Terwijl de Pier Vellinga’s en Greenpeace-activisten in deze wereld een verkoudheidje (milde opwarming) willen bestrijden met een chemokuur (cold turkey op fossiele brandstof) vinden we in de Indian Express deze onvervalste uiting van geloof in economische voorspoed. Om alle acties rond de EON-centrale in perspectief te plaatsen:

Mundra Port and Special Economic Zone Limited (MPSEZ) has crossed yet another milestone after its state of the art West Basin bulk coal handling terminal delivered 62,718 metric tonnes a day of coal to Adani’s Power Plant located adjacent to the port, said a company’s official press statement.

This large tranche of coal is delivered through a world-class high-speed conveyor belt at a speed of 6,000 metric tonnes per hour. The belt runs across 20 kms from the port to the power plant.

Adani Power, one of the leading private thermal power producers, is setting up a 4620 MW power plant in Mundra, while Tata Power is constructing a 4000 MW ultra mega power project in the same area.

“The accomplishment of the import and time-bound delivery of first such a large tranche of coal establishes MPSEZ’s prowess in developing world-class port infrastructure in India and abroad.

The feat could be achieved by better planning skills, state-of-the-art mechanization and dedication of the port operator, displaying its leadership position in the port infrastructure sector,” said dr. Malay Mahadevia, Whole Time Director at MPSEZ.

Kolen zijn een blijvertje, zoals ook het Rathenau Instituut al constateerde bij het vaststellen van ‘mythes’over energie: fossiele energie raakt voorlopig niet op. EN kolen zijn een blijvertje.
Wat ze niet vermelden maar wat desondanks een waarheid als een koe is: bij een lage klimaatgevoeligheid voor CO2 zijn de milieuvoordelen van fossiele energie groter dan de nadelen, wanneer je het vergelijkt met ‘duurzaam’, zoals windmolens die per turbine een ton aan rare earth metals opslorpen, landopslokkende zonne-akkers/siliciumwoestijnen en landbouwgrond verkwistende biomassa.