Rabbinge rules!

Al vaker hebben we onze lof uitgesproken over één van de weinige nuchtere Wageningse hoogleraren van dit moment, die boven drijft in een zee van milieudogmatici: productie-ecoloog Rudy Rabbinge, . Hij gaf gisteren in Wageningen zijn afscheidsrede, maar we zullen hem nog vaker zien.

In zijn afscheidsrede veegde hij de klimaatspeculanten van het genre Rik Leemans de tent uit
…in een speech waar iedere Climategater van harte mee kan instemmen. Ik hoop dat de tekst nog volledig beschikbaar komt. ‘Duurzaamheid is veel meer dan klimaat’, stelde hij onder meer en wijzend op de meest uiteenlopende CO2- en klimaatscenario’s vervolgde hij dat ‘we niets hebben aan vals concrete scenario’s’. Amen. En dat we ‘geen doemverhalen nodig hebben’, die werken maar averechts bij het oplossen van reele problemen als méér voedselvoorziening tegen lagere milieulasten. Amen.

Kijk: waren er daar maar meer van in Wageningen. Ik legde die stelling ook voor tijdens de borrel aan rector Martin Kropff, nadat ik Rik Leemans nog een knuffel wilde geven en groette. Hij antwoorde ‘Ik zal de boodschap meenemen’, oftwel ‘u hoort nog van ons’/ ‘je lult maar lekker verder’/ ‘welterusten’. Wat een verschil in toegankelijkheid met Rabbinge die je zo kunt aanschieten, en die persoonlijk zo sterk staat dat hij zich niet quasi-arrogant hoeft op te stellen.

Ik sprak Rabbinge vorige week nog telefonisch voor een biologenverhaal, de man vliegt in één week naar Tunis om Kofi Annan te ontmoeten, spreekt dan in Florida voor wetenschappers, om dan daarna in Wageningen weer een speech te geven, is zowel politiek actief als wetenschapper op hoogste niveau. En toch een toegankelijk sympathiek mens. Hoeveel zijn er daar van?

    Ook aardig huiswerk voor Diederik: zou je in 2030 de Europese energiebehoefte moeten dekken met biofuels, dan heb je een landbouwoppervlak nodig ter grootte van de hele Europese Unie. De efficientie van omzetting van zonne-energie in mais als biofuel is maar 0,4 procent. Rabbinge ziet meer in ontwikkeling van biogeneratoren, die met zonlicht en chlorofiel voor 10 procent omzetting zorgen waarover later meer.

Maar gelukkig is Rabbinge nog lang niet uitgeleefd, al bereikte hij de verplichte pensioengerechtigde leeftijd.