Een echte nobrainer: Uit een studie van Natuur en Milieu blijkt dat “57% de Nederlanders geen beleggingen wil die ten koste gaan van klimaat, milieu en natuur”. Bij die vraagstelling wat mij betreft een schokkend laag percentage. Ik schaam mij voor mijn volk dat op die vraag niet met 99% positief werd geantwoord. Blijkbaar is de milieubeweging erin geslaagd ons te overtuigen dat een groeiende en bloeiende economie in tegenspraak is met een gezonde natuur. Want ik meen dat de headline bij dit onderzoek had moeten zijn: “43% van de Nederlanders wil gewoon een goed rendement ongeacht wat dit voor natuur en milieu betekent”.

Iedereen die Lomborg of The Rational Optimist heeft gelezen die weet dat economie en natuur juist perfect hand in hand gaan, en dan bedoel ik dus niet de “duurzame economie”, die elk land of continent binnen enkele decennia leegplundert zoals het communisme dat heeft gedaan. Nee, ik bedoel gewoon de good old economie zonder alle durzaamheidsgeneuzel. En dus hebben we hier te maken met een leugenachtige vraagstelling.

De Wakkere maar op milieugebied Slapende Krant van Nederland maakt er dan van:

’Pensioenfonds moet groener’

Van een onzer verslaggeefsters

UTRECHT – Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat pensioenfondsen zouden moeten beleggen in windmolens en zonnepanelen. De fondsen geven hier geen gehoor aan en investeren gemiddeld nog geen 0,5% van hun vermogen in duurzame energie. Reden: het levert geen rendement op.

In het onderzoek in opdracht van Natuur en Milieu wordt het opvallend genoemd dat mensen maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijker vinden dan een maximaal rendement. Uit de studie blijkt dat 57% de Nederlanders geen beleggingen wil die ten koste gaan van klimaat, milieu en natuur.

Daarentegen blijkt dat het grootste pensioenfonds, het ABP, meer geld belegt in aandelen van producenten van vervuilende teerzandolie en steenkolen (totaal 1,1 miljard euro) dan rechtstreeks in duurzame energie (750 miljoen). PGB (grafische bedrijven) is koploper als het gaat om rechtstreekse investeringen in duurzame energie. Het gaat dan overigens nog maar om 1,45% van het belegde vermogen.

De afgelopen jaren is veel discussie geweest over het rendement op duurzaam beleggen. Volgens een woordvoerder van Stichting Natuur en Milieu levert duurzaam beleggen minstens zoveel op als traditioneel beleggen. „In sommige gevallen is het rendement zelfs hoger, omdat duurzaam opererende bedrijven doorgaans een lager risicoprofiel hebben.”

“Doorgaans een lager risicoprofiel”??? Oven op Notrickszone.com meelezen over alle Duitse faillissementen in de sector. Of een blik op de USA. Gaat er bij Solyndra geen belletje rinkelen? Maar nee, dat is natuurlijk allemaal vijandige propaganda. Welkom in de groene EUSSR!

Een nieuwe rampzalige studie in Science Daily stelt:

“If ‘business as usual’ conditions continue, economic contractions the size of the Great Recession or even bigger will be needed to reduce atmospheric levels of CO2.”

Ik vrees steeds vaker dat we misschien wel alle veldslagen winnen, maar dat we toch de oorlog verliezen en dat het westen zich echt de afgrond in verduurzaamt. Of zal het gezonde verstand nog winnen. Kijk nog even naar deze video van Marc Morano:

httpv://www.youtube.com/watch?v=s7Wj2hFESAo