Groen Links aan de leugendetector

Energie-expert van het wetenschappelijk bureau van Groen Links

Wat is de benzine schreeuwend duur. Je moet het Liesbeth van Tongeren meegeven, ze kán feitelijk juiste waarnemingen doen in het Volkskrantbetoog ‘Geen Iraanse Olie maar Hollandse Zon en Wind‘. De ex-Greenpeacedirectrice, nu kamerlid van Groen Links geeft hier het bekende verhaal dat me een erg goed gevoel geeft en dus wel waar moet zijn. Oftewel, het wordt hoog tijd dat de Vereniging tot Behoud van Gezond Verstand (VBGV) ingrijpt.

Liesbeth aan de leugendetector
Dan komen we tot de volgende resultaten

Het Nederlands gas raakt op en geïmporteerde olie is niet langer goedkoop. Dat we dan niet langer vrij en onverveerd, maar politiek afhankelijk zijn van energie-exporterende landen wist Mark Rutte vier jaar geleden al: ‘Aangezien onze gasbel op zijn laatste benen loopt, zijn wij op termijn voor onze energie geheel afhankelijk van landen als China, Rusland en Iran. Het lijkt mij niet verstandig om ons politiek uit te leveren aan dit soort regimes.’

  TILT TILT TILT

De wijzer sloeg uit het lood. Even repareren. Ja, daar zijn we weer. Had Rutte zich laten informeren door Liesbeth? Dat was vóór hij De Staat van het Klimaat las.


Het Nederlandse gas- de Slochterenbel- was in 2009 na 50 jaar voor 60 procent gebruikt
Je kunt het zelf lezen bij de Gasunie-expositie in Slochteren op de Freylemaborg. Er is nog voor 40 jaar gas in Slochteren. Dan rekenen we het schaliegas nog niet eens mee. Gas raakt op, maar nog lang niet dus: lees Theo zijn blog hier over. Met de olie uit Noorwegen is ook niets mis, en afgezien van Anders Breivik hoor ik weinig onaardigs over de politiek daar.

Grondstoffen voor windmolens uit één mijn in China
Ook een windmolen moet je na 15 jaar al vervangen: die voor de kust van Egmond waren al na 3 jaar stuk. De rare earth metals in de turbine van Liesbeth haar molens komen voor 99 procent uit één smerige mijn in China. De fabricage van een nieuwe windmolen kan niet zonder fossiele brandstof, en bij het wegvallen van wind is een gascentrale nodig als backup.

Bovenstaande incidenten zijn de exponenten van twee onloochenbare geopolitieke patronen: aan de ene kant een groeiende, rijkere wereldbevolking – aan de andere kant het einde van makkelijk winbaar olie en gas. Komen deze patronen samen – en dat lijken ze sinds het begin van de eenentwintigste eeuw te doen – dan leidt dit tot permanent hogere prijzen én meer strijd om schaarse grondstoffen. Niemand kan ons garanderen dat olieschokken zoals we die in de zomer van 2008 meemaakten (de prijs van olie steeg toen tot 147 dollar) in de toekomst uitgesloten zijn.

LOEI LOEI
Half waar. En ik wist niet dat Groen Links voor een goedkoper leven was. Leuk. Maar omdat het ‘wetenschappelijk’bureau van Groen Links mee schreef, ‘De Helling’ slaat de leugendetector toch uit. Lees eens een gemakkelijk introductie-artikel over prijsfluctuaties en marktdynamiek in de mijnbouwsector, in De Ingenieur van een hier zeer bekende auteur. Ja, de competitie om grondstoffen neemt toe. En dus gaan mijnbouwers meer voorraden aanboren, en dan daalt de prijs weer. Het is de MARKT die de prijzen opstuwt, die prijzen zijn vaak geen weergave van de voorraad.

Tegelijk subsidieert de Nederlandse overheid de fossiele sector nog eens met 5,8 miljard euro. Via allerlei regelingen worden de grootverbruikers en producenten van fossiele energie bevoordeeld ten opzichte van gewone consumenten en groene entrepreneurs, berekende CE Delft. Een gemiddeld gezin is 700 euro per jaar kwijt aan deze fossiele subsidies

  TILT TILT TILT

De mythe van fossiele energiesubsidies die geen subsidies zijn hebben we hier al lang besproken. Het omgekeerde is waar, de fossiele energieindustrie subsidieert de staat, én alle klimaatonderzoek.

De Duitse Groenen zorgden er met deze wet voor dat particulieren een adequate vergoeding ontvangen voor elektriciteit die met windmolens en zonnepanelen wordt opgewekt – tot twintig jaar in de toekomst. Het is een ongekend succes

Ik ga de detector niet meer repareren. Je mag Der Spiegel van mij lezen over het ‘succes’van zonne-energie. 8 miljard subsidie per jaar voor 1 procent van de stroomvoorziening and counting, die ook nog hapert als je ‘m het meest nodig hebt: in de winter. Bij communisten en bureaucraten is beleid altijd een succes wanneer al het geld is uitgegeven.

Duurzaam is alleen maar duur
Wat we wél krijgen dankzij Liesbeth en gelijkgezinden is nóg 120 euro extra klimaatbelasting per jaar per gezin om windmolens te subsidieren. En nóg 200 miljard extra klimaatbelasting door de EU. Zonder klimaatbeleid waren we tenminste 18 miljard euro rijker geweest, zo valt af te leiden uit rapporten van de Algemene Rekenkamer. Daarom vindt 60 procent van alle Nederlandse jongeren: duurzaam is vooral duur.

Ik heb nog meer zin gekregen in een toekomst zonder Greenpeace. Een stralende toekomst met atoomstroom en schaliegas.

Door | 2012-03-04T23:46:23+00:00 4 maart 2012|9 Reacties

9 Reacties

 1. Boels069 5 maart 2012 om 08:31- Antwoorden

  Liegbeth?

  Dat is toch dezelfde die een stekker uit een spanningsloze verdeeldoos haalde?

  En die durft te brabbelen over technologie.

  Kernenergie is de uiteindelijke oplossing.

  Voor Groen de redding, voor Links een schrikbeeld.

  Wel een pijnlijke spagaathouding voor GroenLinks.

 2. Ivo 5 maart 2012 om 10:33- Antwoorden

  Nee, dat was Sap, haar fractievoorzitter.

 3. Matthijs 5 maart 2012 om 10:37- Antwoorden

  Thorium!

  Spul zit werkelijkwaar overal!

 4. Fred 5 maart 2012 om 16:41- Antwoorden

  Eén keer in mijn leven heb ik eens een brief gestuurd naar Groen Links. Ergens in de jaren '90 – de e-mail bestond nog maar net, vandaar dat ik een deel van een boom moest opofferen – toen GL voorstelde om boven een bepaald gasgebruik de consument extra te belasten.

  Ik stelde toen de vraag of men bij GL besefte dat vooral de mensen met een laag inkomen die veelal in slecht geïsoleerde huizen woonden, daar het slachtoffer van zouden worden. En of het woord 'Links' in hun partijnaam nog iets voorstelde. Nooit antwoord gekregen.

  Kennelijk is er weinig veranderd bij die partij. Als sociaal-democraat die kernenergie nog steeds een uitstekend alternatief vindt voor fossiele brandstoffen, doet het mij trouwens deugd dat GL wekelijks daalt in de opiniepeilingen.

 5. Ben 6 maart 2012 om 00:40- Antwoorden

  Feitelijk moet je die malloten hun zin geven.

  Eens kijken of hun werkloze kinderen en kleinkinderen nog op visite komen bij deze schertsfiguren als ze de hele dag in het bos hout aan het sprokkelen zijn om warm te blijven dankzij hun ouders en grootouders……

 6. Rypke Zeilmaker 6 maart 2012 om 11:00- Antwoorden

  Alles wat Groen Links voorstelt werkt averechts

 7. DWK 6 maart 2012 om 13:35- Antwoorden

  Averechts?

  Ja die mening ben ik ook al heel lang toegedaan. En nog is de verleiding heel groot om dat te denken. Indachtig het gemak waarmee revolutionaire bewegingen in het verleden spraken over opofferingen en “een prijs” die we moeten betalen voor een betere wereld (ik noem de buurtsupers waar je kon afrekenen als daar zijn de “killing fields” of de Goelach Archipel als extreme voorbeelden van dit gedachtegoed) vraagt een mens zich toch af: maar is het waar?

  Immers, het grote ideaal van consuminderen komt met iedere groene maatregel een stapje dichterbij. Groen heeft helemaal niets met natuur en milieu. Links heeft helemaal niets met onrendabel gepeupel aan de onderkant.

  Maar ja, als je begint over schatrijke Afrikaanse despoten of een miljoenen koppen tellende Chinese middle class die in 2035 skiënd de hellingen van de Kilimanjaro afsuizen op weg naar hun met Afrikaanse agri-poen gefinancierde wellness resorts, waar hoogopgeleide, jonge West Europeanen al blij mogen wezen als ze de vuilnis buiten mogen zetten; Ja dan ben je in de ogen van Liesbeth een complotdenker.

  Elsevier:

  Grote schade Schiphol en KLM door Europese vliegtaks

  De invoering van de Europese belasting voor CO2-uitstoot heeft grote gevolgen voor de Nederlandse luchtvaart …

 8. DWK 6 maart 2012 om 14:30- Antwoorden

  Kijk zo werkt dat: Dat de RWE 34% achteruitboert door gedwongen sluiten van prima de luxe kerncentrales is nog tot daar aan toe. In de Duitse pers wordt met droge ogen gewezen op het feit dat voorzitter Grossmann de boel alleen maar erger heeft gemaakt door kritiek te leveren op de krankzinnige consensus met betrekking tot de Duitse energiepolitiek. Maar dat is binnenkort afgelopen. Grossmann hoepelt op en zijn opvolger zal geruisloos overschakelen op alternatieve energieopwekking.

 9. David 16 december 2012 om 13:39- Antwoorden

  In verhouding tot arbeidsloon is olie nog steeds goedkoop. Ga maar na: er moet 100kg goederen naar een plek 10km verder worden vervoerd. Met een vrachtwagentje kost dat ruim 1 liter diesel en 1 uur arbeidsloon, totaal plm 40 euro. Met een handkar zijn 2 man 6 uur bezig: plm 480 euro.

Geef een reactie