Als Groene Rykje de Duurzaamste heb ik mijn hart verpand aan een vissoort op een plaatje, de blauwgebefte zandpijper op de bodem van een zandbank: de Doggersbank. Wil ik zo graag nog eens naar toe. Die Doggersbank wil ik beschermen tegen een gevoel van onbehagen, dat zich het best laat verwoorden in termen als biodiversiteit en gezondheid.

Dat gevoel verdwijnt pas nadat ik de ware liefde heb gevonden en moeder ben. Daarna werk ik door in deeltijd voor het extra inkomen. Daarom steun ik de dames van Stichting de Noordzee, ook bekend als actiegroep ‘Bakvissen voor Bruinvissen’. Die willen ‘de zee gezond maken’. Zij weten dat de Noordzee heel erg ziek en vuil is zegmaar. Dat kun je zien aan de kleur van het water, allemaal groen. Terwijl de zee blauw hoort te zijn.

Het Ministerie van ELI geeft ons meer dan een miljoen euro subsidie per jaar en noemt ons steekholders.
Wat dat betekent? Iedereen die iets op de Noordzee wil ondernemen moet met ons overleggen, ook als onze argumenten geen steek houden. Maar anders sturen we weer samen met Greenpeace een persbericht de deur uit, waarin DE wetenschap aantoont dat jullie de Noordzee kapot maken. En wie luistert dan naar jullie argumenten? Wij zijn goed omdat wij van de natuur houden en de natuur is goed, en dus zijn wij goed..

Geloof je dat niet?
Zie hier de hartenkreet over de Doggersbank van onze medestrijdster Monique de Water die voor ons het visserijcongres in Dublin bezocht op 7 november, die duswelbeswel heel erg betrokken is en zo iew, bij die zieke vuile zee.

Net als Vera Coelho van ‘Seas At Risk’. Die is ook steekhoolder op de Doggersbank, maar nu met zwangerschapsverlof. Als ze straks in deeltijd verder gaat, zal ze overcompenseren om te bewijzen dat ze niet voor niets een studie Communicatie deed, via Ocean 2012 samen met Greenpeace voor de Discardban. Wij hebben allemaal gestudeerd. Wat ik doe? Ik doe psychologieeeee richting communicatiemanagementstudies en weet heel veel van biodiversiteit.

  Oh wacht even hoor, ik heb alweééér een smsje, aahppff, nee..Ton…duuhh tis die jongen weer van die, eh duuhhh. Oh, nee het is Ton IJlstra: of we nog meer subsidie van het Ministerie van ELI willen?

  Momentje hoor… effe belleh…Jaaaa, ooh Ton, je hebt ons rekeningnummer toch al?…Bovenaan je lijst, ja nou duuhhh. Thhhhhh. Hihi

Daar ben ik weer hoorj..

Oh ja, de Doggersbank duswelbeswel….

Wij van Bakvissen voor Bruinvissen aan de Drieharingstraat maken ons dus zegmaar zorgen snap je, dat die zandbank geen kwaliteit meer heeft (no kidding). Een zandbank van goede kwaliteit, is zeg maar duswel beswel dat je zand hebt onder water, maar dan geen visserij maar wel windmolens voor biodiversiteit. Want zonder visserij wordt de zee gezond snap je? En natuurlijke energie is goed voor de kwaliteit en klimaatgevoelige biodiversiteit van de zee.

Of was het een grote zandbank met duurzaam geen visserij vol vis… duurzame klimaatbestendige visserij.. nou zoiets… Heh je vraagt zo vervelend door en je polariseert, duuhhh. Die visserij die verbied je gewoon en je laat de overheid compensatie betalen of het bedrijf failliet gaan. Heh!. En dan eeeh, nou ja duuhh, heh ik weet ook niet alles, vraag Monique maar.

  Moniiique? Deze lezer van Climategate wil weten wat…, oh wacht thhh ik heb een telefoontje…

  Het is van Greenpeace Moniiique, ze hebben weer een nieuw rapport nodig dat er wetenschappelijk uitziet voor hun campagne SOS Alarm Noordzee. Ja…politici en journalisten zijn weer de doelgroep. Dat hadden we toch al? Of moeten we het Ministerie weer vragen om een nieuwe projectsubsidie? Ton SMSte net…

Even wachten hoor..

  Sylvia?…‘De zee is leeg in 2050’, dat was ons gezamenlijke persbericht en ‘de boomkor vernielt de zee’, weet je nog?… Ja, toen jullie stenen stortten om vissersschepen onder water te trekken…toen ja….Nee, vóór jullie die trein met nucleair afval lieten ontsporen..Dat was daarna…

We trekken vaak gezamenlijk op snap je, sorry ik moet even verder

  …Sylv? Toen hebben wij Imares nog betaald om een rapport tegen de boomkor te schrijven…Was al onze extra projectsubsidie op, ja duur zeg..Nee, dat andere rapport van ons tegen de boomkor kwam van Waardenburg.