TED-video: The Righteous Mind van Jonathan Haidt

Mooi ter overdenking voor op een zondag: de TED video behorend bij het boek The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion van Jonathan Haidt. Met dank aan honest broker die het weer had van Judith Curry, die hierr erkent dat het polariserende links-rechts denken veel te maken heeft met het klimaatdebat. Lees vooral ook deze review: Last hope for the left. WIERD stuff! 😉

Mijn commentaar?

Mijn bezwaar is dat deze openhartige kritiek op liberals toch aan alle kanten druipt van liberalism. Voor mij zou het noet moeilijk zijn op dat podium te gaan staan en te betogen dat er nimmer een meer gesloten geest heeft bestaan dan met het moderne liberalism (wat impliceert dat de linkse openheid een fake is) en dat conservatisme (het fundamentele geloof in het goede van de mens, zijn instituties en de wereld an sich) een voorwaarde is voor open mindedness. Want hoe kan ik vol haat over de bestaande orde en de groepen die aan de macht zijn, open minded naar de wereld kijken?

Waarbij ik grif toegeef dat er ook een enge vorm van conservatisme bestaat – starheid – die ook keer op keer moet worden opengebroken. Enig revolutionair elan is nodig van tijd tot tijd en van issue tot issue. Zo was wat Gorbatsjov deed revolutionair, maar gericht op het ongedaan maken van de revolutionaire waanzin van 1917. Daarmee was die Wende in wezen contra-revolutionair. En zo zou je het nu revolutionair kunnen noemen om de milieuwaanzin te stoppen (strijd tegen de gevestigde groene orde), terwijl het in wezen contra-revolutionair is: terug naar de eeuwige onwankelbare orde. Zoals Tancredi in de Tijgerkat zegt: “We zullen alles moeten veranderen om alles bij het oude te houden!”

Reageer naar hartelust.

Door |2012-04-22T09:58:49+00:0022 april 2012|5 Reacties

5
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
5 Reacties
0 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
4 Auteur reacties
Amadeus GouldTurrisHajoMatthijs Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Matthijs
Gast
Matthijs
Offline

Pim Fortuyn heeft dat ooit mooi verwoord. Hij zag het leven als een rivier, er tegen in zwemmen is nutteloos, de rivier wint altijd, maar als je met de rivier mee zwemt, dan komen er allerlei kansen op je af. De maakbaren (maakbaar klimaat, maakbare samenleving, links dus) zwemmen tegen de stroming in en komen geen steek verder. Je zou zelfs kunnen stellen dat ze met hun maak pogingen de ellende alleen maar groter maken. Wanneer de natuurlijke correctie komt… Lees verder »

Hajo
Gast
Hajo
Offline

@Matthijs: op de website van het ultra-conservatieve La Rouche PAC wordt het begrip "liberal" precies zo uitgelegd als jij het aangeeft met "alles kunnen maken". De oer-liberals zijn Britse vrijgestelde aristocraten die volledig vrij van welke economische realiteit ook hun maatschappelijke ideeën konden vormgeven, dit itt tot een Anton Philips die gewoon binnen de grenzen van de fysica gloeilampen wilde produceren voor een betere wereld. In Nederland noemen we dergelijk losgeslagen liberalisme "salon-socialisme".

Turris
Gast
Turris
Offline

In Nederland is het salon-socialisme beter bekend bij de naam "De Grachtengordel"

Mijn vader zei altijd: "De ware socialisten ("Liberals") wonen op de Herengracht"

Vroeger zat "De Grachtengordel" bij de PvdA, echter nu lijkt Alexander Pechtold de "magneet" en lijkt "ons soort mensen" de typebenaming te worden.

Turris
Gast
Turris
Offline

Frappant dat deze overduidelijke liberal vanuit "moral intuition" hamert op de "Truth".

De indirecte vingerwijzing "Truth" van deze Jonathan Haidt, naar het gepolitiseerde klimaatalarmisme van de IPCC-liberals, hoeft dan nog nauwelijks betoog.

De liberal-hell van Jheronimus Bosch wordt het vervolg volgens Jonathan Haidt:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7

Amadeus Gould
Gast
Amadeus Gould
Offline

Mooie blog Hajo. De slide met de resultaten van zijn onderzoek voor South East Asia, zijn je waarschijnlijk ook opgevallen (weliswaar een kleine sample). Als ik het goed begrepen heb is, is de spreker van een partisan liberal nu wat meer gematigd geworden. Wat de verandering bij hem heeft ingezet weet ik niet. De boodschap die hij heeft is dat je een debat vaak niet kunt winnen, als je jezelf niet kunt verdiepen in de gedachtengang van de opponent. En… Lees verder »

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK