Michael Schlesinger

“They call him Elvis and he’s a male sexist pig”, vertrouwde een  Amerikaanse klimaatonderzoeker me toe, toen ik in 1990 als nog niet afgestudeerd broekie werd uitgenodigd voor IPCC-submeeting in Den Haag en ik opperde dat ik ging afstuderen bij Michael Schlesinger aan de UIUC. Desondanks heb ik het een jaar bij de man uitgehouden en had ik een diepe inside look in het bizarre wereldje van de computer nerds die nooit buiten komen en zich toch klimaatonderzoeker noemen.

Blond
Die ultra-Republikeinse Schlesinger is inderdaad een vreemde eend in de bijt van de doorgaans liberal of progressief-urbane alarmisten. Maar alarmistisch is hij wel! Hij heeft tenslotte de dollars nodig om tijd in te kopen op de supercomputer en om zijn vluchten naar zijn geblondeerde wetenschappelijke liefje in Rusland te kunnen declareren.

En nu kom ik hem tegen in het verband van Climategate 2.0 in een reactie van Craig Loehle op de post van McIntyre:

Craig Loehle – Posted Nov 22, 2011 at 11:50 AM | Permalink | Reply

My favorite one so far is where they admit tuning the models to 20th Century climate, which in debates (e.g., one I had in person with Michael Schlesinger and others at Judith’s) is strenuously denied.

Wat bedoelt Loehle precies?

Craig Loehle verwijst naar deze twee nieuwe mailfragmenten:

<0850> Barnett:

[IPCC AR5 models] clearly, some tuning or very good luck involved. I doubt the modeling world will be able to get away with this much longer

<5066> Hegerl:

[IPCC AR5 models]
So using the 20th c for tuning is just doing what some people have long suspected us of doing […] and what the nonpublished diagram from NCAR showing correlation between aerosol forcing and sensitivity also suggested.

En dat is inderdaad precies wat ik meemaakte in Illinois bij Schlesinger. Ik herinner me dat ze wolken toevoegde aan het model dat verticaal uit 2 lagen (!!!) bestond. Tot dusver zaten er helemaal geen wolken in het model. Mét de wolken erbij bleek de simulatie van het Noordelijk halfrond voor de 20e eeuw goed te kloppen maar op het zuidelijk halfrond was de simulatie slechter dan voorheen.

Onemanshow
De oplossing? Schlesinger voegde gewoon een zuidelijk-halfrond-parameter van 0,7 of zo iets toe die hij verklaarde door te zeggen dat op het zuidelijk halfrond relatief meer oceanen waren. En toen klopte het klimaatmodel weer aardig en waren de plaatjes en grafieken weer bruikbaar voor politiek activisme en extra gesubsidieerde klimaatreisjes van deze onnoemelijke ego-tripper. De moet bedenken dat de team meetings van Schlesinger en zijn onderzoekers software programmeurs een altijd oervervelende onemanshow waren waar ik steevast een goed boek placht te lezen.

Pier Vellinga
Nee, met de 5000 gulden die Pier Vellinga (destijds VROM) me toestopte voor mijn Amerikaanse studiejaar had ik beter naar die Prof in Boston kunnen gaan die paleoklimatologie op basis van stuifmeel in ijskernen deed. Achteraf logisch dat toen ik na terugkomst in Nederland werd aangesteld als bij het KNMI gedetacheerde loopjongen van Vellinga, dat ik toen al op dag 2 besloot te stoppen. Een paar maanden later zat ik als skileraar in de sneeuw en begon mijn studie aan de universiteit van het leven.

Nee, Climategate 2.0 laat mij niet koud!