In de Telegraaf van zaterdag stond een vlijmscherpe column van Leon de Winter, waarin we een aantal opmerkelijke overeenkomsten tussen de Eurofielen en de klimaat-alarmisten terugvinden. Ik heb hem hier onder integraal weergegeven. Verplicht leesvoer voor de lezers van mijn Euro zondag-blogs!
Liberaal failliet van D66
In Buitenhof trad Alexander Pechtold aan om toe te lichten hoe goed de Euro wel niet voor ons is en waarom we naar een federatief Europa toe moeten.
Nu ben ik zelf een liberaal, zelfs een sociaal bewogen liberaal, en ik heb dus altijd sympathie gevoeld voor D66. Maar een beetje liberaal heeft een gezond wantrouwen tegen het vermogen van nationale overheden om vast te stellen wat voor elke burger het beste is. Overheidsbemoeienis is hoogstens een noodzakelijk kwaad, en daar waar je het nodig hebt, is de kans erg groot dat het een stuk slechter uitpakt dan je hoopte, omdat er allerlei inefficiënte en ongewenste mechanismen in werking treden.
Supranationale overheden hebben alle nadelen van nationale overheden, maar dan vele malen erger. Je hoeft geen expert te zijn om dat te zien aan de wanprestatie van de EU-democratie. Een principiële keuze voor een federatief Europa is in strijd met een liberale signatuur. D66 heeft na vandaag voor mij niet eens meer een liberaal sausje.
Wouter Bos ook federalist
Tegenwoordig is Bos zorgadviseur bij KPMG, en hij kan dus redelijk vrijuit praten over de eurocrisis. Hij gaf een onbevangen inzicht in de gedachtenwereld van de politieke elite (zie de column van De Winter) die ons willens en wetens met deze crisis heeft opgescheept, met de woorden:
Er zijn vier dingen die iedere politicus eerlijk moet zeggen:
– De redding van Griekenland en Italië gaat ons geld kosten
– De schuld zal verder afgeschreven moeten worden
– Het noodfonds zal groter moeten worden
– We zullen soevereiniteit moeten overdragen
En later:
– De Euro redt het wel, maar met welke landen was de vraag
Bos noemde overigens Italië in één adem met Griekenland, en leek er al van uit te gaan dat ook Italië gered zal moeten worden. Dat verraste me. Ik dacht dat er nog steeds goede hoop was dat Italië het zelf kan redden, omdat de schulden vooral oud zijn, en de huidige economie niet in het slop zit. Griekenland heeft geen economie, daar valt niets aan te sturen, terwijl de Noord-Italiaanse industrie tot de sterkste van Europa behoort. Zeker met het IMF erbij zou dat mijns inziens niet uit de hand mogen lopen, tenzij er een bewuste aanval op het land gepleegd wordt door de financiële wereld.
Overigens: ik had begrepen dat Italië niet eens gered kán worden. De daarvoor nodige bedragen zijn er gewoon niet. Dan is dus meteen het gesteggel van nu met het noodfonds verleden tijd en moet er een andere oplossing gevonden worden. Laten we hopen dat ik gelijk heb en Bos er naast zat.
Net als in de klimaatdiscussie telkens gebeurt, werd door Bos hier de realiteit ondergeschikt gemaakt aan een idealistisch uitgangspunt: er is maar één weg en dat is die naar de federatie. Daar heb ik in mijn eerste blog al meteen voor gewaarschuwd. Dat is de hele opzet van de crisis en daar moeten we niet instinken!
Want als je gewoon toegeeft dat die federatie niet alle Europese landen zal bevatten, geef je ook toe dat er in die federatie geen oplossing is voor de verschillende tempo’s van economische ontwikkeling die fundamenteel zijn voor Europa. En dat die federatie dus ook een fictie is. Maar daarover mag blijkbaar niet worden nagedacht…
Wiegel herkent meesterschap Papandreou, en hekelt Sarkozy
In Businessclass hield Wiegel zich op de vlakte. Wel merkte hij op dat Papandreou een uitstekende koers volgt, en dat hij de geschiedenis in zal gaan als een staatsman die op het kritische moment wist te doen wat noodzakelijk was. Ik ken de Grieken redelijk goed, en ik ben het helemaal met hem eens. Het referendum was een briljante zet. De opwinding bij Merkozy was in mijn ogen het zoveelste bewijs dat de regeringsleiders geen enkel benul hebben waarmee ze bezig zijn, en alleen hun eigen politieke straatje proberen schoon te vegen.
Over Sarkozy was Wiegel terecht zeer negatief: alleen al de gedachte dat China en Brazilië walgelijk veel geld in een 1000 miljard pot zouden storten, terwijl er nog niets bekend was over het oplossen van de crisis, was een ongelooflijke dwaasheid.
Maar Sarkozy was helemaal niet met de eurocrisis bezig, het bezoek van Obama en Cannes waren bedoeld voor glorieuze beelden op de TV, en als poging om zijn dramatisch kelderende populariteit op te vijzelen.
Nog steeds alleen oplossingen van ingenieurs
Dichter bij een oplossing dan dat we de kalmte moeten bewaren kwam Wiegel overigens ook niet. Telkens weer blijkt dat alles wat er aan de crisis gedaan wordt, symptoombestrijding van een politieke crisis betreft, en niet gaat over een oplossing van de problemen. Iedereen is het er over eens dat hoe langer een oplossing op zich laat wachten, hoe pijnlijker die wordt. Het lijkt erop dat de politieke elite het daarop aan laat komen, met als uiteindelijke uitweg de stap naar een politieke federatie. Dan vormt deze crisis de eindstrijd in een lang, bewust gepland proces waarin ons door de Fransen een federatief Europa door de strot wordt geperst.
Alle tekenen wijzen erop dat we nog maar in de beginfase zitten van wat er werkelijk staat te gebeuren, en dat de politici alleen bezig zijn met het uitstellen van executie.
Hoeveel kritiek er ook op mogelijk is, vooralsnog zijn de Matheo solution en mijn EMF suggestie de enige redelijk principiële oplossingen voor de crisis die ik gehoord heb. Welke econoom gaat de uitdaging aan en komt met een betere oplossing die we aan Merkel kunnen doorsturen?
Geen eind aan tragedie euro
(Leon de Winter, Telegraaf, 5 november 2011)
Aan de tragedie rond de euro komt geen einde omdat de euro zelf een tragisch verschijnsel is. Het is onzin om te denken dat je, wanneer je via een muntunie sterke economieën koppelt aan zwakke, welvaart creëert – er liggen dringende redenen ten grondslag aan hun sterkte of zwakte, en geen toevallige, zoals onze Europese leiders ons willen doen geloven.
De Grieken moeten hun economie hervormen en aan hun concurrentiepositie werken, luidt de slogan van de Europese elite. Hiermee blazen ze rook rond de illusies die ze dagelijks verspreiden rondom de oorzaken van de huidige meervoudige crises.
Hebben de banken zich als liederlijke winstjagers gedragen? Zeker. Hebben de Grieken de cijfers vervalst en hebben hun elites talloze miljarden gebruikt om hun eigen belangen te versterken? Ja. Maar het belangrijkste is dat onze eigen politieke elites, waarvan de leden ook nu weer in het huidige kabinet zitting hebben, de schandalige leugens rond de EU en de euro geïntroduceerd en uitgedragen hebben. De crisis van Griekenland en de euro is per definitie de crisis van de Europese politieke elite.
Rondom die elites hebben zich vooruitstrevende media verzameld, die het zicht op de ware oorzaken behoorlijk belemmeren en volop meedoen aan de vervalsing van de geschiedenis. In koor roepen de Eurofielen en de media dat we zonder Europa niet kunnen overleven. O nee? Liepen we vóór 1 januari 2002, toen we de glorieuze euro verwelkomden, in berenvellen? Dreven we geen handel met alle Europese landen? Was de gulden vóór januari 2002 een belemmering voor de instandhouding van een bloeiende, hoogstaande economie?
Politieke unie
De onverbiddelijke waarheid luidt dat we geen euro nodig hadden. De Europese Economische Gemeenschap had de verdragen over vrije handel en vrij verkeer van goederen en personen al geïntroduceerd en de meeste obstakels weggenomen, en de euro was er vooral, zo weten we nu, om toe te werken naar een heilige politieke unie, want daarvan droomden de Europese elites. Meer macht. Meer aanzien. Meer invloed. Voor de welvaart van Nederland, en de andere landen van de Gemeenschap, noch voor vrede of handel was de euro een noodzakelijke conditie.
Specialisatie is het toverwoord op een wereldomspannende markt. De omvang van de EU speelt daar geen rol. De Zweden en Zwitsers hebben er geen last van dat ze een eigen munt hebben – volgens de theorieën van de Eurofielen hadden ze moeten creperen door de belemmeringen van valutaschommelingen. En de Grieken hadden moeten stralen en schitteren.
De euro was en is het dierbare speeltje van de elites, en nog steeds ondernemen ze alles wat nodig is om dat speeltje te beschermen. Daar gaan de honderden miljarden aan op die de Europese belastingbetalers bijeen moeten brengen om de banken overeind te houden, dezelfde banken die kolossale winsten hebben gemaakt voordat het bedrog van de Grieken – niet één liegende en bedriegende Griek is voor het gerecht gekomen – aan het licht kwam.
De banken die hebben kunnen overleven door massale staartsteun, de banken die momenteel een loden rem zijn op groei omdat ze alleen geld lenen aan bedrijven en personen die het niet nodig hebben (ze moeten heel zware criteria aanleggen, zeggen ze), de banken die feitelijk geen hypotheken meer verstrekken en daarmee de ruggengraat van de welvaart in Nederland, de waardevermeerdering van particulier onroerend goed (in het zwaar belaste Nederland valt niet op een andere, eerlijke wijze aan vermogen te komen), tot stilstand hebben gebracht, de banken die nu via De Nederlandsche Bank om nog meer bescherming vragen, deze banken, die bakens van zekerheid en veiligheid hadden moeten zijn, deze banken staan nu in het brandende middelpunt van de crisis die onze politieke elites hebben uitgelokt.
In de decennia vóór 2002 heeft een utopie zich als een, ziekte in de cultuur van de politieke elites genesteld. Er bestond geen dwingende economisch-financiële reden voor de introductie van een muntunie. Maar er bestond een andere reden: de utopie van een politieke federatie. Tegen de opvattingen van de betrokken volken in sleurden de elites Europa de weg op die naar een nieuwe politieke werkelijkheid moest leiden.
De EU balanceert nu op de rand van een vulkaan, en dat is geen toeval. Dat is namelijk de weg van een muntunie die gebaseerd is op machtwellust, utopieën en zelfbedrog. Waarom houden de elites vast aan een munt die onhoudbaar is? Omdat zij geen keuze hebben. Het geloof in de euro en de EU vertoont de trekken van een sekte. Wie kritiek heeft wordt verketterd. Als eraan getwijfeld wordt, dreigen de sekteleden met dood en verdoemenis: oorlog, armoede, ziektes. Dat uitgerekend hun sekte armoede en spanningen teweegbrengt, kunnen de sekteleden niet waarnemen. Zij gaan om met gelijkgezinden, ontmoeten gelijkgezinden, communiceren slechts met gelijkgezinden.
Schulden
De elites proberen nu de problemen naar voren te schuiven in de hoop dat een (niet waarneembaar) economisch reveil groei zal veroorzaken en daarmee de schuldenlast van de Grieken langzaam zal verdampen. Als zij hun drachme nog hadden gehad, hadden de Grieken via de beproefde methode van geldontwaarding kunnen reageren op hun schuldproblemen.
Nu houden de elites, via de banken, alle Europeanen in een financiële gijzeling. De onvermijdelijke rampen die nog gaan komen – Italië, Spanje, Portugal – kunnen niet worden ontlopen. En omdat onze elites ons als dominostenen achter elkaar hebben geplaatst, vallen we allemaal om.
De euro moest een nieuw Europa kweken. Welnu, dat is gelukt. Een Europa van bedrog. De Grieken mochten jarenlang grijpen wat ze konden – maar het waren de politieke en financiële elites die dat hebben toegestaan. Niemand is verantwoordelijk. Niemand kan iets verweten worden. En zoals altijd betalen wij, de sullen, de volgelingen, de braverds, de rekening. We zullen de leugenaars straks in topbanen in internationale organisaties of in de top van banken weer tegenkomen.
Hoeveel langer verdragen we dit nog?
In de UK was een politiek sterke elite binnen Labour die het zelfs niet aandurfde positief op de EU in te zetten, vanwege enorm stemmen verlies. Daarom hebben de Britten nu hun eigen munt nog, wilden de Noren er geheel niet aan EU, waren de Zwitsers traditioneel sceptisch en nu nog neutraal.
De vraag is, wie die politieke elites waren in Nederland, die de Europese "construction flaws" onder het vloerkleed hebben geveegd, fundamentele kritiek die er was wegwimpelden, en zich als valse positivo's de nadelen van een centraal bestuurd Verenigde Staten van Europa hebben achtergehouden voor het Nederlandse stemvee.
De verwijtende vingerwijzing gaat geheel naar de elite aan de linker kant van het politieke spectrum, toegegegeven, met hun kansen ruikende subsidie slurpende meeheulers aan de rechterkant. Het is overwegend de zelfde elite, die nu tegenstemt tegen het hulpplan van 1000 miljard € aan Europa, omdat dat 3x te weinig is in hun opinie.
En waar was de kritische linkse journalistiek jarenlang afwezig over de EU, die wel zo sterk gepolitiseerd "kritisch" vertegenwoordigd was als het over de leugens van het klimaatalarmisme ging of schreven uitsluitend over de negatieve verdiensten van het kapitalisme, welke laatste toch als enige onze huidige vrijheid, democratie, vooruitgang en welstand heeft bezorgd. Bestaat echte kritische journalistiek eigenlijk nog in de linkse mainstream?
De Winter geeft een goede kritische analyse waar de oorzaken van de huidige knoflook-landen-crises ligt en stelt de juiste kwesties en verwijten aan de orde. Gelukkig bestaat het nog!
Sorry hoor maar als vrijzinnig liberaal heb ik geen behoefte aan gereyclede en opgewarmde prak van zelfbenoemd exper hr de winter zijnde leidend in de euro discussie.
@Solon
De column is van gisteren, en de inhoud is m.i. zeer lang houdbaar!
Om het over de inhoud en niet de naam te hebben: waar ben je het als vrijzinnig liberaal dan niet mee eens in De Winter's column?
Er is eenvoudigweg geen oplossingen Theo, there will be blood….
Helaas is het ons bloed…..
En die sukkels gaan ook nog onverdroten verder op het groene pad met zinloze miljarden kostende molentjes en verbieden proefboringen naar onmetelijke rijkdommen in de bodem……..
De minachting voor de gewone burger welke de heren en dames politici etaleren is werkelijk ongekend: de EURO moet gered worden anders staat de vrede op het spel!!!! De vrede?????
Mag ik even weten wie ons gaat aanvallen dan? Duitsland soms weer?
Pfffff triest.
Ben
Een heldere analyse van ons aller penarie. Zowel van Theo als van Leon de Winter.
Ik wil er graag nog even het volgende aan toevoegen.
Fransen loeren ALTIJD op andermans geld. Zo keek Chirac al verlekkerd naar de Nederlandse pensioenpotten. Diep van binnen is elke Fransman een socialist; een volk van bedelaars waar rond de kerstdagen de postbodes en brandweerlieden huis aan huis met hun kalendertjes leuren opdat zij – alvorens op 50-jarige leeftijd afscheid te nemen van de actieve dienst – nog even een aardig personeelsuitje kunnen organiseren, als leefden zij van een krantenwijk.
Ik heb hier inmiddels al een paar maal verkondigd dat de Duitse welwillendheid louter berust op de Franse chantage met het Duitse bruine verleden. DAT is de oorsprong van de Euro. De Duitsers weten dat maar je moet het ze wel bij herhaling snoeihard in hun smoel wrijven voor er een bescheiden knikje vanaf kan. En daar laten ze het dan graag bij om verder gedonder te voorkomen.
Blijkbaar komt ook nu nog aan deze wantoestand geen einde. Je zou er bijna wat van gaan denken. Wat is de deal tussen Sarkozy en Merkel? Iets met atoomstroom misschien? Zou aardig in de geperverteerde Franse handelsgeest passen: vet geld verdienen aan kernenergie om de Duitsers in staat te stellen geld te verdienen om Europa overeind te houden.
P.s. Een kanttekening bij “het gegraai van de financiële wereld” is toch ook wel op z’n plaats. Je kunt het immoreel noemen maar ethisch gezien is HANDEL dat altijd, handel in geld niet op de laatste plaats.
P.p.s. De Winters vraag. Tja we hebben het er al over gehad; geen belasting meer betalen? De straat op? Wanneer moet dat dan als je gewoon werkt? Fockupy … de naam was er al met dank aan GS, maar helaas we hebben geen tijd.
@theowolters
warmprakje: ldw verkondigt naks nieuws nul komma nada dan wat door een aantal economen al jarenlang wordt verkondigd.
Waarom deze larmoyante man op het pidium trekken?
@dewoedendekok ' handel is altijd immoreel' zozo dominee van welke kerk bent u?
Nou, laat ik het dan zo zeggen: Er zijn ethici die beweren dat handel in de grond van de zaak immoreel, onethisch is. Je hebt immers iets in de aanbieding wat je alleen kwijt wilt als je er beter van wordt, als je er aan verdient. Als hotelier kan ik daar best mee leven. Ik moet gewoon zorgen dat de gast waar voor zijn geld krijgt.
Doet zich nu het geval voor dat voor mijn deur een van honger stervende Griek in elkaar is gezakt dan zou ik voor het moment mijn barmhartigheid kunnen tonen en hem te eten en te drinken geven. Maar de volgende dag stuur ik meneer toch de boze wereld weer in; uiteraard niet zonder proviand en een goedgevulde zak met uit de mode geraakte kleding.
Maar hoe lang hou je dat vol? Zulk een goedheid praat zich snel rond moet u weten en voor je het weet zit de hele parkeerplaats vol met op drift geraakte Grieken, Bulgaren en wat niet al.
Adepten van het handel-is-immoreel-idee kunt u momenteel bezichtigen in de tentjes op Het Beursplein te 020. Zij zijn voorstander van de ruilhandel, heb ik me laten vertellen. En uiteraard is in hun optiek alles zo’n beetje evenveel waard. Dus een bord eten = een campingkachel = mooie zang. Dat gaat niet lang goed met uitsluitend goochelaars en levende standbeelden. Vandaar dat er weer gebedeld moet worden:
http://contacten.marktplaats.nl/advies-en-oproepe…
So long!
@ DWK:
Solon meldt, dat hij vrijzinnig liberaal is. Dat ligt dicht tegen anarchisme aan, gekoesterd door de dominees van de Groen & Linkse kerk, die de echte vrije wereld willen knechten met stenentijdperk ruilhandel en zelfgepoepte tuingroenten.
Handel met geld als ruilmiddel is daarbij immoreel. Solon daagt je uit, Hij is onder pseudoniem, echter zijn stijl is herkenbaar. Hij is de dienstdoende provocateur op climatgate.nl vanuit GroenLinks.
Deze "voorstanders" willen de wereld redden, maar excelleren in contraproductieve utopieën. Iedere 30 jaar komt er weer zo'n golf "verbeteraars" die het "wel even" komen vertellen en regelen. Gaan wekenlang in tentjes zitten, terwijl wij hun uitkeringen en studiebeurzen mogen betalen.
Discussie met dit soort onverbeterlijke voorstanders blijkt meestal uit te lopen op ideologische drogredeneringen en gepolitiseerde leugens, en wordt dan ook vrijwel altijd chaos (waar ze op uit zijn!), omdat ze in hun denkwereld niet mee kunnen met de huidige wereldwijde vooruitgang in gezondheid, welstand, democratie en techniek.
Of ze nu streven naar wereld-communisme of wereld-anarchie wordt nooit helemaal duidelijk.
Zinloos te reageren dus!
Mooi leesvoer. De uitzichtloosheid komt er prachtig uit. Ik heb nog een schoonheidsfoutje ontdekt:
Steun aan de staart?
@Solon
Iets inhoudelijks graag…
@ Turris,
Hoewel de verleiding bestaat om links hier de schuld van te geven, denk ik dat dat in dit geval niet opgaat. De VVD, net als CDA, zijn ook altijd unaniem voor een federalistisch Europa geweest. Alleen de SP en sinds kort de PVV varen een meer EU sceptische koers. Ook de beweging Eurodusnie kan niet rechts genoemd worden.
Nee, het is niet links, maar de coterie van cosmopolitische gevestigde belangen die via de Davos-bijeenkomsten, VN-gremia en vele vele EU-bijeenkomsten maar een richting op kan denken. Meer Europa, minder naties, anders wordt het oorlog.
En de afzonderlijke lidstaten hebben ook elk hun redenen om de machtsuitbreiding van de EU kritiekloos te omarmen. Duitsland wil dit om hun WOII-schuldschuld te belijden, Frankrijk om hun nationale politiek Europees maken, Italie, Spanje Griekenland en Portugal om EU-subsidies te incasseren, de Noordelijke landen om hun weg-met-ons gevoel te vertolken (en te hopen dat de Europese Commissie voor de kleine landen zorgt), en de Oost-Europese landen om maar niet terug te vallen in de handen van Rusland.
Om dan terug te komen bij de column van Leon de Winter. Hij stelt dat de euro failliet is, en geen enkel doel meer dient. Economisch gezien heeft hij gelijk (de euro is een ramp), maar politiek gezien doet de euro nog steeds waar hij voor bedoeld is, namelijk een verdere integratie van de lidstaten in een politieke unie. Iets wat de meeste EU-landen (ongeacht hun burgers) willen. Dus de euro zal doorgaan, omdat dat ideaal, tevens de grondgedachte achter Europa, nooit losgelaten zal worden.
Een federaal Europa als oplossing voor de eurocrisis?
Ter beantwoording van de vraag verwijs ik graag (met internetlinks) naar de volgende drie van mijn DFT-columns van afgelopen zomer
1. Eurocrisis: Méér of mínder Europa? 1.
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/andretendam/1…
2. Eurocrisis: Méér of mínder Europa? 2. – Advies uit de bouwwereld
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/andretendam/1…
3. Inderdaad mijnheer Kok: Géén taboes meer!
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/andretendam/1…
André ten Dam
@ Realist: Ik maak verschil tussen subsidie- en baantjes-opportunisten van VVD en CDA, en de wereldheerschappij ideologen zoals PvdA, GK (en D66). Die laatste noem ik Links!
Limits to Growth, guys.
Waarom ging het 8 jaar lang goed?
http://fingfx.thomsonreuters.com/2011/09/28/09334…
En waarom gaat het pas fout als aardolie meer dan $100 per vat gaat kosten?
Wat is dat nu weer voor onzin, DWK? Jij handelt in menu's, niets onethisch aan, denk ik zo, of toch?
Mbt tot deze blog, wanneer gaat men zich eindelijk eens realiseren dat het niet de politiek is, maar de de door en door en uit de hand gelopen, pathologische destructieve financiele industrie die de economie uitholt en vernietigt.
De politiek wordt gegijzeld door "Wallstreet" en regeert de Beursplein-waanzin van de dag.Ipv een populistisch stukje zou De Winter eens goeie onderzoeks journalistiek moeten bedrijven over de financiele industrie die de huidige échte economie de grond in boort.
Het grote probleem met de huidige financiele industrie is dat élk risico tot nul afgedekt kan worden ("hedging"). Dit in tegenstelling tot het traditionele kapitalisme. In de moderne financiele industrie kan elk hoog risicovolle investering tot nul verzekerd worden, er is totaal geen kapitaal meer nodig om risicovol te investeren. Onlangs ging er nog een groot hedgefund failliet (MF Global) die vrolijk italiaanse, griekse en spaanse obligaties kocht en deze in onderpand gaf voor de financiering.
De US wil ABSOLUUT niet dat Griekenland failliet gaat want dan moet er waanzinnig veel CDS'en (credit default swaps) uitgekeerd worden die alleen door amerikaanse financiele instellingen (zoals AIG) zijn afgegeven. Wat er dan gebeurd hebben we gezien bij Lehman, toen moest er zo'n 100 Miljard aan CDS en CDO worden uitgekeerd aan instituten zoals GoldmanSachs, JPMorgan, UBS. AIG ging hieraan bijna failliet totdat de amerikaanse belastingbetaler er voor op moest draaien, dankzij Paulson, oud topman van, jazaker, GoldmanSachs (die overigens ook Griekenland in de EU heeft helpen frauderen). Overigens de nieuwe ECB directeur (Draghi) is ook een oud GoldmanSachs topman, de wereld is klein, nietwaar?
Sorry maar ben ik totaal niet met je eens. Nu heeft Wiegel de laatste 20 jaar wel meer uit z'n nek gezeurd, dus dit is niet de eerste keer. Papandreou is "all-in" gegaan, is simpel "gecalled" en nat gegaan, niet geniaal maar overmoedig (of desperaat?).
Merkozy en andere politieke leiders staan onder enorme druk van het parlament en de kiezers. Zij moeten voor de financiele elite de hete kolen uit het vuur halen, terwijl de de financiele industrie die door niemand gekozen is en ter verantwoording wordt geroepen z'n gang kan gaan. Er is geen enkele, maar dan ook geen enkele CEO ter verantwoording geroepen voor de enorme risico's die zijn genomen ten nadele van de belastingbetaler, zie bv Fred "the Shred" Goodwin van RBS.
TINSTAAFL,
Beter dan ik hierboven uitleg kan ik het niet, Maar maak je geen zorgen; Ook bij mij geen Free Lunch.
Scheisse, ik had me tomtom naar je herberg al ingesteld…
@ Hans Verbeek
Ik geloof ook wel dat niets voor eeuwig is, maar een direct verband tussen lage rente en direct daar opvolgend het explosief lenen van de landen zoals opgesomd in het staatje is nog wel duidelijk, maar leg dan wel even uit wat die $ 100,= olieprijs daar mee te maken heeft.
@Hans Verbeek
Fossiel is niet duur:
Zojuist mijn energierekening binnen, € 2.100,23 totaal voor het afgelopen jaar. Het aandeel gas en licht op deze rekening bedraagt € 792,64. De rest van het bedrag zijn heffingen, belastingen en meterhuur.
De overheid is wel duur!
Naar wat ik begrepen heb, verdient de energiemaatschappij hier ook nog een ongeveer € 200,= aan. Lijkt me sterk dat ze dat aan belastinginkomsten verdienen.
Fossiel is nog lang niet op!
@Ook Boos: in de afgelopen 10 jaar ging de olieprijs van $20 naar $100 (vervijfvoudigd). Daar reageert de (Westerse) wereld op door meer geld te lenen en door meer dollars en euro's te drukken.
Dat heeft een tijdje gewerkt, maar de uitleners krijgen door dat sommige leningen nooit zullen worden terugbetaald (Griekenland, Italië) of door inflatie zullen worden weggewerkt. Het wordt steeds moeilijker om de uitleners voor de gek te houden.
Een andere oplossing is minder energie gebruiken. Dat gebeurt nu vooral kwaadschiks door groepen uit de markt te prijzen. De werkeloosheid loopt op, werkelozen gebruiken minder energie. De koopkracht loopt terug, we kunnen minder benzine kopen.
De Amerikanen tanken minder en rijden minder:
http://cassandraclub.wordpress.com/2011/11/04/pea…
En dat doen ze niet vanwege het klimaat of omdat ze opeens een hekel hebben aan autorijden.
Fossiel is nog lang niet op, maar het wordt steeds moeilijker om elke dag die 86 miljoen vaten vloeibare brandstof te produceren.
De olie moet van steeds dieper komen of uit teerzand gestoomd worden. De netto-energie-opbrengst wordt steeds lager:
http://cassandraclub.wordpress.com/2011/11/07/aar…
Overal ter wereld hapert de economie, van Europa tot Australië, van China tot Egypte. Dat ligt echt niet alleen aan Papandreou en Berlusconi. Er is iets fundamenteels mis met het groeimodel.
Beste Hans,
Even eenvoudig terugkoppelend aan mijn energierekening zie ik dat ruim 2/3 van het bedrag in het energie "groei" model dat ik moet betalen wordt opgesoupeerd door de overheid.
Welk deel van mijn energierekening functioneert nou niet meer in het groeimodel, de gas en licht variant of de overheid variant met de belastingen en heffingen?
En naar wat ik begrijp, gaat het in een aantal delen van de wereld, Zuid-Amerika, Australië en Zuid-oost Azië nog behoorlijk voor de wind.
Ik geloof net als jij niet in de eeuwigheid der dingen, maar om nu even de teruggang in West-Europa aan toekomstige energieprijzen te koppelen, gaat mij wat te ver.
Dank André, voor het linkje met bouwkundige vergelijking, zeer verhelderend.
Ingenieurs blijken vaak voor simpele helderheid te zorgen, zo hebben we eerder vastgesteld op climategate.nl. Ideologen, filosofen en politici creëren vaak slechts onherstelbare puinhopen!
Het ‘Eurogebouw’ is eind vorige eeuw met de Economische en Monetaire Unie (EMU) van het Verdrag van Maastricht opgetrokken zónder deugdelijke ‘Fundering & Constructie’
.De ‘One-Size-Fitts-All’ filosofie (één munt en rekeneenheid en één rentebeleid voor álle eurolanden), daarvan is immers onmogelijk gebleken voor ‘Het Europa van de verschillende economische snelheden’“Als je een gebouw neer gaat zetten dan zorg je altijd als eerste voor een deugdelijke ‘Fundering & Constructie’. Anders lazert het gebouw vroeger of later in elkaar. En dat is nu juist precies wat er met het eurogebouw is gebeurd!”
“Wat de politici en de ECB nu aan het doen zijn, is het Eurogebouw steeds weer opbouwen met peperdure luciferhoutjes als constructie. Nadat het Eurogebouw dan wéér is ingestort, worden steeds deze zelfde ondeugdelijke herstelwerkzaamheden herhaald en stort het gebouw opnieuw en steeds verder in.”
Of je het nu wil zien of niet, de meeste politici zijn bezig om Nederland te verkwanselen aan een federaal Europa, waarbij de gemiddelde burger zoveel mogelijk wordt uitgeknepen.
De "rendementen" van fossiele brandstoffen wordt zoveel mogelijk opgeschroefd zodat de 1% zoveel mogelijk centjes vergaart en laat die 99% maar lekker betalen.
Dit op drijfzand en luchtkastelen gebaseerde financiëel economisch systeem is massaal aan het instorten en daar is – hoe zeer je ook in sprookjes WIL geloven – GEEN houden meer aan.
Dat is ook goed, want het is hoog tijd voor een betrouwbaar nieuw financiëel economisch systeem, en dat systeem gaat er ook op korte termijn komen!
@Ook Boos: als het niet aan de stijgende energieprijzen (of dalende EROEI) ligt, wat is dan de verklaring voor de Europese en Amerikaanse economische problemen?
Onze hoogconjunctuur berust inderdaad op goedkope olie. Tot nu is er een duidelijk verband tussen een olieprijs van meer dan $80 per barrel en het optreden van een recessie (econoom David Murphy op het Peak Oil congres).
Maar olie kost nog steeds maar ca $20 per vat om te winnen. De hoge prijzen zijn deels speculatie, deels het gevolg van te weinig investeren in nieuwe productiemiddelen.
Deep sea oil, Arctic oil, GTL oil (http://climategate.nl/2011/09/07/pearl-gtl-van-shell-een-mijlpaal-in-de-energiehistorie/#more-12311) en zelfs teerzand zijn er nog in enorme hoeveelheden en zijn rendabel voor bedragen tussen de $40 en $80 per vat.
Tegen de tijd dat ook deze olie schaars wordt (volgens PeakOil ca 50 jaar) zouden de duurdere alternatieven rendabel zijn. Er is geen reden om vóór die tijd alternatieven te gebruiken die neerkomen op een energieprijs van vér boven de $80 per vat. Dan forceer je alleen maar een recessie.
Waarom wordt hier voorbij gegaan aan het punt van Boos? Iedereen kent toch ook de prijsopbouw van vervoersbrandstof? Niet onbelangrijk voor een doorvoerland als Nederland. Landbouwproducten worden hierdoor ook extra zwaar getroffen. Als het aan Europa ligt wordt dat alleen maar erger gezien de stapels voorstellen betreffende CO2-tax voor landbouw en vervoer op de Europese plannenplank.
@ Hans verbeek:
Wiki : Energy Returned on Energy Invested overzicht:
Aardolie 3 – 10
Ruwe olie (uit olievelden (per 2007) 10
uit oliezand (per 2007) 2 – 4
Aardgas 5 – 10
Biodiesel 3
Bio-ethanol 0,1 – 1,5
Koolzaad 1,5
Graan 0,8 – 1,5
Maïs 1,1
Suikerriet 4 – 8
Biomassa 0,8
Kernenergie 2,7 – 4
Kolen 1 – 10
Waterkracht 10
Waterstof 0,5
Windenergie 3 – 10
Zonne-energie 1 – 10
EROEI bron op wiki is verdacht!
Windenergie EROEI is namenlijk aanzienljk kleiner dan 1 !
Even terug naar het originele onderwerp: de Euro.
Om Voltaire's quote te parafraseren: "papiergeld zal eens worden afgerekend op de intrinsieke waarde, zijnde….niets".
@Hans Verbeek
Ik ben van het bewaren, ik heb nog een energierekening van november 1990 t/m oktober 1991:
1991:
Elektriciteit ƒ 365,20 of € 165,72(1407kwh – 0,12 per kwh)
Gas ƒ 667,50 of € 302,90(1052 m3 – 0,28 per m3)
Totaal ƒ1032,70 of € 468,61
Belastingen ƒ 191,05 of € 86,69
2011
Elektriciteit € 361,05(5331kwh – 0,068 per kwh!)
Gas € 431,59(1539m3 – 0,28 per m3!)
Totaal € 792,64
Belastingen €1307,59
Mijn stroomverbruik is bijna verviervoudigd, een stijging van bijna 380%, de kosten voor elektriciteit gelukkig niet.
Mijn gasverbruik is met ongeveer 50% toegenomen, de prijs van gas eveneens!
In de tussentijd wel een gezinnetje opgebouwd, dus de verbruikte energie wordt nu, ondanks de stijging, met 4 personen gedeeld. De stijging is dus geheel en al te wijten aan de gezinsuitbreiding en dat levert zelfs een efficiencyvoordeel op. Alhoewel ik geef toe, in absolute zin is het meer en bespoedigt het nakende einde van de fossiele brandstoffen. Jammer genoeg kan ik geen voorspelling geven wanneer dat is, maar ik denk dat het nog wel enkele eeuwen duurt.
Nu komt het:
De belastingen en heffingen zijn verzevenvoudigd, een stijging van 685%
Het probleem is, Hans, dat de overheid enorme prijsverhogingen doorvoert (energiebedrijven doen dat klaarblijkelijk niet) en met dat geld, die meeropbrengsten, geen nuttige investeringen doen! Maar het geld is wel weg en kan niet meer aan andere zaken gespendeerd worden.
Energieheffingen zijn niks meer dan nivelleringsbelastingen!
@Ook Boos: het energievraagstuk draait helaas niet alleen om uw elektriciteitsrekening en de overheidsheffingen.
De dure brandstof maakt economische groei onmogelijk.
Vloeibare brandstof is sinds 2001 heel duur geworden, vooral voor degenen die geen accijnzen betalen (luchtvaart)
Steenkool is veel duurder geworden, vervelend voor de staalindustrie.
Aardgas is erg duur geworden, misschien niet in NL, maar wel in de rest van Europa.
Maar als jij een andere plausibele verklaring hebt voor de economische problemen in Europa en de VS, laat maar horen.
@Theo Wolters: de olieprijs staat nog altijd boven de $100 per vat (Brent). Wanneer gaat de prijs nou weer eens dalen?
Beste Hans,
Even goed lezen, Hans, de elektriciteitsprijzen zijn sinds 1991 gehalveerd, de gasprijzen zijn niet gestegen.
Als je je ook nog eens rekenschap geeft van het feit dat de gasprijzen in de meeste Europese landen gekoppeld (de overheden doen er een opslag bovenop) zijn aan de olieprijzen, dan wordt het het je verbruiker helemaal zwaar te moede. Zou dit in Europa niet plaatsvinden, dan zouden de gasprijzen voor de verbruiker zelfs gedaald zijn!
Sinds 2005 dalen de wereldwijd de gasprijzen.
De economische problemen in Europa zijn niet te wijten aan hoge brandstofprijzen, maar aan de heffingen en belastingen op brandstof, welke niet productief aangewend zijn.
De overheden hebben de afgelopen jaren het vrij besteedbaar inkomen sterk ingeperkt en dit geld o.a. geïnvesteerd in subsidies voor verliesgevende projecten (o.a. windmolens).
Als ik Bas Eickhout, Europarlementarier voor GL, weer hoor oreren over investeringen in het milieu, dan besef ik dat we nog een hele lange weg te gaan hebben!
Een hoop mensen beseffen niet dat ze gewoon gefopt worden door misleidende groene argumenten!
@Turris
De EROEI kun je alleen zinnig berekenen op de kale opwekking zonder inpassingsverliezen.
Dan is wind helemaal zo gek nog niet en geloof ik die 3 – 10 zeker. Ik verwacht dat het dichter bij de 10 dan de 3 zit.
En in kale kosten is wind op land ook niet zo schrijnend.
Het zit hem in de efficiëntie en de kosten van het hele systeem. Dan zijn wind en PV nog veel te duur (al komt hierover wel een zinnige discussie los op http://climategate.nl/2011/06/27/de-wereld-energi….
Het duurder maken van stroom met belastingen werkt niet een recessie in de hand: het is een keuze of je belasting heft via energie, arbeid, bedrijfswinsten of hondenpoep. De staat heeft nu eenmaal inkomsten nodig.
Te dure stroombronnen slokken besteedbaar geld op uit andere sectoren en leiden wél tot lagere levensstandaard en een recessie.
Dat geldt voor olie (waar PeakOil voor waarschuwt) maar net zo goed voor de alternatieven (waar ik voor waarschuw).
@Hans
De olieprijs is hoog omdat men te weinig (over)capaciteit heeft in de winning. Daardoor worden fluctuaties in de vraag slecht opgevangen en kan er flink gespeculeerd worden.
Dat geld verdwijnt trouwens maar voor een zeer klein deel in de zakken van de oliemaatschappijen. Het gaat vooral naar de landen (Rusland, Arabische staten).
De reden voor de aarzeling om te investeren in nieuwe winning was lange tijd de aanwezigheid van enorme voorraden spotgoedkope olie in landen als Saudie Arabie, Lybie, Irak en Venezuela.
Bij een daling van de vraag door een volgende crisis kan daardoor de olieprijs zomaar onder de $30 komen, als die landen hun marktaandeel willen vergroten.
Nieuwe winning is bijna altijd veel duurder dan de bronnen in die landen. Die is dus meteen niet meer rendabel onder een marktprijs van onder de $40 tot $60. Dan staan peperdure installaties geld te kosten.
Pas als er geen rek meer zit in de productiecapaciteit van goedkope olie zal het investeren in nieuwe capaciteit aantrekken. Dat zie je nu al beginnen omdat goed ingelichte kringen inmiddels weten dat de op papier enorme Saudische voorraden goedkope olie eigenlijk ook op zijn. Dat is zeer geruststellend, daarom zie je diepzee olie exploratie en winning opleven, bijvoorbeeld bij Brazilië.
Volgens de PeakOil experts in Brussel stond ons nog (minstens) één flinke daling te wachten voor de prijs blijvend boven de $60 komt: de vraag zal wat dalen door de komende crisis, en de productie in Libië, Irak en een aantal nieuwe diepzee projecten zal aantrekken. Die twee samen zullen voor een tijdelijke overcapaciteit zorgen.
Met een prijs variërend tussen de $60 en $80 kan iedereen leven. Daarop zal het naar verwachting over een paar jaar stabiliseren.