Als we falen het urban heat island deugdelijk van 'natuurlijke'trends te scheiden, warmt de aarde op door menselijk falen

De aarde warmt sneller op door menselijk falen: namelijk om goede correcties te doen voor het stadseffect, zie bovenstaande grafiek van Nieuw Zeeland, voor en na correctie waarbij het verstedelijkte Auckland er uit is gehaald.

OP Watttsupwiththat schrijft Bob Tisdale een posting over een nieuwe paper van Climategate-hoofdrolspeler Phil Jones. Hij vergelijkt zijn nieuw opgestelde globale temperatuurreeks met de prestaties van klimaatmodellen, zoals het CMP3 waarvan hij de ruwe data gebruikt van ons KNMI.

Dit is niet mijn blogterrein maar van Marcel. Hajo geeft nu skiles in Oostenrijk, ik was druk en Theo ook. Maar toch mogen wij deze discussie hier niet voorbijlaten lopen, en dus vraag ik gewoon om de input van reageerders. Het was Bart Verheggen die met een grafiek van de website Skeptical Science kwam aanzetten vorige week bij de KNAW, om aan te tonen dat de opwarming NIET is afgeremd in de laatste 10 jaar. Maar dat was een grafiek met data boven land.

Op Icecap.us konden we daar al de problemen mee zien bij de Kiwi’s, en Kiwigate. Wanneer je de metingen weglaat in enkele zeer verstedelijkte gebieden rond Auckland, verkleint de opwarmingstrend in Nieuw Zeeland van 1 naar 0,3 graden per eeuw.

Omdat ik me tegenwoordig veel met visserij en de zee bezighoudt, stuitte ik op deze grafiek van de SST bij het Marsdiep. We zien géén trend tot de jaren ’80, en daarna een sprongetje

En zoals ik al eerder blogde, de wintertemperatuur VOLGT de NAO, zoals je hier op deze grafiek nog ziet

Géén opwarmingstrend zeewater in winter, stijging komt alleen in voorjaar en zomer