Republiek Bruinisse viert einde Groene Leugen

Bru viert begin van het einde van de groenen

Afgelopen vrijdag betrad ik gewijde grond: de Republiek Bruinisse, om mijn lezing ‘de Primitieve Verbeelding aan de Macht‘te geven. Gewijd, omdat hier in 2008 voor het eerst een succesvolle mediacampagne werd gevoerd die de groene beweging pijn deed: Stop de Groene Leugen, de website is nog in de lucht.

Toen wisten de mosselaars uit Bru even de -meestal groene stokpaardjes rijdende- media wakker te schudden met de ‘Groene Leugen’-Campagne: wij brengen de natuur geen schade toe, toch mogen enkele groene fanatici ons bedrijf kapotmaken. Dit nadat de Raad van State op aandringen van de Waddenvereniging en Fondsenbescherming hun visvergunning introk.

Bij mosselvisser en VVD-raadslid Wout van den Berg op zijn blog Opznwouts kun je de ins en outs nog van die campagne lezen. In ecologenblad de Levende Natuur staat een verrassend feitelijk verslag van het mosselproces.

In mijn lezing heb ik de rol van media belicht bij het in stand houden van groene stokpaardjes, en mijn eigen stokpaardje onderbouwd: de elite toont vulgaire trekjes. Een oud-journaliste bij de NOS die nu in ‘Bru’ woont bevestigde mijn verhaal.Daarna gingen we gewoon lekker eten en drinken tot in de late uurtjes. Wat nu eenmaal gezelliger is met normale leuke mensen die een biertje lusten, dan met rooibosthee-types.

Jaarrede Cees Otte. Met in beeld mijn presentatie. Ik open met een foto van Lenze Hofstee van Stichting Martijn (de Jong), één van de door Postcodeloterij en overheid betaalde procedurekampioenen die hele sectoren gijzelt

Het Mosselconvenant: geld investeren om minder te kunnen verdienen voor méér manuren
Na procedures bij de Raad van State door Fondsenbescherming en de Waddenvereniging kreeg de sector een verbod op mosselzaadvissen vanaf de Wadbodem. De Groene Leugen-campagne wist te voorkomen dat ze niet direct brodeloos werden, maar in het ‘Mosselconvenant’kwamen: een overlevingsplan. Positief uitgelegd- volgens de versie van de overheid- betekent dat convenant dat mosselvissers ‘in transitie naar duurzaamheid’zitten.

Wanneer je realistisch kijkt zie je het volgende.
Dankzij Postcodeloterijparasieten en overheid wordt een hele sector per bedrijf gedwongen vele tonnen euro’s te investeren in een omslachtiger manier van mosselvissen, om ‘de kwaliteit van de bodem’te behouden. Waarbij niemand weet wat die ‘kwaliteit’is of wat dit betekent. Want toetsbare gegevens hierover bestaan niet. De uitspraak van de Raad berustte puur op juridische gronden.

Wat is het gevolg van groene procedures?
Mosselvissers moeten meer brandstof te verstoken, meer manuren maken, meer materiaal verslepen en hun hele bedrijf omgooien. Tonnen euro’s investeren, om daarna MINDER te kunnen verdienen.

Maar wij vierden het einde aan de groene gekte
Ik geloof dat het gezond verstand weer zal overwinnen, gedwongen door de economische realiteit. Wereldvreemheid die weer plaats maakt voor pratische zin. Helaas was Hein Sas van het Mosselconvenant niet aanwezig, en ook al mijn vrinden van de milieubeweging hadden afgemeld. Sas was wel uitgenodigd, maar stelde liever naar het schaatsen te kijken. Dat is toch niet om mij Hein? Ik had je graag willen ontmoeten.

Daarna het Bruse nachtleven in: de Groene Leugen-stickers zijn alomtegenwoordig

Iets zegt mij dat de macht van de groenen over haar top zit. Alle normale mensen zijn al om. Nu de zelfbenoemde ‘elite’nog. Want wanneer op ik terugweg van Zeeland naar Friesland Gerdi Verbeet hoor praten bij BNR-nieuwsradio, dan hebben we nog een wereld aan wereldvreemdheid te winnen.

Silhouet Bruinisse met mosseltonnen.

Nieuwe voorzitter Cees Otte Algemeen Visserbelang op zijn schip: 'een machtig mooi vak'.

Door |2012-03-27T13:37:23+00:0025 maart 2012|17 Reacties

17 Comments

 1. Yves Vanden Bosch 26 maart 2012 om 14:41 - Antwoorden

  Schrijver deze vermeldt "In ecologenblad de Levende Natuur staat een verrassend feitelijk verslag van het mosselproces.".

  Waarna hij weer maar eens vervalt in gemeenplaatsen en onjuiste clichés.

  Misschien is hij zo verrast door het feitelijk verslag omdat " de duivel zijn trawanten betrouwt zoals zichzelf". Zelf komt Zeilmaker nooit verder dan eenzijdig belichten en uit het verband halen.

  Als ecologist ben ik van mening (en vele, zoniet alle, ecologisten met mij) dat het van alle kanten belichten van een probleem de meeste kans geeft voor een goede oplossing voor diegene die zich daaraan houdt. Sectoren die vanuit één hoek de zaak bekijken halen op korte termijn soms hun slag binnen, op lange termijn verliezen ze, ten koste van heel wat schade.

 2. piet 26 maart 2012 om 15:20 - Antwoorden

  Geachte ecologist-terrorist.Jullie winnen wel de slag maar niet de oorlog.Ooit komen jullie leugens uit en dan moeten we maar eens afrekenen!

 3. Rypke Zeilmaker
  Rypke Zeilmaker 26 maart 2012 om 15:36 - Antwoorden

  @Yves: ecologisme heeft weinig met ecologie van doen, wel met ideologie. Ecologisme is een vernauwde vorm van antropocentrisme, de mens als middelpunt versmald tot een kleine groep zelfbenoemde 'experts': zie recent nog het artikel in Science waar weer een groep deskundigen opstaat om ideologie en wetenschap schromelijk te verwarren zogenaamd om ons door 'het antropoceen'te loodsen.

  Het overschat daarmee de mogelijkheid van ecologische wetenschap om de wereld te kunnen kennen: die tendens is al 40 jaar oud, zie ook de 'derde hoofdwet van ecologie'Nature Knows Best van Barry Commoner. Via soms wat gek aanstekende berichten probeer ik mensen uit te dagen en aan het denken te zetten. Bij velen gaat dat zeer moeizaam. Succes en sterkte: mediteer hier maar eens op

  @Piet, beste kerel doe niet zo boos en serieus. Dat is niet de reactie die ik hier wil oproepen, ga juist nadenken hoe je creatiever met onwaarheden kunt omspringen. Zie hoe jullie het in 2008 deden. Daar zat een gedachte achter (van Wout van den Berg)

  Met alleen boos worden wordt het nooit wat met jullie vissers.

 4. Egbert 26 maart 2012 om 20:38 - Antwoorden

  Gefeliciteerd Rypke! Je kan wat mij betreft in ieder "visserij circus" in Nederland op de buhne. Je begrijpt hoe het werkt om oplossingen op basis van feiten aan te dragen, en dat willen alle vissers van de Vissersbond en Visned graag van je horen. Leugens hebben we de laatste jaren al genoeg gehoord, en iedere keer delft de visserman weer het onderspit. Ondertussen blijven de voormannen lekker verder knuffelen met de groene leugenaars die via het visserijonderwijs nu ook al in het scholingssysteem zijn geïnfiltreerd om de aankomend visserman te hersenspoelen.

 5. Yves Vanden Bosch 26 maart 2012 om 22:33 - Antwoorden

  "ecologisme heeft weinig met ecologie van doen, wel met ideologie."

  En wat dan nog?

  En Lees Eens Aandachtig Die Vier Wetten.

  Er staat ook te lezen: "For example, when you burn wood, it doesn't disappear, it turns into smoke which rises into the air, and ash, which falls back down to the earth."

  Vervang hout door fossiele brandstoffen en realiseer u dan in dit forum glashard de consequenties van het verbranden ervan worden ontkent.

 6. TINSTAAFL 26 maart 2012 om 22:33 - Antwoorden

  Als ecologist ben ik van mening (en vele, zoniet alle, ecologisten met mij) dat het van alle kanten belichten van een probleem de meeste kans geeft voor een goede oplossing voor diegene die zich daaraan houdt. Sectoren die vanuit één hoek de zaak bekijken halen op korte termijn soms hun slag binnen, op lange termijn verliezen ze, ten koste van heel wat schade.

  Het probleem is juist dat, speciaal op het gebied van het klimaat de zaak maar van één kant belicht is geworden, die van het CAGWisme. Verder maak ik op uit vele blogs van Rypke dat vooral de visserij-kant ook zéér eenzijdig wordt belicht, alles in het kader van de Groene Taliban die al sinds de 80'er jaren in Nederland regeert.

  Als je nu heus dacht dat wij zouden geloven dat ecologisten de zaken van alle kanten zou belichten is een wel héél erge onderschatting van de climategate.nl lezers. Ecologisten (vooral de diepgroene) hebben een duidelijke agenda en daar hoort een objectieve opinie zeker niet toe.

  Socialisme, communisme zijn geen bedreiging meer voor onze huidige welvaart, vrijheid, democratie, markteconomie, de grootste bedreiging vormt de ambitieuze, arrogante en soms gewetenloze ideologie van de milieubeweging. Ik vind dat ecologisten een anti-menselijke ideologie aanhangen en geen oog heeft voor de evolutie van de wereld sinds de Verlichting.

  Overigens zou ik het op prijs stellen als je, al is het maar één keer, eens echt met argumenten aankomt ipv enkele zinloze platitudes zoals:

  Waarna hij weer maar eens vervalt in gemeenplaatsen en onjuiste clichés.

  Of durf je het gewoon niet?

 7. TINSTAAFL 26 maart 2012 om 22:46 - Antwoorden

  Vervang hout door fossiele brandstoffen en realiseer u dan in dit forum glashard de consequenties van het verbranden ervan worden ontkent.

  Zoals gebruikelijk negeer, ontken je de vindingrijkheid van de mens. Vele zaken zijn de laatste 40-50 jaar aangepast om de luchtkwaliteit te verbeteren welke aantoonbaar beter is geworden, zo ook het oppervlaktewater. Zoals de meeste milieu-activisten behandel je de mensheid als een neanderthaler die alleen maar kwaad doet en niet nadenk over het milieu. Als het aan de milieu-activisten zou liggen zou er een globale overheid komen die ons allemaal voorschrijft wat we moeten doen zonder ooit verkozen te zijn (VN bv). Zoals gezegd, het milieu-activisme (in de breedste zin des woord) is het communisme van de 21e eeuw geworden.

 8. Rypke Zeilmaker
  Rypke Zeilmaker 26 maart 2012 om 23:00 - Antwoorden

  Beste Egbert

  Dat op de buhne staan doe ik met veel plezier. Ook komende zaterdag voor Vissersvereniging Ons Belang in Harlingen, een degelijk stukje ecotainment met serieuze ondertoon maar niet saai.

 9. Hans Erren 27 maart 2012 om 00:16 - Antwoorden

  @ Yves

  lees Patrick More (ex-greenpeace)

  http://www.greenspirit.com/key_issues/issues/12/p

  Patrick More, Hard Choices for the Environmental Movement, Leadership Quarterly, 5(3/4), 1994

  The Rise of Eco-Extremism

  Some of the features of eco-extremism are:

  · It is anti-human

  · It is anti-technology and anti-science.

  · It is anti-organization.

  · It is anti-trade.

  · It is anti-free enterprise.

  · It is anti-democratic.

  · It is basically anti-civilization.

 10. DWK 27 maart 2012 om 01:02 - Antwoorden

  Dat lijkt mij helemaal juist. En toch hebben eco-extremistische organisaties in de doorsnee hersenpan een pro-humaan, hoogtechnologisch, beschaafd etc. imago. Zo zeer zelfs dat het gros van het bedrijfsleven in de rij staat om hier volgas aan mee te doen.

  Blijkbaar gaat er in de beeldvorming iets verkeerd.

 11. oh ja joh 27 maart 2012 om 02:01 - Antwoorden

  Op welke feiten baseert Rypke zich nu eigenlijk, feiten die uit de duim worden gezogen die net in een whiskyfles gedompeld was? Waaruit blijkt het gelijk van Rypke? Laat eens wat dingen zien die enige inhoud hebben in plaats van wollig ge-oh wat in je teksten lees.

 12. Turris 27 maart 2012 om 10:59 - Antwoorden

  @ OJJ : Geen enkel duurzaam-kritische website in NL is zo goed geïnformeerd en gedocumenteerd als climategate.nl. In de laatste 3 jaren is alle fundamentele kritiek op duurzaam en alarmisme reeds de revue gepasseerd. U behoeft slecht te gaan lezen om uw kennis bij te spijkeren!

 13. Boels069 27 maart 2012 om 11:29 - Antwoorden

  Yves Vanden Bosch schreef:

  Er staat ook te lezen: “For example, when you burn wood, it doesn’t disappear, it turns into smoke which rises into the air, and ash, which falls back down to the earth.”

  Niet onbelangrijk: de warmteafgifte waarmee men zich kan warmen en anders onverteerbaar voedsel kan nuttigen.

  Als ecologisten het vuur willen uitbannen zou ik beginnen met het heilige vuur.

 14. Kees 27 maart 2012 om 15:54 - Antwoorden

  @ YvesdenBosch: Ik weet wat ecologie is, maar wat is ecologisme? Dat klinkt als een ideologie. Toch niet gebaseerd op het wonderbaarlijke natuurlijke evenwicht? Zie daarvoor 'All watched over by machines of loving grace' van Adam Curtis (BBC) Met name de aflevering met de ondertitel: How the ecosystem was invented. Te vinden op youtube.

 15. Yves Vanden Bosch 27 maart 2012 om 22:38 - Antwoorden

  Ik onderschat zeker de vindingrijkheid in dit forum niet. Die vindingrijkheid om er altijd in te slagen nìet te antwoorden, die vindingrijkheid om rond de hete brij te blijven draaien, dezelfde vindingrijkheid om constant een bedroevend laag niveau te halen. En nog altijd even vindingrijk om wie jullie niet aanstaat snel de mond te snoeren.

  Maar milieuproblemen gaan niet weg door ze te ontkennen evenmin zoals de Grieken indertijd hun financiële problemen dachten zo opgelost kregen door ze te ontkennen. Die dachten ook dat ze vindingrijk waren door Goldman Sachs in te huren. Het vervolg kennen we.

 16. Hans Erren 27 maart 2012 om 23:16 - Antwoorden

  Yves

  De mileuproblemen zijn in de vorige eeuw opgelost, vervolgens werd er een onschuldig groeigas gezocht waar de "vervuiling" in de ppm moet worden gemeten. De "problemen" zijn er pas over honderd jaar, en dan zijn wij allemaal dood en onze achterkleinkinderen schathemeltjerijk.

  Oma spaart van haar kleine pensioentje om haar kleinkinderen die in de nieuwste sportautos rondrijden een koekje te geven terwijl ze zelf taart eten.

  Kortom: wij hoeven niet te sparen voor de toekomst er is hier al genoeg echte armoede om nu op te lossen.

Geef een reactie

Solve : *
6 × 24 =


Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK