Agentschap.nl- voorheen Senternovem.nl -is de klimaatpakjesboot van het Ministerie van Economische Zaken. Deze club strooit met miljarden euros publiek geld naar bedrijven met het leukste groene gedicht, jaarbudget ongeveer 1,3 miljard euro.

Die Sinterklaastraditie houden zij mondiaal al jaren hoog
Zo zag ik shoppend over internet dankzij het in 2008 afgeronde Cerupt-project. Het doneren van miljoenen euro´s van Nederlandse bedrijven gestolen geld aan Chinese windboeren, in 2004.

Zie dit Noorse rapport, en dit nieuwsbericht, en deze bespreking op Carbontradewatch.

Twijfelachtige eer in sceptische ogen, Nederland mondiaal nr 1 klimaatknulletjeOnder leiding van de nu bij het grotendeels door dit Ministerie betaalde Syntens werkende Gerhard Mulder, was Nederland in 2004 mondiaal het éérste land dat de windmolenindustrie in het armlastige China in 2004 steunde, met het aankopen van ´vermeden CO2-emissies´.

Groene ontwikkelingshulp: molens voor Mongolen
Van de kleine 100 miljoen euro´s voor 18 projecten in Cerupt, ging een kleine 3 miljoen euro naar uitbaters van een Mongools windpark Huitengxile van 22 turbines, waarvan binnen korte tijd al 60 procent moest worden vervangen. De opgegeven vermeden CO2-emissie van 2004 tot 2013 zou 0,513 megaton bedragen, voor maximaal 5,5 euro per ton emissie. Die emissie is éénvijfde van wat één kolencentrale per jaar uitstoot, waarvan China er PER WEEK 1 extra bijbouwt.

    Zie daar het nut van Clean Development Mechanism (CDM) in de praktijk. Ontwikkelingshulp en profilering van de groene juistheid van niet gekozen bureaucraten bij niet transparant opererende overheidsclubs. Hoeveel exact is besteed aan CDM, niemand die het weet, ook de Algemene Rekenkamer niet, maar het moeten vele honderden miljoenen zijn.

Vóór ratificering Kyoto al ijverigste klimaatjongetje
Het Clean Development Mechanism, groene ontwikkelingshulp onder klimaatvlag, vloeide voort uit het Kyoto Protocol uit 1997.

Nederland klimaatgekte-gidsland
Terwijl normale landen gewoon wachtten met die Kyoto-onzin tot de ratificatie in 2005, moesten onze groene bureaucraten-missionarissen al direct in andermans land met ons geld strooien. Het klimaatgidsland. Wij waren de eersten, en de Chinezen waren zo slim contractueel vast te leggen dat ons geld hoe dan ook zou worden overgemaakt, mocht Kyoto niet geratificeerd worden. Of zoals de Chinezen zelf schrijven in dit rapport

It should be noted that the agreement between the project developers and SenterNovem, the tendering authority for the Dutch Government’s CERUPT program, is such that any risk that the Kyoto Protocol will not come into force and that the CDM will not become operational has been assumed by SenterNovem/CERUPT. The benefits derived from registration as a CDM activity will accrue regardless of the status of the Kyoto Protocol and the CDM, in so far as SenterNovem will honour the terms of their mutually contracted agreement

En uit ervaring kan ik meedelen dat onze overheid een trouwe betaler is, ook voor werk dat volkomen zinloos is. Dus wat is dankjewel in het Chinees?

    Xie Xie!

Nederlandse bureaucraten nog steeds ijverigste klimaatdonor
Ook bij het kapjebosniet-subsidieprogramma REDD, voortvloeiend uit klimaatverdragen is Nederland weer de ijverigste donor, we geven vier maal meer geld aan het ‘Readiness Fund’ van de klimaathandel-afdeling van de Wereldbank om onze klimaatzonden af te kopen dan Groot Brittannie, tweemaal zo veel als Frankrijk.

Onze groen bevlogen bureaucraten maakten alvast 20,3 miljoen euro over zo meldt Climatefundsupdate dit voorjaar, 10 procent van het mondiaal beschikbaar gestelde budget. Dat gaat naar eerlijke transparant bestuurde landen als het Suriname van veroordeeld drugsbaron Bouterse, of de Democratische Republiek Congo, die dan eerlijk beloven dat ze hun bos niet kappen als wij maar geld blijven geven, en Wageningse bureauexperts maar genoeg onderzoek mogen doen. (REDD) REDD zou vele miljarden euro’s nieuwe ontwikkelingshulp moeten inluiden, in een bebost klimaatjasje.

Ik ben zo trots op Nederland.