Symposium n.a.v. KNAW klimaatbrochure (ma.12 december)

De sprekers op het symposium: Marcel Crok, Dick Thoenes, Theo Wolters, Bas van Geel en Arthur Rörsch

Herhaalde oproep voor symposium van aanstaande maandag
Schrijf u snel in, we zijn inmiddels naar de grootste zaal uitgeweken, nu geldt echt: vol is vol!

Achtergrond
Ondanks de storm van protest die opstak na het uitkomen van de klimaatbrochure, en de brief van 23 wetenschappers en klimaatdeskundigen waarin op terugtrekking ervan werd aangedrongen, blijft het oorverdovend stil vanuit de KNAW. Nog steeds ligt dit misleidende en eenzijdige document als zijnde “de harde feiten over klimaatverandering” bij het parlement en de pers.
Om iets tegenover de eenzijdige IPCC benadering van de KNAW te stellen, is vanuit de groep wetenschappers achter de brief het initiatief genomen tot een symposium in Nieuwspoort, waarin getracht wordt om een eerlijker beeld te schetsen van de stand van de klimaatwetenschap op dit moment, dan in de brochure wordt verkondigd.                

Ik mag daarbij nog eens in het kort uitleggen waarom er geen andere optie is voor de KNAW dan terugtrekking van de brochure. Daardoor kunnen de andere sprekers zich richten op de klimaatwetenschap en het klimaatdebat zelf. Het worden korte presentaties (20 à 30 minuten) met uitgebreide gelegenheid tot discussie.

We hopen uiteraard op de aanwezigheid van politici en pers.
Maar het wordt zowieso een zeer informatieve middag voor ieder die geïnteresseerd is in de echte stand van de klimaatwetenschap. Zoals u, beste lezer, zo mag ik aannemen! Dit biedt ons ook de mogelijkheid om elkaar eens a-virtueel te ontmoeten. We hopen dan ook op een flinke opkomst.

Als voorbereiding kun je dit artikel lezen van Arthur Rörsch in Spil, en uiteraard mijn blogs over de KNAW klimaatbrochure, met name de eerste en de tweede.

 

De officiële aankondiging:
Klimaatseminar in Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag
12 december 2011,
13.00 uur – 17.00u
Entree € 10,-
Klik hier om een plaatsje te reserveren.

 

De Groene Rekenkamer nodigt U graag uit voor een bijeenkomst onder de titel:

Klimaatdebat op scherp – dilemma’s in de discussie over klimaatverandering

in het Haagse Perscentrum Nieuwspoort op maandag 12 december 2011 vanaf 13.00 uur .

De bijeenkomst vindt plaats naar aanleiding van de brochure van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), getiteld  ‘KLIMAATVERANDERING; WETENSCHAP EN DEBAT’

In het voorjaar van 2010 hield de KNAW een wetenschappelijke bijeenkomst als aanzet voor een klimaatdiscussie en publiceerde vervolgens een brochure daarover, die uitnodigt tot voortzetting van het debat. De brochure werd 4 oktober 2011 aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu aangeboden. Het in de brochure gepresenteerde wetenschappelijke standpunt wordt echter door ruim 20 wetenschappers als zeer eenzijdig beschouwd en onvoldoende informatief over uiteenlopende visies. (Zie hun brief aan de KNAW).
De ‘staat van het klimaatonderzoek’ verdient een meer objectieve voorlichting.
.
De bijeenkomst in Nieuwspoort begint met een inleiding van wetenschapsjournalist
Marcel Crok:
“Waar blijft de opwarming van de aarde?”

De volgende twee sprekers gaan in op de kritiek die op de KNAW brochure is geuit

Prof. (em) dr ir Dick Thoenes:
“Meningsverschillen in de klimaatwetenschap”

Ir Theo Wolters:
“Geen harde feiten in de
KNAW klimaatbrochure” 

Na een zaaldiscussie wordt in het tweede deel van de bijeenkomst een bredere kijk op de oorzaken van klimaatverandering gegeven dan door het Intergovernmental Panel Climate Change (IPCC) aan de lidstaten van de Verenigde Naties tot op heden is gepresenteerd.

Dr . Bas van Geel:
“Zon en klimaat: een les uit het verleden”

Prof. (em) dr ir Arthur Rörsch:
“Wolken, wind en water, stabiliseren het mondiale klimaat”

Het klimaatdebat staat op scherp omdat steeds meer twijfel rijst over de vraag of de toegenomen CO2 concentratie in de atmosfeer werkelijk verantwoordelijk kan worden gesteld voor de waargenomen gemiddelde mondiale temperatuurstijging tijdens de vorige eeuw. De opwarming is te gering om een hoge klimaatgevoeligheid voor CO2 te veronderstellen. Klimaatmodellen overschatten de rol van CO2 en zijn nog onvoldoende betrouwbaar om voorspellingen mee te doen. 

De bijeenkomst begint om 13.00 uur en vindt plaats in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag. De entree bedraagt € 10,-. Er wordt bij binnenkomst afgerekend.
Vooraf reserveren is noodzakelijk, volg daarvoor deze link.

.

Door |2012-01-28T00:44:52+00:006 december 2011|16 Reacties

16 Comments

 1. Hugo Matthijssen 13 november 2011 om 07:45 - Antwoorden

  Goed initiatief.

  Het zou handig zijn dat daarbij de pers aanwezig is.

  Ik zie ze echter niet betalen dus.

  met "perskaart" vrij entree?

 2. Bert Whaha 13 november 2011 om 13:40 - Antwoorden

  Benieuwd hoeveel journalisten van de MSM op komen dagen!

 3. Bert Whaha 13 november 2011 om 13:48 - Antwoorden

  Wat ik vergat te schrijven. Ik las dat men hoopte op de aanwezigheid van politici en pers.

  Mijn vraag is nu, zijn deze ook allemaal aangeschreven cq uitgenodigd?

  Waar alarmisten in de regel uitblinken in maximale exposure, door het inschakelen van het welbekende MSM netwerk, falen m.i. jullie. Geen kritiek, maar een aandachtspunt.

 4. Theo Wolters
  Theo Wolters 13 november 2011 om 14:26 - Antwoorden

  @Bert

  De Groene Rekenkamer is daar juist erg goed in, vandaar dat we erg blij zijn dat ze het symposium geadopteerd hebben.

  We hebben overigens geen overspannen verwachtingen over de interesse vanuit de pers en de politiek (…).

 5. Theo Wolters
  Theo Wolters 13 november 2011 om 17:40 - Antwoorden

  Links toegevoegd in het artikel:

  "Als voorbereiding kun je dit artikel lezen van Arthur Rörsch in Spil (http://www.platteland-in-perspectief.nl/afbeeldingen/pdf/spil_2011_4_6-11.pdf), en uiteraard mijn blogs over de KNAW klimaatbrochure, met name de eerste (http://climategate.nl/2011/10/06/knaw-klimaatbrochure-is-blamage-voor-nederlandse-wetenschap/) en de tweede (http://climategate.nl/2011/10/06/twintig-fouten-in-de-knaw-klimaatbrochure/)."

 6. Gerton van Unnik 13 november 2011 om 22:34 - Antwoorden

  Als een soort 'warming-up' voor het Klimaatdebat Op Scherp is er deze maand nog een interessante bijeenkomst met het klimaat als thema.

  Maandagavond 28 november organiseert de Statengriffie (!) van de provincie Utrecht een discussieavond in hun provinciehuis over 'klimaat' met Marcel Crok in de hoofdrol. Dit alles op  initiatief van de Utrechtse PVV-fractie.

  Wellicht dat climategate.nl hier nog eens aandacht aan kan geven?

 7. Hans Labohm 14 november 2011 om 17:18 - Antwoorden

  Allen,

  De aanmeldingen voor het seminar stromen binnen.

  De organisatoren verwachten ook een behoorlijke opkomst vanuit instituten zoals KNMI, PBL en KNAW, alsmede de TK en wellicht ook het ministerie.

  Tot dusver zijn de reacties van de officiële instituten verrassend positief. Er zijn indicaties dat vertegenwoordigers uit die hoek ook actief aan de discussie wensen deel te nemen.

  Kortom, het ziet er veelbelovend uit.

 8. JanWaalwijk 14 november 2011 om 20:54 - Antwoorden

  KNMI, TK leden? They will get alarmistic AGW medieval on yo' asses!!! Bereid je maar voor op vragen over jullie peer-refiewed status!!! Moet zelf werken helaas iemand moet toch de stikstof van de zuurstof scheiden op duurzame wijze.

 9. Arthur Rörsch 15 november 2011 om 20:47 - Antwoorden

  Beste Jan Waalwijk,

  Ik denk niet dat AGW protagonisten, wetenschappers, e.g van KNMI, ons als sprekers, antagonisten op 12 december, met gebrek aan peer view status ons om de oren gaan slaan. We hebben al geruime tijd een inhoudelijke, informele en respectvolle wetenschappelijke discussie in ons land gaande tussen protagonisten en antagonisten. (De KNAW is die waarschijnlijk ontgaan)

  Wellicht, we kunnen vanuit organen als PBL en KNAW, die menen uitsluitend vanuit peer reviewed verkondigingen conclusies te kunnen trekken, opmerkingen in die geest over de betekenis van de peer review, op 12 december, verwachten. Maar het weerwoord is dan heel simpel: vertel ons wat begrijpt U zelf van het zogenaamde ‘broeikaseffect’? Op welke grond van eigen kennis oordeelt U nu eigenlijk en waagt het om politiek getinte adviezen uit te brengen? Het lijkt mij evident dat PBL en KNAW hun incompetentie inmiddels duidelijk hebben gedemonstreerd.

  Voorts, mijn concept voordracht voor 12 december “wolken wind en water” heb ik voor wijde circulatie aan peer review voorgelegd. Ook aan AGW protagonisten. Van een van hen kreeg ik waardevolle kritiek. Die ik een aanmerking neem.

  Arthur Rörsch

 10. NN 9 december 2011 om 21:36 - Antwoorden

  23 wetenschappers en klimatologen? De voor mij onbekende Van der Lingen misschien, maar da's dan toch echt de enige klimatoloog. Als je last van je ogen heb, dan ga ik toch niet naar een pedicure?! Ja, eksterogen!

 11. Willem Jansen 12 december 2011 om 11:57 - Antwoorden

  Komt er iemand van ECN? Zou mij verbazen.

 12. Willem Jansen 12 december 2011 om 12:08 - Antwoorden

  Pas maar op dat er geen groep fanatiekelingen binnenstormt, CO2reduction4holland of zo.

 13. Bert Westera 12 december 2011 om 15:32 - Antwoorden

  Worden er opnames gemaakt, opdat de niet aanwezigen t.z.t. het debat ook kunnen zien?

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK