Kuikens van de "slechte vogels" in nestkast kolencentrale

Ik spotte een schitterend artikel op Mother Jones’ met als titel How a Grassroots Rebellion Won the Nation’s Biggest Climate Victory. Het blijkt te gaan om de sluiting van de zwaar verouderde River Rouge kolencentrale aan de oever van de Detroit River. Die ook overbodig werd nadat de vraag naar energie door de kwakkelende economie stagneerde. Hoe decadent kan een samenleving worden als je dit als een overwinning gaat vieren? En het bizarre is die hele zogenaamde “grassroots” rebellie is betaald met maar liefst 50 miljoen dollar steun van het filantropische fonds van Michael Bloomberg, de burgemeester van New York himself.

De man doneerde dit geld vanwege zijn zorg om de gezondheid van de grootstedeling. Eerder bewerkstelligde een donatie van zijn kant een ban op transvet (kan de milieubeweging in Nederland daar ook eens op inzetten of krijgen ze te veel transvettig smeergeld van Unilever?) Nu betaalde Bloomberg dus 50 miljoen dollar aan de “war on coal” coalitie vanwege de fijnstof uit de kolencentrales die weer astma veroorzaken (ook al een opgeklopt verhaal – zie Marcels artikel in NWT uit 2006). Dit valt allemaal samen met de acties van de EPA die kolencentrales wil wegreguleren sinds CO2 in Amerika officieel als gifstof is aangemerkt.

Ondertussen heeft James Hansen deze brief naar de president van Slovenië geschreven om hem te manen een geplande hypermoderne bruinkoolcentrale niet te financieren. Anthony Watts grillt Hansen in dit artikel waarin hij ook verbaasd vraagt waarom Hansen niet eens een brief naar Hu Jintao schrijft:

Of course China would tell Hansen to go suck rocks, and Hansen knows it, so he doesn’t try. – Anthony

Dat kun je niet vertalen.

Ondertussen stijgt in Duitsland de CO2 uitstoot omdat men na het sluiten van alle kerncentrales nu weer meer bruinkool verstookt (zie het onmisbare notrickszone.com). Een van de weinige redenen waarom ik me in Nederland nog net niet helemaal in de EUSSR waan is dat wij tenminste blijmoedig nieuwe moderne schone stille zuinige kolencentrales bouwen die tevens dienen als broedplaats voor slechtvogels. Ook vanuit Brussel bereiken ons geluiden dat Nederland een eigen sceptische koers vaart natuurlijk gesteund door de Oost-Europeanen (zie artikel).

Laatste kans voor de in Nederland met Postcodeloterij-miljoenen gesponsorde “grassroots” milieubeweging in Nederland: gooi het op een akkoordje met Vogelbescherming in Zeist (ja Rypke: ik weet het Fondsenbescherming) en verklaar de slechtvogel tot “slechte vogel”: uitroeien die dieren! Eén kolencentrale tegelijk!