'Groene'Energie vreet steeds meer groene ruimte in Duitsland

De onvermoeibare Hans Labohm vond het klimaatsceptisch zijn in Nederland praktisch uit, en heeft met name op economisch vlak opvallend vaak gewoon gelijk: men kan zijn argumenten niet weerleggen. Hij heeft weer een prachtig artikel opgediept in Der Spiegel dat we best even mogen dubbelen: ‘Solar Subsidy Sinkhole. Re-Evaluating Germany’s Blind Faith in the Sun‘.

Betaal 200 euro extra per jaar voor een ‘groene’ blackout
Duitse zonnefarms, zoals ik hierboven fotografeerde in de Eifel kregen afgelopen jaar liefst 8 miljard euro aan subsidies voor het genereren van een aandeel elektriciteit dat wisselvallig schommelt rond de 3 procent. Een extra verhoging van 200 euro per jaar ligt in het verschiet voor de Duitse consument om dat te betalen. Nu leveren die zonnefarms al weken, maanden géén elektriciteit. Want in de winter staat de zon laag, zijn de dagen kort en is het vaker bewolkt.

De onweerlegbare logica- grootschalige zonne-energie kan NOOIT- op onze breedtegraad van enige betekenis zijn in de nationale stroomvoorziening- toonde ik al na mijn bezoek aan de zonnefarm van Siemens in Belgie. De grafiekjes in die blog vertellen genoeg. Hooguit kun je met paneeltjes je eigen stroomrekening drukken, nadat je subsidie kreeg om ze te installeren.

En nee nee en nog eens nee: fossiele energie krijgt géén subsidie. Die beweringen ontstaan alleen door het oprekken van de definitie van ‘steun aan energie’: men rekent zelfs steun aan de spoorwegen mee. Toch blijven EU-bestuurders als commissaris Janez Potocnik die door lobby vervuilde desinformatie hanteren.