Krijgen we wel een écht debat, of sluit men de rijen?


Billen bloot: het publiek praatte terug. Dit was mijn slechtste bericht ooit. Bart Verheggen heeft wél gepubliceerd voor GRL en ook over normaal klimaatonderzoek. Daar heb ik in Google Scholar overheen gekeken. Ik bied op dat punt mijn excuses aan. Mijn ergernis over zijn ‘framing’van het klimaatdebat van de valse tegenstelling tussen ‘de wetenschap’en ‘de sceptici’ gaf de doorslag, maar ergernis is geen goede raadgever. De feiten moeten kloppen.

De Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland en de KNAW organiseren 15 maart een debat met de titel ‘Help, het publiek praat terug! En ze vertrouwen ons niet meer.’ Dus, Climategate-lezer/doelgroep: Laat uw onderbuik in de comments spreken..

Spreker: Bart Verheggen (!!!): ‘Hoe ga ik om met sceptici’.
Wanneer je Bart Verheggen (ECN), krijg je in beton gegoten IPCC-clichés, voor iedereen die dat al lang niet meer horen wil. En de kunstmatige scheiding tussen dé wetenschap en de sceptici, ookal staat het NIPCC-report bol van de peer-reviewed publicaties met sceptisch stemmende literatuur.

Nóg een deskundige
En wat biedt dit verrassende programma nog meer..

13.30 Cees van Woerkum (emeritus hoogleraar communicatiestrategieën Wageningen Universiteit) vertelt over het wensdenken van journalisten en voorlichters over communicatie, en het belang van inlevingsvermogen

Een hoogleraar Klassieke Leuterkunde (communicatie), die een kijkje biedt in onze gevoelens. Want wij startten CLimategate dankzij een Oedipuscomplex in combinatie met het White Male effect. Want je hebt ‘eerst een gevoel en zoekt daar je opvattingen bij’. Die bewering is mijn beknopte samenvatting van de kennis die 40 jaar communicatiewetenschappen opleverde, en daar moet je dan bewondering voor uiten. Anders ben je onderbuikspreker. Maar ik laat me verrassen.

PvdA-partijbureau ventileert haar journalistieke meningen
Wie moet dan de discussie gaan leiden over wetenschapsjournalistiek?

15.30 discussie met het publiek over wetenschapsjournalistiek en communicatie aan de hand van stellingen onder leiding van Martijn van Calmthout (chef wetenschap van de Volkskrant)

Van Martijn van Calmthout bewonder ik zijn gave om bij iedere dooie mus de hand van ‘De Klimaatverandering’aan het werk te zien. Als persoon leek hij me verder niet zo beroerd.

En wie is er niet van de poes?

16.00 Hans Laroes (oud-hoofdredacteur van het NOS journaal ) vertelt over zijn ervaringen met internet, bloggen en zijn ideeën over journalistieke co-creatie

Bij het NOS-journaal onder Laroes trof iedere Israelische kogel onschuldig doel
Wanneer het Kabinet Balkenende een bezuinigingsmaatregel nam, die net één cycloop met 3 armen en 6 benen met een tientje per maand zou benadelen, dan wist zijn redactie hem te vinden. Toch knap. Microfoon onder de neus met de suggestieve vraag; ‘Dat doet Balkenende, wat erg heh, dat Balkenende dat doet’. ‘Euhjaaah’, antwoordt de cycloop dan huilend, en de camera focuste op zijn/haar tranen.

Ik chargeer, maar toonde Climategate niet ook het falen van de mainstream-journalistiek en haar tunnelvisie?

Hoeveel smeltende IJsberen hebben we onderhand bij de NOS voorbij zien varen, met oproepen tot actie, of met een Greenpeace-actievoerder opgevoerd als ‘deskundige’? De beschamende Cramer-knuffelpartijen richting Kopenhagen…Oh, nee, dat ligt aan ons White Male Effect, maar daar moet je om 16:30 na het debat dus wel begrip voor tonen.

17.00 borrel, aangeboden door de KNAW

Ja, die heb je dan wel nodig.