Dankzij de extra neerslag afgelopen weken, kunnen de Waterschappen zich nu mooi profileren als minst misbare bestuursorgaan van Nederland Waterland. In tijden waarbij bestuurders praten over opheffing, wat op korte termijn geld zou opleveren. De regen hielp de dijkgraven een handje bij het bepleiten van hun zaak. Zij geven ons droge voeten.

Het Waterschap Friesland treft het PR-technisch helemaal.
Zij is eigenaar van Unesco-erfgoed het Ir. DF Wouda-gemaal bij Lemmer uit 1920, het oudste en grootste nog werkende stoomgemaal dat bij extra hoog water de Friese voeten droog houdt. Vier stoommachines op stookolie drijven 8 Jaffapompen aan die per dag 6 miljoen kuub water kunnen verplaatsen.

Het loopt storm bij het gemaal.
Vandaag liep de 10.000ste bezoeker van de week binnen en ik bleef lekker buiten. Met wat lange sluitertijden, wind en wolken, krijg je een waterverfeffect dat wel past bij alle nattigheid van deze week.

Liever droge voeten
Wat mij betreft houden de Waterschappen het waterbeheer in handen. Ik wil droge voeten, verzorgd door mensen die professioneel waterbeheerder zijn – al sinds 1300-zoveel- en wars van bestuurlijke modes, partijpolitieke grillen. Of water nu democratisch beheerd wordt, wat maakt dat uit? Het moet professioneel gebeuren, en het feit dat we hier al sinds 1953 zonder noemenswaardige calamiteiten zitten getuigt daarvan. Nou ja, Wilnis dan, en de overstromingen van de rivieren in 1995.


De wachttijd voor het gemaal bedraagt nu door de drukte ruim een uur. Het zou vaker open moeten, maar volgens medewerkers steken bestuurders daar een stokje voor. Veiligheidsfetisjisten zouden bezoek ‘onveilig’vinden; ‘Als u iets overkomt, mogen we nooit meer open’, stelde één vrijwilliger. Alsof ik zomaar in het water zou springen, of me tussen de schoepen van het gemaal zou werpen… Al zou Jan Paul van Soest dat nog zo graag willen…

    a.Welke voorzorgpanicus gaat hier over?
    b. Kan die ontslagen worden?

De vrijwilligers die ik sprak staan te popelen om hun enthousiasme over het mondiaal écht unieke werelderfgoed te delen. Hollandser dan het Woudagemaal kan niet, waarom mogen meer mensen dat dan niet zien?