Zuidpool afgelopen dertig jaar iets kouder geworden

Wat heeft de grootste kenner van Antarctica – Prof. Dr. heinrich Miller van het Alfred Wegener Institut für Polar und Meeresforschung – te zeggen over het kwik op de zuidpool? Jammer dat ook hij afsluit met een gratuite handreiking naar een terrein – global warming – waar hij vast geen verstand van heeft maar wat hem vast ook wel de nodige onderzoeksfondsen zal hebben opgeleverd. Netto toch dikke winst dit spoort eerlijkheid op het eigen terrein.

Door |2011-12-06T11:29:02+00:006 december 2011|2 Reacties

2 Comments

 1. jc 7 december 2011 om 00:41 - Antwoorden

  Wat zegt Miller nou eigenlijk? Volgens mij is dat samen te vatten als: "Hier is het niet warmer geworden, maar zo'n lokale trend zegt natuurlijk weinig of het mondiale klimaat. Want als je iets over het mondiale klimaat wil zeggen moet je naar de mondiale trend kijken." Ik snap niet zo goed waarom dit nou gepresenteerd wordt als een bevestiging van het klimaatsceptische standpunt. De enige reden die ik daarvoor kan verzinnen: een ernstig gebrek aan betere argumenten.

  Ernstiger wordt het wanneer de auteur van de stuk meent om, zonder enig bewijs, nog wat insinuaties aan het adres van Miller te moeten toevoegen. Waarom? Omdat een sceptisch stukje gewoon niet af is zonder dat er nog even op de man wordt gespeeld? Om alvast wat munitie te hebben als Miller er een onwelgevallige mening op na blijkt te houden? Hoe dan ook, die volledig speculatieve ad hominems zeggen natuurlijk niets over Miller en wel het een en ander over Hajo Smit.

 2. Amadeus Gould 7 december 2011 om 14:32 - Antwoorden

  1a) Nou jc, jouw bericht zegt ook iets over jezelf. Dat is onvermijdelijk als je een berichtje achterlaat.

  Het stukje Duitse natuurdocu begint met een „alarmistische“ voice over. En dan komt de professor aan het woord en die die professor zegt precies het tegendeel van wat sommige kijkers verwachten.

  Hij spreekt over grote temperatuurverschillen van jaar tot jaar en als er dan een trend uitgepeurd moet worden, dan wijst die op een lichte afname de laatste 30 jaar. Precies het tegendeel van wat men altijd zegt, de aarde wordt warmer en Antartica smelt. Hier niet het geval.

  Dan vervolgt hij dat globaal de temperatuur toeneemt, maar dat er dan altijd nog lokaal grote verschillen zullen zijn. En hij besluit met de opmerking (die wel jammer is), dat Antartica niet zo zal opwarmen als de rest van de wereld.

  En daarmee maakt de professor het brugje naar een wellicht volgende alarmistische mededeling in de docu (dat is mijn interpretatie).

  De Wegener onderzoeksgroep, waarvan Miller deel uitmaakt, neemt o.a. deel aan het PACES (“Polar regions and Coasts in a changing Earth System" ), zie http://www.awi.de/en/research/research_programme/… :

  Research will focus on (1) the changing Arctic and Antarctic, (2) coasts affected and mediated by climatic and anthropogenic drivers, (3) lessons from the Earth’s past, and (4) a synthesis via the integration of the polar perspective into Earth system models.

  Hajo geeft dat bondig aan met dat de professor over de wereld climaat modellen en wereld temperatuur niet de expert is, en dat hij onderzoeksgeld krijgt dat AGW gemotiveerd is.

  Maar netto winst. Antartica warmde de afgelopen 30 jaar niet op, als je zo nodig een trend will hebben. En dan die opmerking over de grote locale verschillen. Daar ga je met de klimaat modellen, die locale trends helemaal niet goed kunnen voorspellen.

  Kunnen we mooi op in haken met Roger Pielke Sr., die terecht stelt dat de focus op CO2 veel te eenzijdig is. Zo kan de temperatuurstijging in Florida verklaart worden door drooglegging van moerassen en meer bos.

  2) Maar het blijft leuk in de docu wereld over de ijskappen. De Evangelische Omroep zendt nu de Natuurdocu „Frozen Planet“ uit. De serie is gemaakt door de BBC, voor sceptici de klimaatalarmistische staatsomroep van het Verenigd Koninkrijk. „Frozen Planet“ bevat werkelijk schitterende plaatjes in HD formaat. De aanschaf van een lekker groot (ik zou bijna gaan schrijven plasma, maar hou het toch op LCD) TV scherm meer dan waard!

  En over de docu zijn de volgende rellen al weer uitgebroken.

  2a) En we wachten met spanning af of ook de optionele laatste aflevering van de serie op de nederlandse buis verschijnt….

  http://nl.odemagazine.com/exchange/134651/bbc_bra

  2b) Ook leuk is dit item in de Standaard, naar aanleiding van de advertentie campagne dat men de DVD box Frozen Planet nu kan bestellen.

  'Het gaat niet goed met onze poolgebieden', zo vangt die aan. 'De kans dat onze kleinkinderen deze unieke fauna en flora kunnen bewonderen, smelt weg als sneeuw voor de zon. Maar geen paniek, want de polen zijn nu vereeuwigd in Frozen Planet, de nieuwe topreeks van de BBC. (…) Ontdek deze reeks in primeur bij De Standaard…'

  En toen was de klimaat beer helemaal los. Het regende (of beter hagelde) reacties bij de Standaard omtrent deze humoristische advertentie campagne. Het klimaat alarmistische gehalte van de krant, werd in twijfel getrokken. En dat moest natuurlijk weer gesust worden….zie volgende link.

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artik

  Al met al zijn wij sceptici blij met deze krenten in de nog altijd klimaatalarmistische natuurdocu-pap.

Geef een reactie

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK