Onthoudt dit gezicht: Simon de Haak voormalig adviseur van Jacqueline Cramer en Wouter Bos, nu lobbyist te Den Haag voor Essent, is freelance campagneleider van Diederik Samsom volgens NRC Handelsblad. Elsevier, Dagelijkse Standaard en Geenstijl rakelen het al op. Samsom heeft een plan voor nieuwe energie en 10.000 banen in Noord-Nederland gelanceerd en Essent wil daar een kolencentrale bouwen. Als er maar flink veel met grote vrachtwagens uit Siberië aangevoerde biomassa wordt meegestookt is het voor Diederikje heulemaal prima.

Mooiste passage in het NRC artikel van Tom-Jan Meeus:

Al toen hij voor minister Cramer werkte, zegt Den Haak, was hij er voorstander van dat de politiek goede banden met het bedrijfsleven heeft. Die opvatting wordt breed gedeeld. Kamerlid Van Tongeren (Groenlinks), de oud-directeur van Greenpeace, benadrukt dat zij er werkelijk niets kwaads in ziet dat Den Haak in zijn vrije tijd voor Samsom werkt.

[…]

Het gemak waarmee Essent zijn lobbyisten aan de politiek uitleent, en het gemak waarmee de PvdA daarvan gebruikmaakt, toont aan dat nu ook de sociaal-democraten opereren volgens de Amerikaanse opvatting van openbaar bestuur: belangenvermenging in de politiek is niet verdacht – belangenvermenging is de essentie van politiek.

Wel, nu breekt echt mijn klomp! Het NRC schrijft dat? Stond er in die zaterdabijlage nu ook nog een paginagrote Essent-reclame dan? Bedoelde Meeus eigenlijk:

Belangenvermenging in de journalistiek is niet verdacht – belangenvermenging is de essentie van journalistiek.

Nou als dit de brave new world is waarin in Amerika een aan de farmacie gelieerde professor ongestraft kan voorstellen de mens genetisch en farmaceutisch te willen veranderen om klimaatverandering tegen te gaan (lees en huiver hierrr), dan mag van mij echt het kleinkapitaal van de ideologisch gedreven Rick Santorum eerst de belangenverstrengelde Romney verslaan en dan de überbelangenverstrengelde Obama verslaan met de Amerikaanse grondwet in de hand: We the people…   en dan mag onze ideologisch gedreven Geert Wilders, waar ik op afgeknapt ben, mijn gunst weer winnen in debatten tegen duurzame Samsom.

Leuk ook om eens naar Den Haak (waarom heet die man niet gewoon “Den Haag”), naar deze ideale schoonzoon in de social media te neuzen. Zie Linkedin, Facebook en Twitter. Hij twittert zich helemaal suf #stemsamsom en het vermoeden leeft dat hij Samsoms slogan “Nieuwe energie” heeft verzonnen.

Op 1 maart Twittert hij:

Net even persoonlijk Nieuwe Energie gegeven. Heb de CV van de onderbuurvrouw (80+) gerepareerd. Het arme mens zat al de hele dag in de kou

Nu hoop ik maar niet dat hij een paar frisse slakropjes als biomassa in die CV heeft geduwd, want anders wisten we meteen ook zijn standpunt in zake euthanasie. Nee, hopelijk gewoon veilig en schoon fossiel voor de onderbuurvrouw.

Wil je zien wat Geenstijl als campagneposter heeft verzonnen?

Ik vind hem gaaf. En van mij mag Samsom het worden hoor. Twee lichtpuntjes daarbij:

  1. Samsom maakt de PvdA zeker groter en daarmee de SP weer kleiner, wat de kans op een volgend rechts kabinet groter maakt;
  2. Een polarisatie van de PvdA naar de nepgroene kant zal de VVD misschien verleiden schoon schip te maken met alle milieunonsens en echt groen te worden wat wil zeggen: méér fossiel en méér CO2!

Deze is voor Diederik, Simon en hun Essent:

httpv://www.youtube.com/watch?v=P2qVNK6zFgE