De natuur heeft de tijd: Stichting Tijd

Afgelopen weekend bezocht ik de Ecokathedraal bij het Friese Mildam. Een ‘eeuwig’doorgaand bouwproject uit bouwafval van de ‘ecotect’ Louis le Roy en Stichting Tijd. Het project past in mijn idee, dat veel paniek over ‘verlies van biodiversiteit’vooral rust op tijd/relativeringsgebrek bij ecologen, zoals Lovelock in vorig blog al stelde. De natuur wacht slechts in een hoekje af ons te overwoekeren. Hans Alders heeft de ’taskforce biodiversiteit’ meer nodig dan de natuur onze Hans.

Sommige delen van de Ecokathedraal lijken wel op Anghkor Wat, het door jungle overwoekerde tempelcomplex in Cambodja. Le Roy startte in 1982 met een deels kaal boerenland, vrijwilligers bouwen verder: aan de mate waarin de natuur de bouwwerken overwoekert zie je hoe snel plantengroei haar plaats weer innneemt. In bijgesloten fotoserie krijg je een impressie van deze bijzondere plek.

Sprekend Anghkor Wat vond ik zelf, het voorportaal opgebouwd uit stoeptegels

Het idee is vergelijkbaar met Alan Weisman’s ‘The World Without Us’.