !
Diederik kan niet meer dan 'neutisniezoo'doen en grossieren in vlotgebabbelde oneliners, zonder met getallen te komen, zoals een politicus betaamt: maar het is helaas wel zo: tweede generatie = ENERGIEGEWASSEN en naast grassen, winterrogge zit daar oogstafval en snijmais in: anything goes, de grens tussen eerste en tweede generatie is fictief, meer bedoeld om goedgelovige progressieve politici het gevoel te geven dat ze nu wel een argument hebben
Weliswaar is suikerriet een meer renderend energiegewas, en het gros van de bioethanol die we hier bijmengen komt daarom uit Brazilie, maar ik focus hier graag op de Europese landbouw
Het kunstmestgebruik heb ik op de helft gezet van de cijfers die het CBS levert voor 1999, omdat de akkerbouw grote slagen heeft gemaakt in terugdringen daarvan, die mindering heeft in 5 jaar plaatsgevonden volgens landbouwwetenscahpper Bert Smit: zou het nóg minder zijn, laat Diederik dan het juiste getal geven….heeftieniet
Bovendien blijven dan de basics staan, het dieselolieverbruik, verbruik van land en ga ik liever op agronomen als Peerligs af en productie-ecologen als Rudy Rabbinge dan op Greenpeace
Dan dat gehamer op 'tweede generatie'is even goed onzin omdat eerste en tweede generatie in de praktijk vrolijk in elkaar overlopen
Conclusie, Diederik zou net als Kok in de jaren negentig eindelijk eens zijn ideologische veren moeten afschudden
Dat goedkope gesmijt met twitters vanuit zijn Zodiac houdt toch een keer op zou je zeggen
@René Brioul:
De links hebben een prima homandagehalte.
Ik heb naast een ongebruikte kWh-meter een flesje uitgestraald water staan.
Dat werkt uitstekend, de teller blijft nog steeds dezelfde stand aangeven.
@Boels069:
Als dat het enige is wat je uit mijn reactie(s) haalt dan ben je exact bezig zoals ik "het volk" beschreef.
@René Brioul:
Ach, ik lees dat de "politie" iets verzegeld heeft zonder er bij te zeggen waarom of wat er op het zegel staat.
Prachtig excuus, dat wel.
Er is niets terug te vinden op het internet (behalve de bron die jij aangeeft).
De "samenzwerende tegenwerking" werkt dus gelukkig wel.
Ik behoor tot het volksgedeelte die als nulmeting de klompen af en toe nog in de klei zompen: als het riekt naar onzin en gebracht wordt als onzin, dan is het onzin.
@René Brioul:
Ik weet hier nog weinig van "en deze techniek is zo revolutionair dat als het in de verkeerde handen valt het wel eens catastrofale gevolgen kan hebben".
Dat is feitelijk een grote interessant makende dooddoener dan, en zelfs de verwijzing naar Tesla is eigenlijk onzakelijk, want ook veel van Tesla zijn projecten/uitvindingen mislukten.
Rene, de bewijslast ligt geheel bij Keshe, niet bij jou, en ik zie heel weinig bewijs. Wel fantastische verhalen en beloftes!
Keshe moet het waarmaken, anders heeft Boels69 wel het gelijk aan zijn kant met zijn verwijzing naar Jomanda!
Zijn er Youtube's?
@Turris:
Keshe moet het inderdaad waarmaken.
Zo heeft hij al wel aanvraagformulieren waarmee je resp de 3,5 kW of de 10 kW generator kunt bestellen die dan in 2012 wordt geleverd.
Ik heb geen spraakmakende video's op YouTube gezien.
Ook ben ik niet verantwoordelijk voor het wollig taalgebruik waarmee sommige sites hun artikelen "bevleugelen".
Ik stel ook niet dat Keshe de enige en zaligmakende oplossing is, maar dat door het oeverloos ronddarren in het zeer beperkte als alternatieve stroomvoorziening betitelde gebiedje van resp. zon – wind en biomassa energie structureel NIET gekeken wordt 'outside of the box', dat tot groot genoegen van diegenen die in deze prut grote belangen hebben.
Mijn verwijt gaat hoofdzakelijk richting politiek en bestuurders en ook een beetje in de richting van diegenen die dezelfde problematiek maar blijven herkauwen en herkauwen zonder dat daar ook maar iets in de goede richting uit komt!
@Rene
Het idee van zulke alternatieve energievormen spreekt tot de verbeelding, het zou prachtig zijn! Helaas zijn er veel charlatans die hier een slag uit willen slaan… Maar ik blijf hopen en keek met interesse even op die site over Keshe tot ik een stukje tegenkwam over helende werking van zijn rommel en een vrouw bij wie de afgezette teen begon terug te groeien! Bij zulke fantastische beweringen haak ik af, zulke alleskunnende uitvindingen bestaan gewoon niet en niemand gelooft daar in behalve mensen die ver heen zijn in een bovennatuurlijk Jomanda-wereldje…
Outside of the box denken is leuk en het is goed dat er altijd mensen mee bezig zijn, maar we moeten ook praktisch zijn… producten waar geen bewijzen voor te vinden zijn noem ik oplichting.
THD,
Dan moet je toch es goed kijken naar het videomateriaal op de site van mensen die MS, Parkinson, ALS enz hadden. En die ineens na 15 jaar verlamming terug beginnen lopen.
Keshe walks the talk. Ook geeft hij zijn inzichten aan wie het wil bestuderen in zijn boeken. Niets geheimzinnig mijn gedacht. Ik denk dat hij maar best voorzichtig kan zijn voor overheden zijn boeltje in beslag nemen of er doden vallen… O ja, dat gebeurd enkel in films waarschijnlijk ;-)