Lang geleden in de tijd dat ik skileraar was vertaalde ik en passant de Vijf Onderwijsvoordrachten van Nietzsche. Hij beschrijft daarin zeer levendig hoe gemakkelijk intelligente mensen hun ziel verliezen als zij nioet tijdig de juiste leermeester vinden. Nu helpt het moderne onderwijs natuurlijk een handje mee door kinderen weg te houden van ware filosofie en hen in plaatst daarvan te bedwelmen met maatschappijleer (in de DDR heette dat eeuwige verplichte vak “ML”: Marxisme Leninisme).

Zo krijg je dus mensen die steeds hun eigen zieleheil projecteren op de maatschappij en die het filosofische “ken je zelf” verwarren met wereldverbeteren. Ik haal dan altijd Jezus aan en zeg: “Gun de keizer wat des keizers is”. Laat de economie zijn wat de economie is (de motor van de welvaart als je op de juiste knoppen drukt zoals de Chinezen inmiddels weten eni wij Europeanen zijn vergeten) en duik zelf zo veel je wilt in de spirituele meditatieve dimensie. Begrippen als “Duurzamheid” en “Consuminderen” zijn verzonnen door verloren zielen die het gebod van Jezus niet kunnen volgen en die de keizer niet willen gunnen wat des keizers is.

En dan krijg je een droevige aanblik van intelligente mensen met het hart absoluut op de juiste plek die met hun verloren ziel ronddolen in een totale verduistering waar zelfs Karl Popper de handdoek in de ring had gegooid. Een variant van Plato’s grot waarbij er ook geen schaduwen meer zijn. En dan krijg je dus zo’n Don Quichot als Koppejan die ergens voelt dat de hele boel niet klopt en dat hij een radertje is van een abject systeem. Maar die gewoon niet zijn vinger op de gevoelige plek kan leggen.

Op nu.nl kun je meelezen hoe hij ineens inziet hoe hij als kamerlid een speelbal is van eentweetjes van Den Haag en Brussel. Maar hij kan nog een stap verder gaan. Zie de democratie voorbij. En vooral economisch moet hij nog erg veel bijleren….

Zie hieronder de volstrekt reactionaire poll die op zijn site pronkt!

Hij eens kunnen beginnen bij Adam Smith!