Meting met getijdenbakens Kiribati. Volgens Groene Pies zou het eiland wegspoelen door 'zeespiegelstijging'en dat zou onze schuld zijn

Wat claimde Greenpeace in 2006, hier bekend als Groene Pies, over de gevolgen van zeespiegelstijging voor het tropische atol Kiribati in 2006?

Already, two of the islands that make up Kiribati (a Pacific island nation) have gone under the waves, and in early 2005 others were inundated by a high spring tide that washed away farmland, contaminated wells with salt water, and flooded homes and a hospital.

en in 2005 ‘King Tide Pummels Kiribati’

As the seas continue to rise, the 92,000 people who live there could be forced to emigrate,….
en

To save coastal communities and islands like Kiribati, governments must act to penalise polluters and invest heavily in clean energy sources in order to reduce emissions

En hier in 2010 is volgens Groene Pies‘Kiribati the frontline of Climate Change.’

Maar nieuwe publicatie EOS (American Geographical Union) toont: zeespiegel Kiribati DAALT!
Wetenschapsjournalist Mark Lynas blogt er over- de zelfde man die de onderwaterconferentie op de Maldiven in scene zette: Simon Donner van de Universiteit van British Columbia ging naar Kiribati om met getijdenbakens de zeespiegelverandering te METEN van 1993 tot 2011: het resultaat – een lichte (regionale)zeespiegelDALING bij Kiribati verscheen in EOS Transactions.

En hoewel mondiaal de gemiddelde zeespiegel stijgt, geldt dat niet voor dit atol: je hebt veel regionale variatie, zoals ik ook al eerder schreef in oa Het Parool. Zie ook de enorme dip die optreedt bij een El Nino, dan kan de zeespiegel lokaal wel een halve meter DALEN.

mediageniek eiland, ideaal bruikbaar bij fondsenwerving en angstcampagnes Greenpeace

De journalisten, van Associated Press tekenden echter 9 maart dit jaar nog op

Fearing that climate change could wipe out their entire Pacific archipelago, the leaders of Kiribati are considering an unusual backup plan: moving the populace to Fiji.

Kiribati President Anote Tong told The Associated Press on Friday that his Cabinet this week endorsed a plan to buy nearly 6,000 acres on Fiji’s main island, Viti Levu. He said the fertile land, being sold by a church group for about $9.6 million, could provide an insurance policy for Kiribati’s entire population of 103,000, though he hopes it will never be necessary for everyone to leave.

“We would hope not to put everyone on one piece of land, but if it became absolutely necessary, yes, we could do it,” Tong said. “It wouldn’t be for me, personally, but would apply more to a younger generation. For them, moving won’t be a matter of choice. It’s basically going to be a matter of survival.”

    Dus Greenpeace zoog alle zogenaamd door CO2 veroorzaakte rampen op Kiribati uit haar dikke fondsenwervende duim.

Let wel, dit zegt dus niets over gemiddelde mondiale zeespiegelstijging, maar over regionale variatie en attributie van gevolgen van stormen: Greenpeace geeft zelfs een slideshow met filmpjes van aan ‘de zeespiegelstijging’toegeschreven rampspoed op Kiribati.