ccs-centrum Mongstad

De Ingenieur brengt een interessant artikel ‘Broeikasgasvangers’over het Noorse testcentrum voor CO2-technologie in Mongstad, waaraan Aker Clean Carbon werkt.

Dit is de grootste proefinstallatie voor CO2-afvang ter wereld, ontwikkeld door staatsbedrijf Gasnova. Het moet 80.000 ton CO2 afvangen van een gascentrale en een oliekraker. Het scheidt de CO2 met ammonia uit de rookgassen. Hoeveel is 80.000 ton? Dat is minder dan één tiende van de CO2-uitstoot van een grote vulkaan. Maar alle beetjes helpen, zo hopen we bij klimaatbeleid.

    Na afvang, stoot de installatie de CO2 weer uit in de atmosfeer. Het is voor de proef namelijk.

Achter CCS-technologie zit geen enkele economische rationale, tenzij het klimaat hooggevoelig is voor CO2.
Het afvangen van CO2 bij energiecentrales vraagt tot 15 procent extra energie. Met het falen van klimaatconferenties, de mondiale stagnatie in wereldtemperatuur van afgelopen decennium en de economische crisis is daarom de interesse voor het schreeuwend dure CCS tot het vriespunt gedaald, zo meldt de Ingenieur. Meer dan lager energieverbruik bij CCS, is regelgeving doorslaggevend om CCS op te schalen naar commerciele volumes.

‘Ondanks de ingebruikname van het Noorse testcentrum bevindt de Europese en Amerikaanse interesse in CCS zich op een dieptepunt. Zonder regelgeving hebben maar weinig bedrijven zin om te investeren in de kostbare technologie. Dat wordt nog versterkt door de economische crisis

In 2016 moet de beslissing vallen, of de installatie wordt opgeschaald en de CO2 naar lege gasvelden wordt gepompt.

Vergeleken met CCS heeft zelfs windenergie nog economisch nut, mits je de wisselvalligheid niet meer opvangt door het aan en afregelen van centrales maar via opslag.