Wat is er toch met PvdA-politici en klimaat? Diederik Samsom nam zelf ‘De Staat van het Klimaat‘in ontvangst in Nieuwspoort. Zijn Greenpeace-verleden geeft echter nog zoveel ballast, dat zijn verwerkingsproces meer tijd kost dan wij hoopten. Toch blijven wij in Samsom geloven, slimme kerel..

Maar met andere PvdA-politici lijkt de kans op een verlichtingsmoment bij voorbaat verkeken.
Hier twittert alweer een nieuwe ‘klimaatdeskundige’, Sjoera Dikkers, parlementslid op het gebied van klimaat en zuurzaamheid van de PvdA. Meestal dient twitter om in het maximaal beschikbare aantal tekens zo weinig mogelijk te zeggen: ik zit hier, waar ben jij:bliep. Nu zegt één tweet wél voldoende

Sjoera Dikkers (@SjoeraDikkers)
08-03-12 14:50
Presentatie KNMI; opwarming West Europa sneller dan andere delen vd wereld en 20% meer regen. Waarom was de PVV er niet? #factfreepolitics

Is ze net begonnen?
Alle begin is moeilijk. Maar genezing is mogelijk, want ik ken weinig partijen met zulke goede sceptici in huis als de PvdA. De afscheidsrede aan Wageningen Universiteit van ‘lukewarmer’en PvdA-senator Rudy Rabbinge kun je integraal als manifest op Climategate.nl afdrukken, Bas van Geel is als paleo-ecoloog de belangrijkste pierrrievjoet publicerende klimaatcriticus van Nederland. Zijn verhaal belandt in PvdA-huize in dovemansoren, zo vertelde hij me nog bij de KNMI-borrel. En neem dan oud-KNMIér Henk Tennekes, belangrijkste criticus van klimaatmodellen. Ook PvdA. Sjoera, ga op cursus.


De temperatuursprong die op belang regionale klimaatprocesssen wijst
Uit deze tweet blijkt dat Dikkers voor het eerst hoort van de temperatuursprong sinds 1987, die juist duidt op het grotere belang van regionale klimaatprocessen als bijvoorbeeld de Noord Atlantische Oscillatie. Voor die periode was er in Nederland géén opwarmingstrend. Processen en waarnemingen die de CO2-doet-alles-theorie juist relativeren.

Ook in Nieuw Zeeland blijkt opwarming anders te verlopen, dan je op grond van de CO2-theorie zou verwachten, wanneer officials niet met temperatuurdata knoeien en het Urban Heat Island effect er uit filteren. Lees het bericht op Icecap.us op 5 maart over de Kiwi-data na correctie voor het stadswarmte-effect voor meetstations in oa Auckland. Daar zie je dan weer géén trend.

KNMI-onderzoekers willen graag een vinger krijgen achter het waarom van die sprong bij ons: Geef hún dat onderzoeksgeld, in plaats van weer tientallen miljoenen euro’s te verspillen aan klimaatpraatsessies van Pier Vellinga, klimaatstraatfeesten en de ‘warme truiendag’, of miljarden euro’s voor windmolens: terwijl we al overcapaciteit in stroomproductie hebben.

Maar dankzij de Sjoera’s, Thijs Bermetromannetjes en Frans Timmermansen van deze wereld gaat er meer geld naar initiatieven die via bureaucratie de wereldtemperatuur willen regelen, dan naar klimaatonderzoek. Toch jammer..