Bezoek komt uit alle landen, maar vooral Duitsland en Nederland

Met de universiteitsmakelaars van de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland bezocht ik gisteren de Floriade 2012 in Venlo. Dit is de 10-jaarlijkse wereldexpo van de Nederlandse Tuinbouwraad met thema ‘Living Nature’.

Een stuk bos aan de A73 van 66 hectare in een ecologische verbindingszone van de EHS is hier omgevormd tot een wereldexpo van het tuinier- en plantenkweekbedrijf: landschapsarchitect John Boon bracht zo meer afwisseling per hectare dan waar ‘de natuur’op zo’n lapje grond in staat is.

Cradle to Cradle, oftwel hergebruik van materialen is normaal
De bouwers van dit bedrijvenpark, waaronder BAM (niet van Dibi maar het bouwbedrijf) en Arcadis gaan prat op het gebruik van ‘Cradle tot Cradle’principes, de naam die Mc Donough en Braungart gaven aan het fenomeen hergebruik: de hele Floriade zou ‘Cradle tot Cradle’zijn.

‘Bron van Inspiratie’bereidt voor op bron van deceptie
Arcadis bouwde bij de ingang een ‘Bron van Inspiratie’, waarin bezoekers worden bekeerd tot de zuurzaamheid: biologisch voedsel (dat dankzij de lage productiviteit slecht is voor de natuur) , het bouwen van windmolens (idem), en andere geloofsartikelen waaraan Groene Jehovahs hun zieleheil verbinden.

Ik was meteen op het ergste voorbereid
Oh nee, Milieuhovah’s in alle hoeken en gaten, die de verlossing door Duurzaamheid prediken, ‘Groen’eenzijdig uitleggen als het uitbannen van plantenmeststof CO2, CO2-aflaten om schuldgevoel een financiele plaats te geven, een gedwongen donatie aan het Wereldbestuurfonds of de bankiers van groene Goeroe Herman Wijffels. En dan stug volhouden dat dit niet weer de zoveelste vorm van oplichting is die sektes en corporate finance kenmerkt, belust op macht en uw geld.

Maar het viel mee
Ze blijken bij de Floriade ook niet gek, de planten domineren omdat ze weten waar mensen voor komen.

Als tuin- en plantenliefhebber op een wereldexpo voor tuinieren wil je vooral eeehhh, tuinen en planten wil zien op hogeschoolniveau. Zodat je in nederigheid naar huis gaat, liefst met tassen vol planten, tuinierboeken en nieuwe ideeen om een klein stukje paradijs op aarde te realiseren voor en achter huis volgens het IMBY-principe. Niet uit moraal maar gewoon omdat dit leuk is, voor jezelf en bezoek. Punt. Bij Milieuhova’s gooi ik direct de deur dicht in hun gezicht.

De meeste normale mensen- waarvan ze 2 miljoen willen trekken voor de tent sluit in oktober- hebben geen enkele behoefte aan de zuurzaamheidsreligie van Milieuhovahs. Die komen om de schoonheid te zien van planten en bloemen, of gewoon voor een dagje uit (85 procent zegt de persmap). En dus hebben ze, nu citeer ik de persmap:

  • 3000 bomen geplant onder te verdelen in 250 soorten
  • 1,8 miljoen bloembollen, 18000 struiken, 190000 vaste planten, 15.000 hagen, 5000 rozen
  • 5 themavelden gescheiden door bos (met afgrijselijke namen die het ergste doen vermoeden RZ, maar dat valt steeds mee)
  • Tuinen en paviljoens (van landen, die van China vond ik er uitspringen, net een Shaolintempel, de Chinezen willen echt laten zien dat ze meetellen)
  • De grootste kabelbaan van Nederland

Deze orchidee met ingehouden schoonheid is de meest geile bloem die ik kon vinden: de naam is mij ontschoten. Orchideeverzamelaars in de tropen waagden vroeger letterlijk hun leven voor de bloemen

Wat de persmap niet vermeldt…
Zie, ik kan best letterlijk persberichten citeren en kwaliteitsjournalist zijn zoals mijn VWN-collegae. Wanneer ik dat vaak genoeg deed zou ik weer kwaliteitsjournalist zijn. Helaas.. Wat de persmap niet vermeldt:

  • ze hebben ’s werelds laagste prijs-kwaliteit-verhouding in eten, zoals dat de Nederlandse corporate cuisine betaamt. (haha, je hebt honger en moet wel naar ons toe-gastvrijheid)
  • het lekkerste bier Valle de Dieu is natuurlijk te krijgen bij de stand van de Belgen, al is het blonde kloosterbier van Gulpener ook goed te doen
  • Grenzend aan het parkeerterrein is een wal opgericht waar nu de korenbloemen en klaprozen massaal in bloei staan: een blauwe en rode echo uit een verleden toen boeren en overheden niet ieder hoekje platspoten, wegmaaiden, afgroeven en aanharkten vanuit de zelfde smetvrees die de corporate milieubeweging kenschetst. (Greenpeace wil‘een schone aarde’realiseren)
  • Dat ‘het milieu’ en het daaruit volgende uniformisme, corporatisme en smetvrees, de grootste bedreiging voor de natuur, schoonheid, diversiteit is, en op een tentoonstelling voor tuinieren geen plek hoort te hebben
  • Is een bezoek dus de moeite waard?

    Plus

  • – je komt eens in Venlo, daar heb je anders nooit een aanleiding voor tenzij je in drugs handelt of in je jeugd nooit de kans zag om weg te komen
  • – je doet ideeen op voor tuinieren op professioneel niveau
  • – je kunt alles nooit in één dag zien, en kunt best vaker op bezoek
  • – de zaak is professioneel, ambitieus en strak opgezet: een visitekaartje voor Nederland als mondiaal A-land, dat we dat vooral ook mogen blijven in plaats van af te zakken naar een B(ananen)land met iedere 2 maanden verkiezingen, en overheidsdiensten waar alles misloopt omdat het personeel lijdt aan dé kwaal van het Westen: teveel bezig met zichzelf.
    • Min

    • – ge/misbruik makend van het feit dat je nergens anders kunt eten, maar wel veel loopt in dorstig en hongerig weer kun je een broodje niks kopen voor de prijs, waar ik in mijn studententijd een 3 gangenmenu voor kocht
    • – waar zijn de 3000 bomen? Ik heb ze niet gezien behalve dan de restanten niet-gekapt grove dennenbos en oude eiken naast de tent van de Belgen.
    • – je kunt alles nooit in één dag zien, want na 3 uur geloof je het wel
    • – ik had meer tuinen verwacht, met professionals erbij die uitleg kunnen geven, die soorten kunnen duiden. Als plantanalfabeet wil ik graag advies, dat was er niet: alleen wat sjachrijnige stagiaires die veel te lang op één plek moeten hangen, met het arbeidsethos van de moderne jonge Nederthaler uit de porno-playstation-generatie.
    • – Gepreek over ‘Duurzaam’: bij het woord alleen al krijg ik braakneigingen, en ik wed dat de doorsnee Nederlander dat zelfde heeft: zuurzaamheid is een minderheidsreligie van corporate finance, sektariers van kaliber Wijnand Duivendak en ordinaire oplichters in het algemeen.
    • Aan de deur wordt niet gekocht en bekeerd zijn we ook al.
      Maar die groenigheid wordt je niet agressief opgedrongen bij de Floriade omdat ze ook snappen dat ze dan mensen wegjagen. Dat is een aanvullend pluspunt, en netto valt het oordeel over de Floriade dus positief uit: Nederland hoeft zich niet te schamen met zo’n wereldtentoonstelling.

      Mijn eigen floriade achter huis: de gele lis gaat er helemaal voor,net als de lupine